ike708

Μεγάλη ανάπτυξη γνωρίζουν οι Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρίες (ΙΚΕ), γνωστές και ως «εταιρίες του ενός ευρώ», καθώς από το 2012 μέχρι και το 2015 έχουν συσταθεί 11. 845 ενώ έχουν κλείσει μόλις 836.

Η έξαρση που γνωρίζουν οι ΙΚΕ έχει να κάνει αφενός με το ελάχιστο κόστος που απαιτείται για τη σύστασή τους και αφετέρου με την ευελιξία που σχετίζεται με τη διαχείρισή τους σε ότι αφορά τη διανομή κερδών και υποχρεώσεων σε σχέση με τις ΑΕ και ΕΠΕ.

Η γκάμα των δραστηριοτήτων εκτείνεται σε ένα πολύ μεγάλο φάσμα από σούπερ μάρκετ και φροντιστήρια έως ιατρεία, ταξιδιωτικά γραφεία και σχολές οδηγών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων στις πρώτες θέσεις βρίσκονται τα εστιατόρια, οι καφετέριες τα καφέ – μπαρ, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα, το λιανεμπόριο ειδών ιματισμού και τα λογιστήρια.



Από την είσοδο του θεσμού των ΙΚΕ στην επιχειρηματικότητα το 2012 μέχρι σήμερα έχουν ξεκινήσει με αυτή τη μορφή – εκτός των παραπάνω πιο συνηθισμένων δραστηριοτήτων- φροντιστήρια, γυμναστήρια, φούρνοι, πρατήρια υγρών καυσίμων, σούπερ μάρκετ και άλλες δραστηριότητες λιανεμπορίου αλλά και χονδρεμπορίου, ταξιδιωτικά γραφεία, ιατρεία, σχολές οδηγών, καταστήματα μανικιούρ – πεντικιούρ, περίπτερα κυλικεία, τουριστικά γραφεία κ.α.

Τα πλεονεκτήματα

Το γραφειοκρατικό κόστος για τη σύσταση μιας εταιρίας ΙΚΕ είναι τουλάχιστον κατά 25% φθηνότερο από μία ΕΠΕ. Για το πρώτο χρόνο η εξοικονόμηση υπολογίζεται σε 828,5 ευρώ ανά εταιρεία. Τα έξοδα σύστασης είναι κατά 230 ευρώ χαμηλότερα, η εξοικονόμηση από τη δημοσίευση οικονομικών καταστάσεων είναι 262,5 ευρώ και από τροποποιήσεις καταστατικού και άλλες πράξεις είναι 336 ευρώ.

Αμεση Σύσταση

Επί του πρακτέου, οι ΙΚΕ συστήνονται, παρακάμπτοντας συνήθεις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, μέσω της Υπηρεσίας μίας Στάσης, με μοναδικό υποβαλλόμενο δικαιολογητικό μία υπεύθυνη δήλωση εκ μέρους των υπόχρεων προσώπων. Η αίτηση αφορά στη σύσταση και την καταχώριση στο ΓΕΜΗ, συνοδευόμενη με έγγραφη εντολή, όπου δεν περιλαμβάνεται αίτηση για χορήγηση αντιγράφου ασφαλιστικής ενημερότητας των εταίρων από ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ΟΑΕΕ. Μάλιστα, αντί της αίτησης για εγγραφή των εταίρων στα εν λόγω ασφαλιστικά ταμεία περιλαμβάνεται αίτηση για αποστολή ανακοίνωσης προς τους αρμόδιους κατά περίπτωση ασφαλιστικούς οργανισμούς της σύστασης της ΙΚΕ και αποστολή των στοιχείων των εταίρων και του/των διαχειριστή/ων στα κατά περίπτωση αρμόδια Ταμεία. Εν συνεχεία η Υπηρεσία Μίας Στάσης οφείλει να αποστείλει τη σχετική ανακοίνωση για τη σύσταση της εταιρείας καθώς και τα στοιχεία των εταίρων και των διαχειριστών αυτής στον ΟΑΕΕ.

Κεφάλαιο σύστασης και υποχρεώσεις

Το καταβαλλόμενο κεφάλαιο σύστασης μπορεί να ανέρχεται στο ελάχιστο ποσό του ενός (1) ευρώ. Επιπλέον η ΙΚΕ παρέχει τη δυνατότητα στους εταίρους να εισφέρουν, εκτός από κεφάλαιο σε χρήμα ή σε είδος, και άλλου είδους εισφορές, όπως την ανάληψη υποχρέωσης εκτέλεσης εργασιών ή παροχής υπηρεσιών, οι οποίες λογίζονται και αυτές ως κεφάλαιο, με αποτέλεσμα τα πρόσωπα που εισφέρουν εργασία ή φερεγγυότητα στην εταιρία, να θεωρούνται ως εταίροι και να λαμβάνουν εταιρικά μερίδια. Παράλληλα:

  • Για τις εταιρικές υποχρεώσεις ευθύνεται μόνο η εταιρεία με την περιουσία της. Με την εξαίρεση όμως των εταίρων που έχουν εισφέρει εγγυητικές εισφορές που ευθύνονται για τα εταιρικά χρέη μέχρι του ποσού που έχουν εγγυηθεί.
  •  Όλες οι τροποποιήσεις του καταστατικού (π.χ. εταιρικών μεταβολών, αλλαγής διεύθυνσης, σκοπού κλπ) δημοσιεύονται αποκλειστικά διαμέσου του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (Γ.Ε.ΜΗ) ή της εταιρικής ιστοσελίδας, χωρίς την παρουσία συμβολαιογράφου και την υποχρέωση δημοσίευσης σε ΦΕΚ.
  •  Συστήνεται και τροποποιείται με απλό ιδιωτικό έγγραφο, το οποίο ελέγχεται από τις Υπηρεσίες του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (Γ.Ε.ΜΗ), δεν απαιτείται δηλαδή συμβολαιογραφικό έγγραφο (εκτός εάν εισφέρονται στην εταιρεία περιουσιακά στοιχεία, για τη μεταβίβαση των οποίων απαιτείται συμβολαιογραφικός τύπος).
  •  Η διάρκεια της ΙΚΕ είναι ορισμένου χρόνου εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στο καταστατικό της με μέγιστη διάρκεια τα δώδεκα (12) έτη από την σύσταση της.

 

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.