Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Κινδυνεύουν να… εξαφανιστούν οι μπανάνες;

Ιανουάριος 29th, 2016 by Σταματίνα

spirtzis708neaΔεν είναι λίγοι οι ειδικοί που μιλούν για τον καταστροφικό για τις μπανάνες μύκητα που απειλεί τις καλλιέργειες στην Ανατολική και τη Νοτιοανατολική Ασία. Τι συμβαίνει; Πρόκειται να… εξαφανιστούν κάποτε οι μπανάνες;

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο online science journal PLOS Pathogens από ερευνητές του Πανεπιστημίου Wageningen στην Ολλανδία, ένα στέλεχος του μύκητα Fusarium oxysporum f.sp. cubense (ασθένεια του Παναμά) φαίνεται πως έχει τη δυνατότητα να «καθαρίσει» τη βιομηχανία μπανάνας του κόσμου.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι ένας κλώνος του μύκητα της ασθένειας του Παναμά, με την ονομασία Tropical Race 4, καταστρέφει την μπανάνα Cavendish, την πιο δημοφιλή ποικιλία του κόσμου.
Κατά τη δεκαετία του ’60, ο Tropical Race 4 βρέθηκε στην Ινδονησία και διαδόθηκε στην Ταιβάν και την Κίνα, αλλά και την υπόλοιπη νοτιοανατολική Ασία. Σε όλες τις χώρες στις οποίες παρουσιάστηκε, οι εξαγωγές μπανάνες μειώθηκαν δραματικά. Κι ενώ χρειάζονται πολλά χρόνια για να ριζώσει αυτή η ασθένεια, μόλις συνέβαινε αυτό, η παρακμή ήταν αναπόφευκτη.Η ασθένεια του Παναμά επιτίθεται στο αγγειακό σύστημα των φυτών, κάνοντάς τα να μαραίνονται ραγδαία και να γίνονται κίτρινα-καφέ, λόγω της έλλειψης νερού. Μέρος του προβλήματος είναι, επίσης, ότι ο μύκητας δεν μπορεί να εξολοθρευτεί, παρά μόνο να περιοριστεί. Οι προσπάθειες, όμως, αναχαίτισής του, όμως, δεν έχουν καρποφορήσει μέχρι στιγμής.
Ο μύκητας έχει πλέον «χτυπήσει» στο Πακιστάν, το Λίβανο, την Ιορδανία, τη Μοζαμβίκη και τη βορειοανατολική Αυστραλία στο Queensland και είναι θέμα χρόνου να φτάσει και στη Λατινική Αμερική, όπου καλλιεργούνται περισσότερα από τα 3/5 των εξαγωγών μπανάνας του πλανήτη.
Έχοντας υπόψη ότι η μπανάνα Cavendish δεν είναι ανθεκτική στον μύκητα Tropical Race 4 και ότι η παγκόσμια κατανάλωση μπανάνας είναι μεγάλη, η λύση ίσως είναι να βρούμε το… επόμενο είδος μπανάνας, μετά την Cavendish.

clickatlife

This entry was posted on Παρασκευή, Ιανουάριος 29th, 2016 at 13:21 and is filed under ΚΟΣΜΟΣ, ΠΑΡΑΞΕΝΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΤΑΞΙΔΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply