Δύο νεκροί, ένας αγνοούμενος
ελικοπτερο νεκροι
Στο μοιραίο ελικόπτερο επέβαιναν τρεις αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού: οι ανθυποπλοίαρχοι Τουλίτσης Αναστάσιος (κυβερνήτης) και Πανανάς Κωνσταντίνος (συγκυβερνήτης), ενώ μηχανικός του ελικοπτέρου ήταν ο ανθυπασπιστής Ευαγγέλου Ελευθέριος. Ηδη οι ομάδες έρευνας και διάσωσης των Ενόπλων Δυνάμεων και της ΕΜΑΚ έχουν εντοπίσει της σορούς των δύο αξιωματικών, ενώ αγνοείται ο τρίτος.

Αργότερα το απόγευμα ταυτοποιήθηκαν οι σοροί των δύο μελών του πληρώματος του ελικοπτέρου. Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ ανήκουν στον υποπλοίαρχο Κωνσταντίνο Πανανά και τον ανθυπασπιστή Ελευθέριο Ευαγγέλου.

Το προφίλ των τριών μελών του πληρώματος 

  • Ο κυβερνήτης υποπλοίαρχος Αναστάσιος Τουλίτσης 37 ετών (γεννήθηκε το 1979). Πολύ έμπειρος, με περισσότερες από 1300 ώρες πτήσης, έγγαμος
  • Ο συγκυβερνήτης υποπλοίαρχος Κωνσταντίνος Πανανάς 34 ετών (γεννήθηκε το 1982). Έγγαμος με ένα παιδί και η γυναίκα του έγκυος στο δεύτερο
  • Ο ναυτίλος (χειριστής ραντάρ επιφανείας) ανθυπασπιστής Ελευθέριος Ευαγγέλου 36 ετών (γεννήθηκε το 1980). Έγγαμος με ένα παιδί

Ο Κωνσταντίνος Πανανάς

Ο Αναστάσιος Τουλίτσης

O Ελευθέριος Ευαγγέλου

Το χρονικό της τραγωδίας
Το ελικόπτερο είχε απογειωθεί απο τη φρεγάτα ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ, στο πλαίσιο της άσκησης ΑΣΤΡΑΠΗ 2/16, για την εκτέλεση άσκησης, όταν στις 2:45 τα ξημερώματα χάθηκε το ίχνος του, η επαφή του με τα ραντάρ και οι επικοινωνίες, όπως ανακοινώθηκε στην ενημέρωση των στρατιωτικών συντακτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σημείο της πρόσκρουσης ήταν σε υψόμετρο 295 μέτρων, υπερδιπλάσιο του ύψους στο οποίο πετούσε το ελικόπτερο μετέχοντας στην άσκηση. Στο σημείο της πρόσκρουσης αποκόπηκε η ουρά του ελικοπτέρου.
Στις 4:40 τα ξημερώματα εντοπίσθηκε θερμικό ίχνος του, από τις θερμικές κάμερες των ελικοπτέρων Σικόρσκι του Πολεμικού Ναυτικού και του Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας, βορειοδυτικά της Κινάρου. Στις 7:01 το πρωί εντοπίσθηκαν συντρίμμια του ελικοπτέρου.
Οι σοροί των δυο άτυχων χειριστών εντοπίστηκαν σε απόσταση περίπου 300 μέτρων από το σημείο της πρόσκρουσης.

Θρήνος στη Λέρο για τον ανθυπασπιστή Ελευθέριο Ευαγγέλου
Σοκαρισμένη είναι η κοινωνία της Λέρου στο άκουσμα της είδησης ότι ο ένας εκ των τριών χειριστών του μοιραίου ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού, που κατέπεσε τα ξημερώματα δυτικά της Λέρου, στη νησίδα Κίναρος, κατάγεται από γνωστή οικογένεια του νησιού. Πρόκειται για τον ανθυπασπιστή Ελευθέριο Ευαγγέλου, ναυτίλο-χειριστή ραντάρ, 36 χρονών.
Οι γονείς του άτυχου ανθυπασπιστή κατάγονται από το νησί και ο ίδιος το επισκεπτόταν αρκετές φορές για διακοπές την θερινή περίοδο.
Η είδηση προκάλεσε βαρύ πένθος στο νησί όπου η οικογένεια Ευαγγέλου έχει πολλούς συγγενείς και φίλους
Σημειώνεται ότι η νησίδα Κίναρος όπου συνεντρίβη το ελικόπτερο ανήκει διοικητικά στον Δήμο Λέρου.

Οδύνη στο Ναύπλιο για Κωνστανίνο Πανανά 
Ολοι στην Άρια μιλούν με τα καλύτερα λόγια για τον 34χρονο υποπλοίαρχο Κωνστανίνο Πανανά συγκυβερνήτη του μοιραίου ελικοπτέρου που κατέπεσε την νήσο Κίναρο.
Συγκλονισμένη η τοπική κοινωνία της Άριας στο Ναύπλιο δεν μπορεί να πιστέψει την τραγωδία με το ελικόπτερο στην Κίναρο, στο οποίο επενέβαινε ο 34χρονος υποπλοίαρχος Κωνσταντίνος Πανανάς.
Τραγική λεπτομέρεια είναι πως ο 34χρονος αξιωματικός μπήκε τελευταία στιγμή στο ελικόπτερο καθώς το δικό του είχε παρουσίαση βλάβη.
Το πρωί την σύζυγο του επισκέφθηκε κλιμάκιο του υπουργείου Αμυνας για επίσημη ενημέρωση για το δυστύχημα στην Κίναρο.

Αλέξης Τσίπρας: Νιώθω βαθύτατη οδύνη
«Εκφράζω την βαθύτατη οδύνη μου για το θανατηφόρο δυστύχημα που έπληξε σήμερα το Πολεμικό Ναυτικό μας. Είναι τραγικό να χάνονται ανθρώπινες ζωές και, μάλιστα, κατά την εκτέλεση του καθήκοντος που τους έχει αναθέσει η Πατρίδα. Ζήτησα από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να διερευνηθούν πλήρως τα αίτια του δυστυχήματος. Στις οικογένειες των πεσόντων αξιωματικών εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου, τόσο προσωπικά, όσο και εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Καμμένος: Τους αφιερώνω τη συμφωνία με το ΝΑΤΟ
Ο Καμμένος αφιέρωσε στους ήρωες του ελικοπτέρου την συμφωνία του ΝΑΤΟ να μπει στο Αιγαίο!
«Σήμερα είναι μια μέρα θρήνου για τον ελληνικό λαό, για το έθνος, για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Έλληνες αξιωματικοί, σε καιρό ειρήνης, μπήκαν στο πάνθεον των ηρώων. Εκτελώντας την υπηρεσία τους, εκτελώντας το καθήκον τους, εκτελώντας τον όρκο που έδωσαν όταν κατετάγησαν στις ένοπλες δυνάμεις. Έπεσαν μαχόμενοι για την ασφάλεια όλων μας. Είμαστε όλοι συντετριμμένοι», τόνισε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, σε δήλωσή του για το τραγικό δυστύχημα με το ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού.

Μητσοτάκης: Βαθύτατη θλίψη
Τη βαθύτατη θλίψη του για την απώλεια του πληρώματος εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης. Τόνισε πως «σήμερα η Ελλάδα, οι Έλληνες, οι Ένοπλες Δυνάμεις, πενθούμε» και δήλωσε «συγκλονισμένος» για το γεγονός, εκφράζοντας παράλληλα τα βαθιά του συλλυπητήρια στις οικογένειές του πληρώματος. «Θα αποτελούν, πάντα, παράδειγμα και έμπνευση για όλους μας» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Λεβέντης: Συμπαράσταση στη θλίψη και στην οδύνη των συγγενών τους
Τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες του πληρώματος απέστειλε και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης. Όπως είπε «αυτή τη στιγμή το μόνο που έχει σημασία είναι η συμπαράστασή μας στη θλίψη και στην οδύνη των συγγενών τους».

Γεννηματά: Θερμα συλληπητήρια
Τη βαθιά οδύνη της και τα θερμά συλλυπητήριά της στις οικογένειες του πληρώματος και στη μεγάλη οικογένεια του Πολεμικού Ναυτικού εξέφρασε η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, σημειώνοντας ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι πράγματι μια οικογένεια που υπηρετεί με φιλότιμο, επαγγελματισμό και αυτοθυσία τον ελληνικό λαό και τη χώρα».

Θεοδωράκης: Η πατρίδα μας θα τους θυμάται για πάντα
«Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη και τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των ηρωικών Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού που χάθηκαν την ώρα του καθήκοντος, υπερασπιζόμενοι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο», αναφέρει το Ποτάμι σε ανακοίνωση που εξέδωσε για το μοιραίο ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού.

«Η πατρίδα μας τους ευγνωμονεί και θα τους θυμάται για πάντα. Το Ποτάμι συμπαραστέκεται αμέριστα στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που παρ΄ όλες τις θυσίες που έχει υποστεί, επιτελεί με μεγάλη ευσυνειδησία καθημερινά το καθήκον του με κίνδυνο της ζωής του», καταλήγει η ανακοίνωση.

Κουτσούμπας: Δεν φτάνουν μόνο τα απλά συλλυπητήρια
«Οι ένστολοι, το Πολεμικό Ναυτικό, όπως και οι υπόλοιποι άνδρες και γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων πληρώνουν πάρα πολύ βαρύ τίμημα για την υπεράσπιση των συνόρων της πατρίδας, όλα αυτά τα χρόνια» σημείωσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Ζήτησε να «διερευνηθούν σε βάθος τα αίτια, γιατί δεν φτάνουν μόνο τα απλά συλλυπητήρια ή η συμπαράσταση που ο καθένας δίνει προς τις οικογένειες των αθώων θυμάτων, ηρώων στην ουσία, γιατί γι’ αυτό πρόκειται, υπερασπιζόμενοι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας». –

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.