tsipras-maximouΑντιμέτωπη με τα αδιέξοδα της μνημονιακής πολιτικής που έχει υπογράψει και τις επιταγές των δανειστών,

βρίσκεται η κυβέρνηση.Η κοινωνική αναταραχή δεν έχει εκτονωθεί, ενώ η αγωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την έκβαση του προσφυγικού, χτυπάει «κόκκινο».

Τα επόμενα εικοσιτετράωρα προδιαγράφονται ιδιαιτέρως κρίσιμα, αφού ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία, μέσα από τον κύκλο των επαφών του στην Ευρώπη, να αποκτήσει ξεκάθαρη εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι με τα «αγκάθια» της ολοκλήρωσης του Προγράμματος αλλά και της διαχείρισης των προσφυγικών ροών.

Βαρόμετρο οι επαφές με Ευρωπαίους για την αξιολόγηση

Ο πρωθυπουργός, «εγκαινιάζει» από σήμερα μια σειρά κρίσιμων επαφών, στρέφοντας το βλέμμα στην έκβαση της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής, την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή.

Πρώτος σταθμός της πολιτικής διαπραγμάτευσης είναι η συνάντηση που έχει σήμερα στην Αθήνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Ο Πολωνός αξιωματούχος αναμένεται να περάσει στις 10 το πρωί την πόρτα του Μαξίμου. Ο επίσημος σκοπός της επίσκεψής του στην Αθήνα, είναι η νέα συμφωνία της ΕΕ με τη Μεγάλη Βρετανία.

Ωστόσο, κύκλοι του Μαξίμου σημειώνουν ότι σε περίπτωση που συζητηθεί το θέμα της αξιολόγησης, πράγμα πολύ πιθανό, ο πρωθυπουργός θα ξεκαθαρίσει στον ευρωπαίο αξιωματούχο «ότι παλεύουμε και κάνουμε τα πάντα για να κλείσει έγκαιρα».

Ο Αλέξης Τσίπρας, αύριο, μεταβαίνει στις Βρυξέλλες. Εκεί, με ακόμα πιο μεγάλο ενδιαφέρον, θα έχει τετ α τετ με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλονυ Γιούνκερ. Η συγκυρία, πάντως, μόνο ευνοϊκή δεν είναι για την κυβέρνηση, με πηγές της Κομισιόν να ξεκαθαρίζουν τις προθέσεις τους, διαμηνύοντας ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν εξαρτάται μόνο απ’ αυτούς.

Τριμερής Τσίπρα-Μέρκελ-Νταβούτογλου

Και ενώ το μέτωπο της οικονομίας και των μέτρων που έρχονται είναι ορθάνοιχτο, η κυβέρνηση προσπαθεί να βγει στην αντεπίθεση για το προσφυγικό. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός την Πέμπτη, όπως αποκάλυψε πρώτο το iefimerida.gr, αναμένεται να έχει τριμερή συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Τούρκο ομόλογό του.

Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος πολλές φορές έχει «δείξει» την Τουρκία ως βασική υπεύθυνη για τη διαχείριση του κύματος των προσφύγων, πρόκειται να θέσει ευθέως την άποψη της χώρας ότι αν η Άγκυρα δεν ανακόψει την πορεία στις εκατοντάδες χιλιάδες των προσφύγων και μεταναστών που προσπαθούν να περάσουν στη χώρα μας, η κατάσταση μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη. Θα επαναλάβει ακόμα ότι οι νατοϊκές δυνάμεις μπορούν να ενεργούν μόνο εντός των τουρκικών συνόρων και χωρικών υδάτων και θα απαντήσει στους εκβιασμούς της Τουρκίας για οικονομικά ανταλλάγματα.

Σημειωτέον, ότι στις Βρυξέλλες, θα διεξαχθεί και μία “μίνι Σύνοδος” ,με τη συμμετοχή 11 χωρών, (συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας) όπως και τη συμμετοχή της Τουρκίας, με βασικό αντικείμενο τη μετεγκατάσταση των προσφύγων.

«Πονοκέφαλος» το αγροτικό

Στο εσωτερικό «μέτωπο»,  οι αγρότες παραμένουν στα μπλόκα και συνεχίζουν να πιέζουν. «Για κανέναν η κατάσταση δεν είναι ευχάριστη, αλλά θα δώσουμε τη μάχη», δηλώνει στο iefimerida.gr στέλεχος του κόμματος που γνωρίζει άρτια τα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Επιπλέον, παρά το «παραθυράκι» διαλόγου που άνοιξε χθες με τους αγρότες -έστω και μέσω της αντιπροσωπείας που κατέθεσε το υπόμνημα με τα αιτήματά τους, συνεργάτες του πρωθυπουργού επιμένουν πως «συνάντηση με τον κ. Τσίπρα θα υπάρξει μόνο όταν τα αιτήματα των μπλόκων θα είναι αντιπροσωπευτικά». Όταν, δηλαδή, θα κατατεθούν συνολικά από τους αγρότες που βρίσκονται στους δρόμους.

Τέλος, αναφορικά με τα όσα ζητά ο αγροτικός κόσμος κύκλοι του Μαξίμου σχολιάζουν πως «υπάρχουν περιθώρια να ενσωματωθούν στοιχεία στις βελτιωτικές προτάσεις», ξεκαθαρίζοντας, για πολλοστή φορά, ότι διάλογος από μηδενική βάση δεν γίνεται. Το νωρίτερο, πάντως, που προσδιορίζεται από κυβερνητικές πηγές, αυτή η συνάντηση, είναι μετά την Παρασκευή. Όταν, δηλαδή, θα επιστρέψει ο πρωθυπουργός από τη Σύνοδο Κορυφής.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.