newego_LARGE_t_420_54630461_type12713Ακόμη και σήμερα, έναν χρόνο μετά τον ντόρο που προκάλεσε το περιβόητο πλέον βίντεο στο διαδίκτυο, στο οποίο κάνει σεξ φορώντας… μουσουλμανική μαντίλα, η Λιβανεζοαμερικάνα πορνοστάρ Μία Καλίφα δέχεται απειλές για τη ζωή της και επιθέσεις μίσους από εξτρεμιστές.

Η έντονη παρουσία της στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, σε συνδυασμό με την προσωπική της ιστορία και τη στάση της σε θέματα φύλου, σεξουαλικότητας, εργασίας και εν γένει σε σχέση με την κοινωνική και πολιτική ζωή στις ΗΠΑ, έχει μετατρέψει την πιο δημοφιλή πρωταγωνίστρια πορνό παγκοσμίως σε μια αμφιλεγόμενη σταρ, που δίνει αφορμές για νέες «φωτιές» στη Μέση Ανατολή.

Στην περσόνα της 23χρονης Καλίφα, όπως αυτή παρουσιάζεται μέσα από τον διαστρεβλωτικό φακό της βιομηχανίας του σεξ αλλά και των social media, παίρνουν σάρκα και οστά οι αντιθέσεις μεταξύ Δύσης και Ανατολής, μεταξύ του συντηρητικού εξτρεμιστικού Ισλάμ και των πιο φιλελεύθερων στοιχείων όλων των θρησκειών, ενώ διαπιστώνει κανείς την απόλυτη έκφραση της διαστροφής που επικρατεί στην κοινωνική και πολιτική ζωή της Μέσης Ανατολής.


Τα στοιχεία που είναι γνωστά για την 23χρονη πορνοστάρ δεν είναι πολλά. Η Μία Καλίφα, όπως είναι το καλλιτεχνικό της όνομα (Μία Καλίστα σε άλλες ταινίες), γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου του 1993 στη Βηρυτό του Λιβάνου και μετακόμισε στις ΗΠΑ μαζί με την οικογένειά της γύρω στο 2000. Στην αρχή έζησαν για κάποια χρόνια στο Μέριλαντ και εν συνεχεία μετακόμισαν στο Μαϊάμι.

Η Μία Καλίφα έχει κατορθώσει να αναδειχθεί σε νέο μεγάλο αστέρι του πορνό, να γίνει πλακάτ σε διαδήλωση για τα δικαιώματα των γυναικών, να σατιρίσει τον Τζιχάντι Τζον αλλά και να... γυρίσει πορνό φορώ

Η Μία Καλίφα έχει κατορθώσει να αναδειχθεί σε νέο μεγάλο αστέρι του πορνό, να γίνει πλακάτ σε διαδήλωση για τα δικαιώματα των γυναικών, να σατιρίσει τον Τζιχάντι Τζον αλλά και να… γυρίσει πορνό φορώντας μαντίλα.

Πριν ξεκινήσει την καριέρα της στο πορνό, το 2014, είχε πάρει πτυχίο Ιστορίας από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ελ Πάσο και έκανε διάφορες δουλειές, μεταξύ των οποίων σερβιτόρα σε φαστφουντάδικο. Σύμφωνα με τον «μύθο» που έχει επικρατήσει στη βιομηχανία του πορνό, σε ένα φαστφουντάδικο ήταν που την εντόπισε ο ατζέντης της και της έκανε πρόταση να γυρίσει ταινίες ερωτικού περιεχομένου.

Στη Νέα Υόρκη
Η Καλίφα, καθολική χριστιανή στο θρήσκευμα, με τα εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια που έχει βγάλει σε χρόνο-ρεκόρ, ζει πλέον μόνη της στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, έχει κόψει τους δεσμούς με την οικογένειά της εξαιτίας της ενασχόλησής της με το πορνό, ανεβάζει συχνά πυκνά φωτογραφίες από την καθημερινότητά της στους λογαριασμούς social media που διατηρεί στο Facebook, στο Tumblr, στο Twitter και στο Instagram, ενώ με κάθε ευκαιρία σχολιάζει ζητήματα που την ενδιαφέρουν.

 Η Μία Καλίφα έχει βγάλει χιλιάδες δολάρια σε χρόνο-ρεκόρ από την ενασχόλησή της με το πορνό.

Η Μία Καλίφα έχει βγάλει χιλιάδες δολάρια σε χρόνο-ρεκόρ από την ενασχόλησή της με το πορνό.

Τα περισσότερα σχόλια είναι από φαν που εκφράζουν το τι θα ήθελαν να κάνουν μαζί της, όμως αρκετά από αυτά είναι σχόλια τύπου «ο Αλλάχ θα σε κάψει στην Κόλαση», «θα σε αποκεφαλίσουμε», «θα σε σκοτώσουμε».

Στην αρχή, όταν δηλαδή είχε ξεκινήσει να γίνεται γνωστή εξαιτίας του βίντεο στο οποίο αυτή και η «μητέρα» της επιδίδονταν σε… ακόλαστες πράξεις με τον «λευκό γκόμενό της» φορώντας χιτζάμπ, η Καλίφα απαντούσε σε αυτά τα σχόλια με περίσσευμα θάρρους και ειρωνείας, όμως πλέον απλώς δεν απαντά. Για το θέμα έχει δώσει συνεντεύξεις και έχει απαντήσει δημόσια.

Οταν κάποιος απείλησε μέσω Twitter τη Μία Καλίφα ότι «σύντομα θα της κόψει το κεφάλι», η διάσημη πορνοστάρ του απάντησε «αρκεί να μη μου κόψεις τις ρώγες, είναι ακριβές». Μετά τον καταιγισμό απειλών α

Οταν κάποιος απείλησε μέσω Twitter τη Μία Καλίφα ότι «σύντομα θα της κόψει το κεφάλι», η διάσημη πορνοστάρ του απάντησε «αρκεί να μη μου κόψεις τις ρώγες, είναι ακριβές». Μετά τον καταιγισμό απειλών αναρωτήθηκε: «Δεν έχει η Μέση Ανατολή πιο σημαντικά ζητήματα να ασχοληθεί από εμένα; Τι θα έλεγαν να βρουν κανέναν πρόεδρο ή να περιορίσουν το ISIS;».

Συνεχή σχόλια
Ο πόλεμος στη Συρία, η άνοδος του ισλαμικού εξτρεμισμού και της απειλής του ISIS διαμορφώνει μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα σε όλες τις χώρες της περιοχής. Η πιο χαρακτηριστική απάντηση της Καλίφα στα συνεχή απειλητικά, μειωτικά και εμπαθή σχόλια ήταν ένα tweet στο οποίο ανέφερε: «Δεν έχει η Μέση Ανατολή πιο σημαντικά ζητήματα να ασχοληθεί από εμένα; Τι θα έλεγαν να βρουν κανέναν πρόεδρο ή να περιορίσουν το ISIS;».

Μάλιστα, η Μία Καλίφα είναι εδώ και καιρό θέμα συζήτησης στη μακρινή πατρίδα της, αφού πέραν των άλλων προκαλεί και με τα τατουάζ στο μπράτσο της (με τις πρώτες γραμμές του εθνικού ύμνου του Λιβάνου) και στον καρπό της (με τον σταυρό που είχαν ως σύμβολό τους οι δυνάμεις του Μπασίρ Τζεμαγιέλ κατά τον εμφύλιο στη χώρα). Για το τατουάζ-σταυρό η ίδια έχει δηλώσει ότι το έκανε για να δείξει αλληλεγγύη στον πατέρα της και στις πολιτικές απόψεις του μετά από μια βομβιστική επίθεση στον Λίβανο το 2012.

Πιθανότατα η Καλίφα αναφέρεται στην επίθεση που είχε στόχο τον ταξίαρχο των υπηρεσιών πληροφοριών του λιβανέζικου στρατού Ουισάμ Αλ Χασάν, ο οποίος διερευνούσε τη δολοφονία του Ραφίκ Χαρίρι και είχε στενές σχέσεις με το Κατάεμπ, το κόμμα που ίδρυσαν τα αδέλφια Τζεμαγιέλ και υποστηρίζουν κυρίως οι Μαρονίτες Χριστιανοί.

Η ίδια έχει επίσης ξεκαθαρίσει δημόσια ότι αισθάνεται ένοχη για το πώς τα λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης έχουν διασύρει την οικογένειά της, την οποία όμως χαρακτήρισε ως ακραία συντηρητική. Σύμφωνα δε με την ίδια, οι γονείς της προσπάθησαν να ενσωματωθούν στην αμερικανική κουλτούρα αναπτύσσοντας σχέσεις με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Ενδεικτικό των αντιθέσεων που εκφράζονται στην περσόνα της Καλίφα είναι ότι στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που είχαν γίνει στον Λίβανο πέρυσι με αφορμή το σύστημα διαλογής απορριμμάτων, μια ομάδα διαδηλωτών, και συγκεκριμένα ανδρών φεμινιστών, είχε κατέβει στον δρόμο κρατώντας ένα πλακάτ με τη φωτογραφία της.

Στις δηλώσεις τους στα λιβανέζικα Μίντια υποστήριζαν το δικαίωμά της να κάνει ό,τι θέλει με το σώμα της και να διαλέξει όποιο επάγγελμα είναι αυτό που της δίνει τη δυνατότητα να ζήσει με καλύτερους όρους.

Η θέση της γυναίκας
Για τη θέση των γυναικών στην κοινωνία του Λιβάνου έχει κάνει και η ίδια δηλώσεις σε παλαιότερη συνέντευξή της: «Τα δικαιώματα των γυναικών στη χώρα έχουν ακόμη πολύ δρόμο για να τα πάρουν στα σοβαρά, εάν μια Λιβανεζοαμερικάνα πορνοστάρ που πλέον δεν κατοικεί εκεί μπορεί να προκαλέσει τέτοιον σαματά. Κάποτε περηφανευόμουν σε άλλους ότι ο Λίβανος είναι το πιο δυτικοποιημένο κράτος στη Μέση Ανατολή. Τώρα πλέον βλέπω ότι είναι τρομερά παλιομοδίτικο και καταπιεστικό» είχε πει χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, σε μια έκφραση της μεταμοντέρνας εποχής που ζούμε, η ίδια μερικούς μήνες αργότερα πόζαρε στο Facebook φορώντας μπλούζα με στάμπα το hashtag #meninist, που είναι ένα «κίνημα» ανδρών στις ΗΠΑ το οποίο στρέφεται κατά του φεμινισμού και οι εκπρόσωποί του υπερασπίζονται τα «δικαιώματα των ανδρών απέναντι στην καταπίεση του φεμινισμού». Πέρα όμως από την κατάσταση στον Λίβανο και στη Μέση Ανατολή, το νέο αστέρι της βιομηχανίας του πορνό ενδιαφέρεται επίσης για τον αθλητισμό αλλά και για τις πολιτικές εξελίξεις εντός των ΗΠΑ και συγκεκριμένα για την προεκλογική περίοδο.

Από τη διαδικτυακή της παρουσία μπορεί κανείς να καταλάβει ποιες ομάδες υποστηρίζει η 23χρονη στο μπάσκετ, το αμερικανικό φούτμπολ και σε άλλα αθλήματα, αλλά και τους παίχτες που θαυμάζει, για τους οποίους μάλιστα έχει εκφράσει ανοικτά… ενδιαφέρον! Μάλιστα, λίγο πριν από την πρώτη μάχη για το χρίσμα Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών, στις πρόσφατες εκλογές της Αϊόβα, έκανε ένα tweet με ιδιαίτερο χιούμορ, το οποίο προκάλεσε αίσθηση στο Διαδίκτυο.

Η σταρ του πορνό ανέφερε: «Τρώω σαλάτα για μεσημεριανό, ο Ντόναλντ Τραμπ προηγείται στις δημοσκοπήσεις και οι Ντιουκ (σ.σ.: Duke Blue Devils, ομάδα στο κολεγιακό πρωτάθλημα μπάσκετ) δεν είναι μέσα στις 25 πρώτες του Associated Press. Η Αποκάλυψη πλησιάζει…».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Κόντρα στον συντηρητισμό

Στα πιο ενδιαφέροντα σχόλια της Μία Καλίφα εκφράζονται απόψεις για τη θέση της γυναίκας στον Λίβανο, για τον συντηρητισμό της λιβανέζικης κοινωνίας γενικά, για την πολιτική κατάσταση τόσο εκεί όσο και σε άλλα κράτη της Μέσης Ανατολής.

ethnos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.