tsipras4-630x361Τις επόμενες ημέρες και πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου συγκαλείται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τη σκιά των μονομερών κινήσεων κρατών – μελών της ΕΕ, όπως η Αυστρία, αλλά και το κλείσιμο των συνόρων με την Ελλάδα, όπως έπραξαν τα Σκόπια.

Τη συνεδρίαση του συμβουλίου ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός χθες από το βήμα της Βουλής τονίζοντας ότι στόχος είναι η χώρα μας να “κατέβει” στη Σύνοδο με κοινή θέση. Τη σύγκλιση του συμβουλίου είχε ζητήσει προχθές και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, λαμβάνοντας μάλιστα θετική απάντηση από τον πρωθυπουργό την ίδια μέρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας χθες στη Βουλή, έστειλε αυστηρό μήνυμα τόσο προς τη Βιέννη – που εξακολουθεί να προκαλεί με τις κινήσεις της – όσο και προς την ΕΕ υπογραμμίζοντας ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να δεχθεί μονομερής ενέργειας αλλά και παρασυσκέψεις στις οποίες όχι μόνο δεν μετέχουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη αλλά καλούνται και κράτη εκτός ΕΕ.

Η Ελλάδα δεν μπορεί παρά να απαιτήσει από εδώ και στο εξής από τους εταίρους μας να συμπεριφέρονται υπεύθυνα, ακριβώς όπως υπεύθυνα συμπεριφερόμαστε και εμείς, σε μια κρίση η οποία έχει φορτώσει σε μια μικρή χώρα, βάρος πολύ μεγαλύτερο απ’ αυτό που της αναλογεί. Πρέπει, λοιπόν, να απαιτήσουμε άμεσα να εφαρμοστεί, χωρίς άλλη χρονοτριβή και χωρίς παρεκκλίσεις, το σύνολο όσων συμφωνήθηκαν. Από δω και στο εξής δύο μέτρα και δύο σταθμά δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτά. Ή θα βρισκόμαστε σε μια Ένωση με κοινούς κανόνες για όλους, που όλοι θα τους τηρούμε, ή ο καθένας θα κάνει του κεφαλιού του, αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχτούμε το δεύτερο ενδεχόμενο. Θέλω από σήμερα να ξεκαθαρίσω από το Βήμα της Βουλής ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να συναινέσει από εδώ και στο εξής σε συμφωνίες, αν δεν κατοχυρωθεί ο υποχρεωτικός διαμερισμός των βαρών και της ευθύνης αναλογικά στα κράτη-μέλη“, είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

megatv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.