zaxariΗ μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης στην κλασική δυτική διατροφή, φαίνεται πως μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού και μεταστάσεις στους πνεύμονες, σύμφωνα με μελέτη του Κέντρου Καρκίνου Άντερσον στο Πανεπιστήμιο του Τέξας.

Όσο κι αν αποτελεί γλυκό πειρασμό, η κατανάλωση ζάχαρης, και δη αυτή που ξεφεύγει από τα όρια, μας κάνει κακό και σύμφωνα με τελευταία έρευνα που δημοσιεύτηκε την 1η Ιανουαρίου στο Cancer Research, μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του μαστού.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι η σουκρόζη στα ποντίκια που ακολουθούσαν διατροφή παρόμοια με τα δυτικά πρότυπα, αύξησε την ανάπτυξη όγκων και τις μεταστάσεις, συγκριτικά με τα ποντίκια που ακολουθούσαν δίαιτα χωρίς ζάχαρη. Αυτό οφείλεται εν μέρει στις επιδράσεις που έχει η ζάχαρη στο ενζυματικό μονοπάτι γνωστό ως 12-LOX, όπως και σε ένα σχετικό λιπαρό οξύ, το 12-ΗΕΤΕ.



Σύμφωνα με τους επιστήμονες, φαίνεται ότι ειδικά η φρουκτόζη στην επιτραπέζια ζάχαρη, όπως και το σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, παίζουν ρόλο στις μεταστάσεις στον πνεύμονα και στην παραγωγή 12-ΗΕΤΕ στους όγκους του στήθους.

Η ομάδα διεξήγαγε 4 διαφορετικές μελέτες, στις οποίες τα ποντίκια έμπαιναν σε διαφορετικές διαιτητικές ομάδες και ακολουθούσαν μια από τις τέσσερις δίαιτες. Σε ηλικία 6 μηνών, το 30% των ποντικών που βρισκόταν υπό έλεγχο της κατανάλωσης άμυλου παρουσίαζε μετρήσιμους όγκους, ενώ το 50-58% της ομάδας ποντικιών που κατανάλωνε ζάχαρη παρουσίασε όγκους στο μαστό. Στην ίδια μελέτη φάνηκε ότι και ο αριθμός των μεταστάσεων στους πνεύμονες ήταν σημαντικά μεγαλύτερος στη δεύτερη ομάδα.

Αν και χρειάζονται περαιτέρω έρευνες, καλό θα ήταν να προσέχετε την κατανάλωση ζάχαρης στη διατροφή σας. Διαβάστε εδώ για ποιους ακόμη λόγους αποτελεί εχθρό της υγείας μας.

 

clickatlife

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.