ΜΕΤΑΝΑΣΤΕςΧαοτική, από άκρη σε άκρη της χώρας είναι η κατάσταση μετά το κλείσιμο του περάσματος στην Ειδομένη, με

χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να έχουν εγκλωβιστεί σε διάφορα σημεία.

Οι αρχές της ΠΓΔΜ το τελευταίο τριήμερο κρατούν κλειστά τα σύνορα, με εξαιρέσεις κάποιες ώρες χθες και την Κυριακή (το Σάββατο πέρασαν από την άλλη μεριά του φράχτη μόλις 300 άτομα και την Κυριακή εκτιμάται γύρω στα 400), την ώρα που οι προσφυγικές ροές στα νησιά, λόγω και του καλού καιρού, συνεχίζουν αμείωτες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι περίπου 25.000 μετανάστες βρίσκονται στην Ελλάδα και πλέον έχουν εγκλωβιστεί μετά την απόφαση των αστυνομικών δυνάμεων της Σλοβενίας, της Αυστρίας, της ΠΓΔΜ, της Σερβίας και της Κροατίας να περιορίσουν τη ροή των μεταναστών σε περίπου 580 ανθρώπους την ημέρα.

Χάος στην Ειδομένη

Στην Ειδομένη εκτιμάται ότι έχου εγκλωβιστεί περί τα 7.000 άτομα, εκ των οποίων μόνο 400 περίπου από τη Συρία και το Ιράκ, αναμενόταν να περάσουν τα σύνορα το βράδυ της Κυριακής. Πάντως, ο αριθμός αυτός θα εξαρτηθεί από το εάν η Σερβία επιτρέψει σε ανάλογο αριθμό προσφύγων να εισέλθουν στο έδαφός της από την ΠΓΔΜ.

Στον καταυλισμό, νωρίς το βράδυ της Κυριακής, υπολογίζεται ότι βρίσκονταν περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι, καθώς συνεχώς φθάνουν όλο και νέοι μετανάστες και πρόσφυγες, με ταξί, λεωφορεία ή και με τα πόδια. Οι σκηνές πλέον απλώνονται μέχρι τα πρώτα σπίτια του χωριού, ενώ και πάλι δεν είναι αρκετές για να φιλοξενήσουν όλους τους ανθρώπους που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα, ορισμένοι εκ των οποίων περιμένουν για να περάσουν από την άλλη πλευρά του φράχτη ακόμη και 10 ημέρες.

Εντωμεταξύ οι συνθήκες κάτω από τις οποίες διαβιούν πρόσφυγες και μετανάστες στην Ειδομένη είναι άσχημες. Ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών είναι τόσο μεγάλος που δεν επαρκούν τα τρόφιμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί περιμένουν στην ουρά τέσσερις με πέντε ώρες για ένα σάντουιτς, με πολλούς από αυτούς στο τέλος να μην καταφέρνουν να πάρουν κάτι και να πέφτουν για ύπνο νηστικοί. Οσοι έχουν ακόμη λεφτά αγοράζουν τρόφιμα από τις καντίνες, αλλά και αυτοί αναφέρουν ότι τα χρήματά τους τελειώνουν. Ουρές, όμως, σχηματίζονται και για το νερό…

Το μεσημέρι εκατοντάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας ξάπλωσαν στις γραμμές του τρένου που περνάει για τα Σκόπια σταματώντας και την πορεία της αμαξοστοιχίας και έλεγαν ότι θα σηκωθούν μόνο όταν είναι να περάσουν τα σύνορα.

Απέραντος καταυλισμός ο Πειραιάς 

Σε άτυπο hot spot, όμως, έχει μετατραπεί και ο Πειραιάς, όπου το πρωί της Κυριακής εκτιμάται ότι βρίσκονταν πάνω από 3.500 άτομα. Εκεί βρέθηκε το μεσημέρι της Κυριακής και ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής, ο οποίος δήλωσε πως η κατάσταση δεν είναι καλή και ζήτησε περιθώριο 10-15 ημερών για να γίνει -όπως είπε – η κατάσταση διαχειρίσιμη.

Προς το παρόν, στον Πειραιά, μικρά παιδιά ζουν χωρίς τις απαραίτητες συνθήκες υγιεινής και με λιγοστό φαγητό.Με το που φθάνουν στο λιμάνι επιβιβάζονται κατά δεκάδες σε λεωφορεία που τους μεταφέρουν σε ένα κτίριο δίπλα στο υπουργείο Ναυτιλίας, την Πέτρινη Αποθήκη. Είναι αυτός ο έκτος χώρος που άνοιξε προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες.

Το μεσημέρι της Κυριακής περίπου 800 πρόσφυγες επιβιβάστηκαν σε πούλμαν που έχουν προορισμό τα Διαβατά.

Εντωμεταξύ, τα μεσάνυχτα της Κυριακής έφθασαν στον Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “Νήσος Μύκονος” μεταφέροντας 280 άτομα από τη Μυτιλήνη και 123 από τη Χίο. Τη Δευτέρα αναμένεται να καταπλεύσουν στο λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “Αριάνδη” από Χίο Μυτιλήνη αλλά και το πλοίο blue star 2 από Κω,Κάλυμνο Λέρο.

Τραγική η κατάσταση και στην πλατεία Βικτωρίας 

Σε απέραντο καταυλισμό, όμως, έχει μετατραπεί και η πλατεία Βικτωρίας. Με το Ελληνικό, Το Σχιστό και τον Ελαιώνα να είναι ασφυκτικά γεμάτα, δεν είναι περίεργο που η πλατεία Βικτωρίας έχει πλημμυρίσει απεγνωσμένους πρόσφυγες και μετανάστες που μη έχοντας πού αλλού να πάνε βρίσκουν καταφύγιο στην πλατεία στο κέντρο της πόλης. Μάλιστα, μετανάστες από το Αφγανιστάν που έχουν βρει καταφύγιο στην πλατεία Βικτωρίας απειλούν με απεργία πείνας. Την ίδια ώρα στο Ελληνικό φιλοξενούνται 2.000 άτομα, στον Ελαιώνα 1.200, στο Σχιστό 1.200, ενώ στο λιμάνι του Πειραιά υπολογίζεται ότι βρίσκονται πάνω από 1.000 πρόσφυγες.

Ατυποι καταυλισμοί σε όλη τη βόρεια και κεντρική Ελλάδα 

Στη Βόρεια Ελλάδα στο κέντρο φιλοξενίας των Διαβατών βρίσκονται 2.000 πρόσφυγες. Αλλά δεν είναι οι μόνοι στη Βόρεια Ελλάδα. Στον Βόλο, καθηλωμένοι στον Σταθμό Εφοδιασμού Αυτοκινήτων του Αλμυρού παραμένουν για πέμπτη ημέρα περισσότεροι από τους 240 πρόσφυγες, κυρίως Σύροι, στην προσπάθειά τους να φθάσουν στα ελληνοσκοπιανά σύνορα. Σστην Καβάλα, στο εκθεσιακό-συνεδριακό κέντρο του Επιμελητηρίου Καβάλας «Απόστολος Μαρδύρης», φιλοξενούνται οι 700 πρόσφυγες που από την Τετάρτη το βράδυ έχουν καταπλεύσει με το πλοίο της γραμμής από τη Μυτιλήνη στο επιβατικό λιμάνι της Καβάλας «Απόστολος Παύλος».

Την ίδια ώρα στα Τρίκαλα περίπου 300 πρόσφυγες φιλοξενούνται στο Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο Μπάρα.

Συνεχίζονται αμείωτες οι προσφυγικές ροές

Εντωμεταξύ, αμείωτες συνεχίζουν οι προσφυγικές ροές προς τα νησιά. Στη Λέσβο έφτασαν χθες 900 άτομα, από τους οποίους οι περισσότεροι διασώθηκαν από σκάφη του Λιμενικού Σώματος και της Frontex ενώ στη Χίο έφτασαν περίπου 300 άτομα. Την Κυριακή υπήρχαν εκτιμήσεις ότι στη Λέσβο βρίσκονταν περί τα 2.500 ταυτοποιημένα άτομα, τα οποία φιλοξενούνται στο hot spot της Μόριας και στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ. Στη Χίο, οι πρόσφυγες και μετανάστες διαμένουν στο hot Spot της ΒΙΑΛ και στον καταυλισμό της Σούδας.Και στα δυο νησιά τα ναυλωμένα από το υπουργείο ναυτιλίας «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο λιμάνι της Μυτιλήνης και «Terra Jet» στο λιμάνι της Χίου δεν έχουν χρησιμοποιηθεί.

Ομολογία Μουζάλα: Μπορεί να εγκλωβιστούν στη χώρα 70.000 μετανάστες

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας περιέγραψε μιλώντας το πρωί στο MEGA δραματικά την κατάσταση, επισημαίνοντας πως στην Ελλάδα θα εγκλωβιστούν περίπου 70.000 μετανάστες μέχρι το Μάρτιο και προειδοποίησε για το ενδεχόμενο να κηρυχθεί η νότια Αττική σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, από την πλευρά του, δεν αποκλείεται τις επόμενες μέρες να γίνουν ενέργειες για να μοιραστεί όλος αυτός ο κόσμος σε ακόμα περισσότερα σημεία της χώρας, πέρα από το λιμάνι του Πειραιά.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.