paidi παιδι διατροφηΥπάρχει μεγάλη σύγχυση γύρω από τις υγιεινές επιλογές τροφίμων. Πολλά προϊόντα που διαφημίζονται ως υγιεινά στην πραγματικότητα μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του σωματικού βάρους των παιδιών.

Γι’ αυτό ο Δρ Dyan Hes, ειδικός στην παιδική παχυσαρκία και Διευθυντής  Παιδιατρικής στο Νοσοκομείο Gramercy της Νέας Υόρκης, τονίζει ότι οι γονείς θα πρέπει να είναι πολλοί προσεκτικοί στην επιλογή των προϊόντων που προορίζονται για τα παιδιά και καλό είναι να μπορούν να διαβάζουν σωστά τα συστατικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν υγιεινές τροφές που δεν είναι τόσο …αθώες σε θερμίδες και παχαίνουν τα παιδιά. Ποιες είναι αυτές;

-Τα τρόφιμα με την ένδειξη “χωρίς γλουτένη” και “βιολογικό” 
Όπως επισημαίνει ο Δρ Dyan Hes,οι γονείς όταν επιλέγουν ένα βιολογικό προϊόν θα πρέπει παράλληλα να εξετάζουν αν περιέχει τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, ποια είναι η θρεπτική του αξία ,πόσες  θερμίδες ή νάτριο έχει. Όλα αυτά παίζουν ρόλο στο εάν ένα τρόφιμο είναι υγιεινό ή όχι.  Επιπλέον, μία ελαφρώς υψηλότερη διατροφή σε θερμίδες μπορεί να είναι μια πιο υγιεινή επιλογή αν παρέχει σημαντικές ποσότητες βιταμινών Α,  Β,  C, D, σιδήρου ή ασβεστίου.

-Χυμός φρούτων
Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι αφού τα φρούτα είναι υγιεινά το ίδιο ισχύει και για τους  χυμούς φρούτων. Όμως αν ο χυμός δεν είναι φρέσκος αλλά του εμπορίου , έχει περισσότερες θερμίδες. Επιπλέον, δημιουργείται μια πρόσκαιρη αίσθηση κορεσμού στο παιδί με αποτέλεσμα να πεινάει μετά από λίγο και να τρώει πιο πολύ.

-Δημητριακά για πρωινό
Τα δημητριακά αποτελούν εύκολη και νόστιμη επιλογή πρωινού για τα παιδιά. Προσοχή όμως, καθώς πολλά δημητριακά περιέχουν περισσότερη ζάχαρη ή γλυκόζη. Καλύτερες επιλογές πρωινού, είναι τα φρούτα, το γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, το αυγά ή το πλιγούρι βρώμης.

-Ψωμί ολικής αλέσεως
Υπάρχουν λιγότερες διαφορές μεταξύ του άσπρου ψωμιού και του ψωμιού ολικής αλέσεως απ’ ότι οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν. Και τα δύο έχουν υψηλά επίπεδα γλυκόζης που περνά στο αίμα και προκαλεί αύξηση του σωματικού βάρους και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας. Γι΄ αυτό οι γονείς θα πρέπει να επιλέγουν προϊόντα με δημητριακά ολικής αλέσεως 100%.

-Γιαούρτι ως επιδόρπιο
Πολλοί γονείς επιλέγουν, ειδικά το καλοκαίρι, το παγωμένο γιαούρτι αντί του παγωτού. Αν και το παγωμένο γιαούρτι είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, εξακολουθεί να περιέχει περισσότερες θερμίδες  ειδικά αν η συσκευασία συνοδεύεται από φρούτα ή σοκολατένια λιχουδιά!

mothersblog


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.