• Υπ. ΥγειαςΤα πολλά και άλυτα προβλήματα που ταλανίζουν τον τομέα της υγείας στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας επαναφέρει για ακόμα μια φορά σε αυστηρό τόνο ο βουλευτής Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης.Σε σχετική ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας κάνει εκτενή αναφορά στις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, στο κλείσιμο κλινικών, στον εμπαιγμό ιδιωτών ιατρών που συνεργάζονται με τα νοσοκομεία και στη συνεχή υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας.

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

                                                ΕΡΩΤΗΣΗ

     

    Προς τον Υπουργό: Υγείας

                                     κ. Ανδρέα Ξανθό

    ΘΕΜΑ: Παραμένουν χωρίς ιατρούς οι μονάδες υγείας στη Δυτική Μακεδονία και την Π.Ε. Κοζάνης, παρά τις εδώ και πέντε (5) μήνες διαβεβαιώσεις του Υπουργείου για προσλήψεις προσωπικού.

    Αδικαιολόγητη είναι πλέον η καθυστέρηση στη στελέχωση των μονάδων υγείας στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Παρά τις επανειλημμένες κοινοβουλευτικές μου παρεμβάσεις, επισημάνσεις αλλά και σχετικές προτάσεις από την Περιφέρεια, ουδεμία λύση για τις μονάδες υγείας έχει δοθεί.

    Απαράδεκτη και η στάση της ηγεσίας του Υπουργείου, να μη δίδει απάντηση εδώ και τρείς (3) μήνες σε σχετική ερώτησή μου, την οποία επικαιροποιημένη επανακαταθέτω για τις ελλείψεις ιατρικού προσωπικού στα Νοσοκομεία της Π.Ε. Κοζάνης. Είναι αδιανόητο και προσβλητικό να αντιμετωπίζονται με αυτόν τον τρόπο οι πολίτες της Π.Ε. Κοζάνης όταν ζητούν να ενημερωθούν δια των αντιπροσώπων τους και μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, για το σχέδιο της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας σχετικά με τη στελέχωση των Νοσοκομείων της Π.Ε. Κοζάνης.

    Παρόλα αυτά, οι ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού επιδεινώνουν την ήδη βεβαρυμμένη κατάσταση που επικρατεί στα δύο μεγαλύτερα Νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας και της Π.Ε. Κοζάνης. Η κατάσταση επιβαρύνεται περαιτέρω και από την έξαρση της θανατηφόρου γρίπης που πλήττει τη χώρα και ιδίως τη Β. Ελλάδα, αλλά και από την οικονομική δυσπραγία των συμπολιτών μου, που καταφεύγουν κυρίως στα κρατικά Νοσοκομεία για τα θέματα υγείας που τους απασχολούν.

    Κ. Υπουργέ, σε συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης μου στη Βουλή από τις 18.06.2015 επεσήμανα και σε εσάς τις ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα δύο μεγάλα νοσοκομεία του νομού και διαπίστωσα τη δική σας επίγνωση. Εξέλαβα τη δέσμευσή σας για νομοθετική ρύθμιση παραμονής των επικουρικών ιατρών αλλά και για περαιτέρω προσλήψεις τόσο επικουρικών όσο και μόνιμων.

    Τρεις μήνες μετά, σε συνάντησή του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας στις 08.10.15, δεσμεύτηκε ο πρώτος, σύμφωνα με έκδοση σχετικού Δελτίου Τύπου από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, για πρόσληψη δεκαπέντε (15) επικουρικών ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, από τους οποίους οι εννέα (9)προορίζονταν στο Μαμάτσειο Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης και οι έξι (6) στο Μποδοσάκειο Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαϊδας με χρονοδιάγραμμα μάλιστα 15 ημερών.

    Σήμερα, οκτώ μήνες μετά τη συζήτηση  της επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή και τέσσερις μήνες μετά την έκδοση της ανακοίνωσης από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, οι υποσχέσεις αποδεικνύονται «κούφιες». Η κατάσταση όχι μόνο δε βελτιώθηκε, αλλά μέρα με τη μέρα επιδεινώνεται δραματικά και στα δύο Νοσοκομεία της Π.Ε. Κοζάνης. Στο διάστημα που μεσολάβησε ο διακεκριμένος Διευθυντής κ. Συμελίδης της πολύπαθης Παθολογικής κλινικής συνταξιοδοτήθηκε. Με τους εναπομείναντες δύο ιατρούς και λόγω φόρτου εργασίας έκλεισε και τυπικά το διαβητολογικό ιατρείο με σπουδαία προσφορά σε παγκόσμιο επίπεδο στην πρόληψη του διαβήτη. Ωστόσο, τόσο εσείς όσο και οι από δύο ετών προκάτοχοί σας Υπουργοί «αγρόν ηγοράσατε» και αφήσατε να φύγει άλλος ένας σπουδαίος ιατρός του ΕΣΥ και να υποβαθμιστεί το Νοσοκομείο Κοζάνης χάνοντας μοναδική ευκαιρία τόσο η χώρα, όσο η πόλη, αλλά και το ΕΣΥ να πρωταγωνιστούν παγκοσμίως σε θέματα προληπτικής αντιμετώπισης του διαβήτη!!! Βέβαια το μάρμαρο το πληρώνουν τελικά οι πολίτες του Νομού που τυγχάνουν πλέον ακριβότερων και με ελλείψεις υπηρεσιών υγείας από το ΕΣΥ.

    Την ίδια στιγμή παρόλο που ξεκίνησε η διαδικασία πρόσληψης των επικουρικών, ήδη βγήκαν τέσσερις (4) αποφάσεις στη διαύγεια, οι τρείς από αυτούς δεν αποδέχονται την πρόσληψή τους διότι δουλεύουν ήδη σε ιδιωτικά ιατρεία. Δυστυχώς, από τον Αύγουστο δεν επικαιροποιήθηκε η λίστα με τους υποψηφίους επικουρικούς ιατρούς για όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα πολλοί εξ αυτών ήδη να απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα ή να μετακινήθηκαν στο εξωτερικό.

    Τα προβλήματα τελειωμό δεν έχουν. Απλήρωτοι από το Φεβρουάριο του 2015 παραμένουν οι ιδιώτες ιατροί που παρέχουν τις υπηρεσίες τους στα νοσοκομεία της Π.Ε. Κοζάνης με απόδειξη παροχής υπηρεσιών.

    Η μορφή αυτής της συνεργασίας προέκυψε εξαιτίας της υποστελέχωσης των νοσοκομείων και της αδυναμίας τους κατ΄ επέκταση να καλύψουν έκτακτες ανάγκες που προκύπτουν, με αποτέλεσμα να απευθύνονται  στους ιδιώτες ιατρούς.

    Με την παράγραφο 2, μάλιστα, του άρθρου 17 του Ν.4332/2015 νομιμοποιούνται οι δαπάνες (μεταξύ των οποίων και οι υπηρεσίες)  για την εξόφληση των υποχρεώσεων των νοσοκομείων του ΕΣΥ που διενεργήθηκαν ως τη δημοσίευση του νόμου(09.07.2015).

    Παρά τη σχετική διάταξη οι ιατροί παραμένουν απλήρωτοι. Επιπρόσθετα, κάποιοι συνεχίζουν να παρέχουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους, χωρίς ανάλογη δημοσιευμένη σε ΦΕΚ διάταξη να τους εξασφαλίζει τα δεδουλευμένα μετά την 09.07.2015, ενώ κάποιοι άλλοι διακόπτουν τη συνεργασία τους με το Νοσοκομείο.

    Ο τομέας της υγείας δε μπορεί να περιμένει για πολύ γραφειοκρατικές χρονοτριβές. Η μη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των νοσοκομείων θα οδηγήσει σύντομα με μαθηματική ακρίβεια σε τραγικές συνέπειες.

    Επειδή ο ορισμός των επικουρικών ιατρών, παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί,

    Επειδή τρείς από τις τέσσερις θέσεις για τις οποίες εξεδόθησαν οι σχετικές αποφάσεις δεν καλύπτονται λόγω παραλείψεων του Υπουργείου να επικαιροποιήσει τη λίστα των επικουρικών ιατρών,

    Επειδή κατά τον ορισμό των επικουρικών δεν προβλέφθηκε η προσμέτρηση κριτηρίων εντοπιότητας,

    Επειδή οι απαραίτητες πιστώσεις για τον ορισμό τους καλύπτονται από τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων,

    Επειδή οι μονάδες υγείας στη ΠΔΜ έχουν άμεση ανάγκη, όπως και εσείς αναγνωρίζετε και από τοποθέτηση μόνιμων ιατρών,

    Επειδή είναι αδιανόητη η περαιτέρω καθυστέρηση στην πληρωμή των λειτουργών της ιατρικής επιστήμης που εργάζονται με καθεστώς απόδειξης παροχής υπηρεσιών,

    Επειδή ενόψει της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έτους 2016 οι εν λόγω ιατροί θα φορολογηθούν για εισοδήματα που ποτέ δεν έλαβαν,

    Επειδή η προσφορά των υπηρεσιών των ιατρών αυτών μετά την 09.07.2015 είναι “μετέωρη”,

    Επειδή υπάρχει και η προοπτική στην Περιφέρεια, η οποία σας έχει προταθεί για την ενιαία διαχείριση των υποδομών υγείας με σκοπό την αρτιότερη αξιοποίηση όλων των υποδομών,

    Επειδή υπάρχει έντονη φημολογία στην πόλη της Κοζάνης για υποβάθμιση του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης,

     

    Ερωτάστε  κ. υπουργέ:

    1. Προτίθεστε να επισπεύσετε τις διαδικασίες ορισμού του συνόλου των επικουρικών ιατρών για τα νοσοκομεία της Π.Ε. Κοζάνης;
    2. Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε άμεσα το πρόβλημα των κενών θέσεων επικουρικών που προκύπτουν εκ νέου, λόγω της μη επικαιροποιημένης λίστας επικουρικών του Υπουργείου σας;
    3. Προτίθεστε να συμπεριλάβετε κριτήρια εντοπιότητας στις προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσηλευτικά ιδρύματα, που θα ενισχύσουν την επιθυμία παραμονής των προσλαμβανομένων στον τόπο καταγωγής τους;
    4. Ποιο το πλάνο σας και το σχετικό χρονοδιάγραμμα για την προκήρυξη θέσεων κάλυψης αναγκών σε μόνιμους ιατρούς;
    5. Ποιοι λόγοι συνέβαλαν στη μεγάλη αυτή καθυστέρηση πληρωμής των ιατρών; Πότε επιτέλους θα λάβουν τα δεδουλευμένα τους;
    6. Είναι στις προθέσεις και πότε θα έρθει σχετική διάταξη για τη διασφάλιση των δεδουλευμένων των ιατρών μετά την 09.07.2015;
    7. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η πρωτοβουλία ενιαίας διαχείρισης των υποδομών υγείας στην περιφέρεια;

    8.Είναι στις προθέσεις σας η περαιτέρω υποβάθμιση του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Kοζάνης;

     

     

    ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.