Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Περισσότεροι από 800 χιλιάδες θάνατοι παιδιών θα είχαν αποφευχθεί με τον θηλασμό

Φεβρουάριος 2nd, 2016 by Σταματίνα

baby708_8

Μια καινούργια μελέτη που βλέπει το φως της δημοσιότητας με τα συμπεράσματα της να δημοσιεύονται στο ιατρικό περιοδικό «Lancet» υποστηρίζει ότι πάνω από 800.000 θάνατοι παιδιών θα είχαν αποφευχθεί αν οι μητέρες τους θήλαζαν.Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα ακόμη 22.000 θάνατοι από καρκίνο του μαστού θα είχαν εμποδιστεί από την πρακτική του θηλασμού.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες πολλές γυναίκες σε όλον τον κόσμο δεν ακολουθούν τον θηλασμό λόγω κυβερνητικών πολιτικών, ανεπαρκούς υποστήριξης από την κοινότητα και των τακτικών της βιομηχανίας βρεφικού γάλακτος.
Τα πρόσφατα δεδομένα έρχονται να ενισχύσουν την άποψη που τα τελευταία χρόνια επικρατεί στους ιατρικούς κύκλους ότι ο θηλασμός είναι μια εξαιρετικά ωφέλιμη διαδικασία τόσο για το μωρό, όσο και για την μητέρα του.
Δεκάδες μελέτες έχουν αποδείξει την σύνδεση μεταξύ θηλασμού και υψηλής ευφυΐας, καθώς και τον αποτρεπτικό του ρόλο στην εμφάνιση διαβήτη ή παχυσαρκίας.
Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στις περισσότερο αναπτυγμένες χώρες, με το ποσοστό θηλασμού στα νεογέννητα να πέφτει στο 2-3% από 37% που είναι ο αντίστοιχος δείκτης στις μεσαίες και χαμηλού εισοδήματος κράτη.
Όπως τόνισε και ο Δρ Νάιτζελ Ρόλλινς , από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, η ευθύνη δεν πρέπει να βαραίνει εξ ολόκληρου την γυναίκα, καθώς «η δυνατότητα της να θηλάσει επηρεάζεται από την υποστήριξη που δέχεται και το κοινωνικό περιβάλλον στο οποίο ζει».
«Υπάρχει μια ευρύτερη ευθύνη της πολιτείας και της κοινωνίας στο να ενθαρρύνουν τις γυναίκες προς αυτήν την κατεύθυνση με πολιτικές και ειδικά προγράμματα» υποστηρίζει ο Ρόλλινς.
Τα τελευταία χρόνια πολλές γυναίκες στην δύση διεκδικούν στις χώρες τους να υποστηριχθεί ο δημόσιος θηλασμός, κάτι που θεωρείται ότι θα βοηθήσει πολύ στην επίτευξη υψηλότερων ποσοστών θηλασμού.

iefimerida

This entry was posted on Τρίτη, Φεβρουάριος 2nd, 2016 at 15:44 and is filed under ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply