dhmarxoiΝα του υποδείξουν χώρους προσωρινής φιλοξενίας, αλλά και χώρους στους οποίους οι πρόσφυγες θα

μπορούν να παραμένουν για μεγαλύτερο διάστημα, ζήτησε ο Γιάννης Μουζάλας από τους δημάρχους, στην έκτακτη σύσκεψη της ΚΕΔΕ.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για απουσία εθνικού σχεδιασμού αλλά ζήτησε να δοθούν οι προδιαγραφές, ώστε οι δήμοι να γνωρίζουν πόσοι άνθρωποι θα φιλοξενηθούν εκεί και για πόσο διάστημα, προκειμένου να προτείνουν με τη σειρά τους κατάλληλους χώρους».

Ακόμη, όπως ανέφερε ο κ. Πατούλης ζητήθηκε από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετικές ρυθμίσεις, ώστε σε όσους δήμους αναλάβουν τη φιλοξενία να διατεθούν υπάλληλοι που να βοηθήσουν το έργο τους. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, ο κ. Μουζάλας αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης σε 1.600 προσλήψεις υπαλλήλων από τον Μάιο γι’ αυτό το σκοπό. Οι προσλήψεις θα έχουν πεντάμηνη διάρκεια.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης ζήτησε να δοθούν κίνητρα στους δήμους για τη φιλοξενία προσφύγων. «Ο δήμος Αθηναίων θα προσφέρει περαιτέρω χώρους από αυτούς που ήδη προσφέρει, εφόσον έχει εγγυήσεις ότι δεν θα ξαναπαρουσιαστεί αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο ενός άναρχου καταυλισμού σε κεντρική πλατεία της πόλης», ανέφερε.

Σύμφωνα με πηγές, ζητήθηκε από το δήμο Αθηναίων να διαθέσει τις παιδικές κατασκηνώσεις του, ωστόσο ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ότι θα πρέπει να ανοίξουν και άλλες κατασκηνώσεις, όπως αυτές του στρατού. Αυτό ζήτησε και ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος. «Να εξαντλήσουμε πρώτα τους χώρους που δεν είναι άμεσης λειτουργίας και ανάγκης για τους πολίτες, όπως οι κατασκηνώσεις του στρατού που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν ανθρώπινα τον κόσμο», είπε και επανέλαβε ότι υπάρχει δέσμευση του υπουργείου ότι το γήπεδο χόκεϊ στο Ελληνικό θα σταματήσει να λειτουργεί ως χώρος προσωρινής φιλοξενίας στο τέλος Μαρτίου, αλλά η πράξη- πρόσθεσε- δείχνει ότι αυτό δεν τηρείται, καταγγέλλοντας τις τραγικές συνθήκες φιλοξενίας και στο γήπεδο του μπέιζμπολ και την αίθουσα αναχωρήσεων του δυτικού αερολιμένα.

Ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, ζήτησε και αυτός- όπως και ο κ. Καμίνης- να συμμετέχει η ΚΕΔΕ στη λήψη αποφάσεων. Ακόμη, αίτημά του ήταν να μη δέχεται όλους τους πρόσφυγες το λιμάνι του Πειραιά, καθώς ξεκινάει η τουριστική σεζόν, αλλά να γίνει διαμοιρασμός και στα λιμάνια της Θεσσαλονίκης και του Βόλου.

Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου, υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει ισόρροπη κατανομή κατά μήκος της εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης σε διαφορετικούς νομούς και περιφέρειες «με βάση ένα σχέδιο που όμως δεν μπορούμε να εκπονήσουμε ως δήμοι».

Πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία «νομίμως να δαπανούμε κονδύλια και να διαθέτουμε προσωπικό και εξοπλισμό στους χώρους φιλοξενίας» ζήτησε από το υπουργείο ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών και αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, Σίμος Δανιηλίδης. Ο ίδιος δήλωσε ότι η ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας είναι έτοιμη να υποδείξει και άλλους οκτώ-εννιά χώρους σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, που θα είναι παλιά στρατόπεδα και υπάρχουσες δημόσιες και δημοτικές εκτάσεις, οι οποίες μπορούν να διαμορφωθούν σε κέντρα φιλοξενίας.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.