Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Για ένα μπουκάλι κρασί χάλασε το γεύμα του Ολάντ με τον ιρανό πρόεδρο

Ιανουάριος 29th, 2016 by Χρήστος Μίμης

Το Παρίσι δεν είναι Ρώμη
iran
Μπορεί ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί να έγινε δεκτός με τιμές στην Γαλλία -ελέω των εμπορικών και οικονομικών συμφωνιών που θα υπέγραφε-  όμως ο Φρανσουά Ολάντ δεν ακολούθησε το παράδειγμα του Ιταλού πρωθυπουργού Ρέντσι. Έτσι το επίσημο γεύμα των δύο προέδρων στο Παρίσι δεν έγινε ποτέ, καθώς ο γάλλος πρόεδρος αρνήθηκε να αποσύρει από το μενού το κρασί κατ’ απαίτηση της ιρανικής αντιπροσωπείας

Υπενθυμίζεται ότι κατά την επίσκεψη στην Ρώμη, ο ιρανός πρόεδρος δεν αντίκρισε τα γυμνά αγάλματα στις αίθουσες όπου γίνονταν οι συναντήσεις, καθώς αυτά είχαν καλυφθεί για να μην σκανδαλίσουν τους Ιρανούς.

Η κίνηση αυτή (για την οποία ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δήλωσε άγνοια)  προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Ιταλία, με τον υπουργό Πολιτισμού να εκφράζει ανοικτά τη δυσαρέσκειά του. Για τα σκεπασμένα αγάλματα ρωτήθηκε και ο Ροχανί προτού αναχωρήσει από τη Ρώμη για την γαλλική πρωτεύουσα.

Χαμογέλασε διπλωματικά και αρκέστηκε να δηλώσει ότι οι Ιταλοί είναι φιλόξενος λαός και κάνουν τα πάντα για να ευχαριστήσουν τους καλεσμένους τους. Τους ευχαρίστησε δε ιδιαίτερα για αυτό.

Στο Παρίσι ο Ολάντ δεν είχε καμιά διάθεση να αποσύρει το κρασί από το τραπέζι, όπως ζητούσε η Τεχεράνη.

Ο γάλλος πρόεδρος φέρεται πάντως  να αντιπρότεινε στον ιρανό ομόλογό του να πάρουν μαζί ένα σαφώς πιο ανώδυνο πρωινό, χωρίς αλκοόλ, όμως η ιρανική αντιπροσωπεία, όπως αναφέρει ο γαλλικός Τύπος, απέρριψε την προσφορά ως «φθηνή» ή έστω κατώτερη των περιστάσεων.

Και πράγματι η περίσταση ήταν ιδιαίτερη, καθώς ο ιρανός πρόεδρος βρέθηκε στην Ευρώπη μετά την άρση των κυρώσεων εις βάρος του Ιράν για να υπογράψει συμφωνίες δισεκατομμυρίων δολαρίων…

Στους δρόμους πάντως το κλίμα δυσαρέσκειας για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν εκφράστηκε με εντυπωσιακό τρόπο: Γυμνόστηθη ακτιβίστρια των Femen κρεμάστηκε από γέφυρα στο Παρίσι, αντιδρώντας στην επίσκεψη Ροχανί.

«Καλωσήρθες Ροχανί, εκτελεστή της ελευθερίας» έγραφε το πανό που συνόδεψε τη νέα δράση της οργάνωσης κατά του Ιράν, όπου κάθε χρόνο εκτελούνται πάνω από 800 άνθρωποι.

δολ

This entry was posted on Παρασκευή, Ιανουάριος 29th, 2016 at 12:30 and is filed under ΚΟΣΜΟΣ, ΠΑΡΑΞΕΝΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply