ορειβατεςΣύμφωνα με ανακοίνωση της Greenpeace, τα περισσότερα ορειβατικά ρούχα, αλλά και εξοπλισμός όπως σακίδια, σκηνές και sleeping bag, περιέχουν τοξικά χημικά που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές στον ανθρώπινο οργανισμό.

Τα τελευταία χρόνια ο ορειβατικός εξοπλισμός εξελίχθηκε σημαντικά, με αποτέλεσμα να διευκολύνουν πολύ όσους τα φορούν, παρέχοντας πολύ μεγαλύτερη άνεση και ασφάλεια. Ωστόσο, από ο,τι φαίνεται, η εξέλιξη αυτή συνοδεύτηκε από κάτι πολύ αρνητικό.

Εξετάζοντας 40 προϊόντα, η ερευνητική ομάδα της Greenpeace κατέληξε πως μόλις τέσσερα από αυτά δεν περιέχουν πολυφθοριωμένες χημικές ουσίες (PFC). Τέτοιου είδους ουσίες χρησιμοποιούνται ώστε να κάνουν τα ενδύματα αδιάβροχα, αλλά και ανθεκτικά σε κακουχίες.

Παράλληλα όμως, παρουσιάζουν πολύ αργό ρυθμό διάσπασης στο περιβάλλον, ενώ επίσης έχουν συνδεθεί με την ανάπτυξη ορμονικών διαταραχών αλλά και όγκων στον άνθρωπο. «Από τη στιγμή που απελευθερώνονται στο περιβάλλον οι χλωροφθοράνθρακες διασπούνται πολύ αργά. Μπορούν να παραμένουν στο περιβάλλον για πάρα πολλά χρόνια μετά την απελευθέρωσή τους και διασκορπίζονται σε όλη την υδρόγειο» τονίζει η έκθεση της Greenpeace.

«Οι PFC μπορούν να έχουν πολύ κακές επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό αλλά και το αναπαραγωγικό σύστημα, ενώ επίσης έχουν συνδεθεί με την ανάπτυξη όγκων» προσθέτει η Greenpeace. Μάλιστα, ο γνωστός οργανισμός υποστηρίζει πως τα προϊόντα από σχεδόν όλες τις εταιρίες που εξέτασε περιέχουν τέτοιου είδους ουσίες. Εξάλλου, μόλις ένα στα δέκα προϊόντα από αυτά που αναλύθηκαν, ήταν «καθαρό» PFC. Πολύ γνωστές εταιρίες, όπως η North Face, η Patagonia και η Mammut βρίσκονται μέσα στην αρνητική λίστα.

Μετά από αυτήν την έρευνα, που προκαλεί ιδιαίτερα δυσάρεστη έκπληξη, η Greenpeace κάλεσε τις ορειβατικές εταιρίες να βρουν μια λύση ώστε να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τοξικές ουσίες στα ενδύματα τους.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.