tsiprΤην πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα διαμορφώσει εθνική γραμμή για το προσφυγικό στο συμβούλιο των αρχηγών της Παρασκευής εξέφρασε μιλώντας στο STAR το βράδυ της Δευτέρας ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος παράλληλα δεν απέκλεισε η χώρα να χρησιμοποιήσει το χαρτί του βέτο επισημαίνοντας ωστόσο ότι “κάθε εργαλείο έχει σημασία πώς θα το χρησιμοποιήσεις”.

Τόνισε μάλιστα ότι αυτό χρησιμοποιήθηκε και στην προηγούμενη σύνοδο κορυφής υπό την έννοια ότι ο ίδιος είχε επιφυλαχθεί αναμένοντας τα συμπεράσματα σε σχέση με το προσφυγικό.

Το συμβούλιο της Παρασκευής είπε ο πρωθυπουργός “γίνεται για να συμφωνήσουμε σε εθνική γραμμή” αλλίως “θα έλεγα ότι είναι δική μου δουλειά και θα σας ενημερώσω” ενώ τόνισε ότι θα συνεδριάσει την Πέμπτη το υπουργικό συμβούλιο ώστε να αποκτήσει και η κυβέρνηση τη δική της γραμμή την οποία και θα εκθέσει την επομένη στους αρχηγούς.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι με βάση τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί η καλύτερη δυνατή απόφαση για την Ελλάδα στη σύνοδο της 7ης Μαρτίου “δεν μπορεί να εξαντλείται σε μια δήλωση υποστήριξης” χαρακτηρίζοντας δίκαιο το αίτημα για αναλογικότητα στην κατανομή των προσφυγικών βαρών.

“Δεν μπορεί η Ελλάδα λόγω της γεωγραφίας της να πάρει όλο το φόρτο μιας παγκόσμιας κρίσης”, συμπλήρωσε διαβεβαιώνοντας ότι θα εξακολουθήσει η χώρα να είναι πυλώνας ανθρωπισμού με τους λιμενοφύλακες να σώζουν ζωές στο Αιγαίο αλλά και ότι θα πρέπει να ληφθεί μια ρητή αποφάση ότι αυτή δεν θα πρέπει να είναι μια μόνιμη κατάσταση και πως τα βάρη θα πρέπει να τα μοιραστούν και οι άλλες χώρες.

Επισήμανε ότι στην προηγούμενη σύνοδο κορυφής η Ελλάδα πήρε δυο πολύ σημαντικά πράγματα, πρώτο ότι δεν είναι αποδεκτές οι μη συντονισμένες δράσεις για τις προσφυγικές ροές στον βαλκανικό δρόμο που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα ανθρωπιστικής κρίσης σε χώρες που δεν θα έχουν προειδοποιηθεί -απόφαση που όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας εμμέσως πλην σαφώς καταδικάζει τη μονομερή πρακτική της Αυστρίας και καθιστά την Ελλάδα μη απομονωμένη- και δεύτερον την κατοχύρωση και την προστασία της ζώνης Σέγκεν που τελείωσε και την “αστεία συζήτηση περί εξόδου της Ελλάδας” από αυτήν.

Ο πρωθυπουργός απαντώντας στο λόγο για τον οποίο η Ελλάδα συμφώνησε στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο είπε ότι μπορεί να “δώσει περιθώρια ευελιξίας” και να ευνοήσει τα εθνικά συμφέροντα υπό την έννοια ότι θα σταματήσει ο στιγματισμός της χώρας ότι δεν μπορεί να προστατεύσει τα σύνορά της και ως εκ τούτου να κατηγορηθεί ως υποψήφια εξόδου από τη συνθήκη Σέγκεν.

“Τώρα έξοδος από τη Σέγκεν σημαίνει περιθωριοποίηση της χώρας, ντε φάκτο νομιμοποίηση κλειστών συνόρων αλλά και πρακτική ότι κανείς δεν θα νοιάζεται για το πόσοι πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στη χώρα και ταυτόχρονα ένα τεράστιο πλήγμα στον τουρισμό μας”, είπε.

Ο κ. Τσίπρας αποκάλυψε ότι καθώς μετέβαινε στην εκπομπή δέχθηκε τηλεφώνημα από τον Ζαν ΚλοντΓιούνκερ ο οποίος του μετέφερε μύνημα αλληλεγγύης και συμπαράσταση λέγοντας του πως “η Κομισιόν είναι μαζί σας” και πως θα κάνει ο, τι χρειαστεί ώστε η Ελλάδα να βοηθηθεί σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της συνεργασίας με την Τουρκία, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν δυσκολίες, ωστόσο η Αθήνα δεν θέλει την κλιμάκωση πιθανών προκλήσεων και ότι εργάζεται εντατικά προκειμένου να έχει επιτυχία το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δυο χωρών και να αποκατασταθεί η σχέση εμπιστοσύνης.

Διατράνωσε ο κ. Τσίπρας την πεποίθησή του ότι “μόνο μέσα από τη συνεργασία” και την καλή γειτονία θα μπορέσουν οι δυο πλευρές να αντιμετωπίσουν το μεγάλο πρόβλημα του προσφυγικού, τονίζοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι φοβάται πως εάν η Τουρκία δεν συνεργαστεί τότε ακόμα και με την παρουσία του ΝΑΤΟ δεν θα επιτευχθεί ουσιαστικός περιορισμός των ροών, κάτι που σε αντίθετη περίπτωση είναι δυνατό.

“Επιστροφή θεσμών το πρώτο δεκαήμερο Μαρτίου”

Αναφορικά με την αξιολόγηση ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση τηρεί κατά γράμμα τη συμφωνία που υπέγραψε με τους δανειστές της το καλοκαίρι ωστόσο επέρριψε ευθύνες για τη μη ολοκλήρωση μέχρι στιγμής της αξιολόγησης στην καθυστέρηση που επιδεικνύουν οι θεσμοί λόγω του ότι το ΔΝΤ έχει μία διαφορετική εκτίμηση η οποία δεν μπορεί να βασιστεί σε κάποια δεδομένα.

Για το Ταμείο είπε ότι έχει δικούς του κανόνες που “δεν συνάδουν με τον τρόπο σκέψης που υπάρχει στην Ευρώπη για το πώς μπορεί να βγει η οικονομία από την κρίση”. Αποκάλυψε ότι δεν επιθυμούσε την παρουσία του ΔΝΤ στο πρόγραμμα αλλά έκανε υποχώρηση για να υπάρξει συμφωνία, αλλά τώρα αυτό που θεωρεί ότι συνειδητοποιούν οι Ευρωπαίοι είναι η ανάγκη το Ταμείο να κάνει “στροφή προς τον ρεαλισμό για να προχωρήσουμε”.

Πιο συγκεκριμένα, σημείωσε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα πρέπει να ζητήσουν από το Ταμείο μια ξεκάθαρη τοποθέτηση, ώστε είτε να μείνει στο πρόγραμμα εφόσον συμφωνήσει έχοντας δεχθεί ρεαλιστικούς στόχους είτε να το δηλώσει εγκαίρως εάν δεν συμφωνεί. Παραδέχθηκε ότι η παρουσία του Ταμείου έχει έναν “ισχυρό συμβολισμό” ιδίως στο γερμανικό κοινοβούλιο λέγοντας ωστόσο ότι δεν σχετίζεται άμεσα με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας καθώς το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν χρειάστηκε 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση αλλά μόλις 5,7 της δίνει τη δυνατότητα να καλύψει τις ανάγκες της μόνο από τον ESM.

Εκτίμησε ωστόσο ότι το κουαρτέτο θα επιστρέψει στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου και πως η αξιολόγηση θα κλείσει μέσα στο Μάρτιο. “Το Πάσχα θα έρθει μαζί με την ανάσταση της ελληνικής οικονομίας”, είπε χαρακτηριστικά. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η αξιολόγηση θα κλείσει υπογράμμισε ο πρωθυπουργός από τη στιγμή που οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εγκρίνουν το πλαίσιο των ρυθμίσεων που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά.

Σημείωσε ο πρωθυπουργός ότι ο δύσκολος κάβος η είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, επισημαίνοντας ότι κλείνει τα αυτιά του σε σειρήνες και πως το μόνο που τον απασχολεί είναι “να φύγει η χώρα από αυτήν την περιπέτεια”, χωρίς να έχει διαρραγεί η κοινωνική συνοχή και η χώρα να έχει ενδώσει σε “παράλογες απαιτήσεις”.

Για το ασφαλιστικό υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στο σενάριο να προστατευτούν όλοι οι συνταξιούχοι που έχουν δει τις συντάξεις τους τα τελευταία πέντε χρόνια να μειώνονται κατά 35% μέσο όρο, παραδεχόμενος ωστόσο ότι έγνοια της είναι η προστασία της μεγάλης πλειοψηφίας με συντάξεις από 600 – 1.200 ευρώ ενώ στόχος της είναι να μην θιγούν και όσοι λαμβάνουν έως 1.400 – 1.500 ευρώ.

Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συζητήσει η κυβέρνηση να τεθεί ανώτατο πλαφόν, μέτρο το οποίο θα είχε κοινωνική αποδοχή με “αποκλειστικά όμως συμβολική αξία” γιατί η περικοπή δαπανών είναι μικρή. Διευκρίνισε ωστόσο ότι επισήμως η ελληνική πρόταση αφορά σε μη περικοπή των τρεχουσών συντάξεων, εκτιμώντας ότι η πρόταση αυτή είναι μέσα στο “γράμμα της συμφωνίας” που προβλέπει μείωση κρατικών δαπανών για το ασφαλιστικό της τάξης του 1% του ΑΕΠ.

Ερωτηθείς για το πώς τοποθετείται η τρόικα επί της ελληνικής πρότασης, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η τρόικα “δεν είναι ενιαίο πράγμα” και η Αθήνα δεν έχει λάβει απάντηση.

Στο φορολογικό η κυβέρνηση επιθυμεί, τόνισε ο πρωθυπουργός, τη δημιουργία ενός δίκαιου συστήματος που θα μοιράζει τα βάρη δίκαια ώστε να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για να παραχθεί νέος πλούτος και να αυξηθούν τα εισοδήματα. Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για συντελεστή φορολόγησης 50% για εισοδήματα πάνω από 65.000 ευρώ. “Δεν είναι ταξικό μίσος αλλά κοινωνική δικαιοσύνη”, σημείωσε.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, χαρακτηρίζοντας ανοησίες τα όσα αναφέρει ο πρώην υπουργός Οικονομικών για το δημοψήφισμα και τονίζοντας ότι δέχεται κριτική για το εάν έκανε σωστή διαπραγμάτευση ή όχι, αλλά δεν δέχεται κριτική επί ηθικού πεδίου. Παράλληλα χαρακτήρισε “απολύτως ανόητη” τη θέση του Γ. Βαρουφάκη ότι το Μαξίμου ήθελε να βγει το “ναι” στο δημοψήφισμα με μικρή διαφορά ώστε να εφαρμόσει τη συμφωνία.

Σχετικά με τα σενάρια για οικουμενική ή εκλογές απάντησε ότι υπάρχει ανάγκης συνεννόησης πάνω στα εθνικά θέματα χωρίς όμως να παζαρεύεται με ομερτά στα υπόλοιπα θέματα, όπως για παράδειγμα στην αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Υπογράμμισε ότι ο ελληνικός λαός απεφάνθη τον Σεπτέμβριο σε εκλογές δίνοντας το χρίσμα σε κυβέρνηση και πρωθυπουργό με συγκεκριμένους “κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς”. Έκανε λόγο για διαρκή ανακίνηση της συζήτησης με πρόσχημα τις εξελίξεις στην οικονομία που ενδεχομένως υποδεικνύει ότι “μάλλον ορισμένοι δείχνουν να εύχονται τα χειρότερα προκειμένου να ξαναβρεθούν σε θέση εξουσίας”.

Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έχει μπροστά της 3,5 χρόνια ακόμα διακυβέρνησης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο λαός θέλει να δοθεί η ευκαιρία σε κάποιους διαφορετικούς από αυτούς που κυβέρνησαν 40 χρόνια να κριθούν στο τέλος της θητείας τους. “Στην ηρεμία, στην μπουνάτσα γιατί μέχρι τώρα δοκιμαζόμασταν στα κύματα”, πρόσθεσε.

Υποστήριξε ότι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη συνέκλιναν στην πρώτη τους συνάντηση σε κοινή προσπάθεια για αλλαγή του εκλογικού νόμου αλλά και συνταγματικής ρήτρας για την πολιτική σταθερότητα ώστε “να μην είναι εύκολη η πίεση προς κυβερνήσεις να πηγαίνουν σε εκλογές κάθε λίγο και λιγάκι”. Εκτίμησε όμως πως καθώς φαίνεται “κάποιοι τώρα πιέζουν τον κ. Μητσοτάκη για να έχουμε πολιτικές εξελίξεις σύντομα”.

Για τις μυστικές συναντήσεις του με τον Στ. Ψυχάρη επισήμανε ότι σημασία έχει τί πράττει και όχι το ποιον συναντά ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του δεν εκβιάστηκε, δεν χαρίστηκε και δεν θα χαριστεί σε κανέναν.

megatv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.