tsipras-tae-678-708

Με προμετωπίδα το σύνθημα «Ένας χρόνος Αριστερά, Ένας χρόνος μάχη. Προχωράμε» ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μίλησε στην εκδήλωση για το ένα χρόνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Εδωσε μια ρόδινη εικόνα του ενός χρόνου διακυβέρνησης, εξαπολύοντας, παράλληλα δριμύτατη επίθεση στη ΝΔ και στα «συμφέροντα».

1 χρόνος ΣΥΡΙΖΑ: Κύριο θέμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός, στο μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του, εξαπέλυσε επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον για νεοφιλελεύθερες ιδέες. Σημείωσε ότι ο κ. Μητσοτάκης αναδείχθηκε από τα πλούσια προάστια της Αθήνας, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε από τον λαϊκό κόσμο, τον οποίο και υπερασπίζεται. Κάλεσε, δε, τον πρόεδρο της ΝΔ να ξεκαθαρίσει τη θέση του για το ασφαλιστικό και εάν δέχεται τη μικρή αύξηση εισφορών από τους εργοδότες, ή επιζητά να μειωθούν ξανά οι κύριες συντάξεις.



Ειδικότερα, για το ασφαλιστικό, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, αλλά η μεταρρύθμιση πρέπει να προχωρήσει, καθώς το ασφαλιστικό σύστημα είναι υπό κατάρρευση -κι αυτό χωρίς ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το μεγάλο πρόβλημα της χώρας πρέπει να αντιμετωπιστεί με ευθύνη, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Εναντίον του κινήματος της …γραβάτας

Εξαπέλυσε βολές κατά κάποιων ηγετικών στελεχών στη ΓΣΕΕ και την αγροτική ΠΑΣΕΓΕΣ, που το καλοκαίρι ήταν υπέρμαχοι του «ναι» στο δημοψήφισμα και τώρα ηγούνται του αγώνα κατά της κυβέρνησης, όπως είπε. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν θα υπερασπιστεί τους μεγαλογιατρούς ή τους μεγαλοδικηγόρους με τις γραβάτες που κατεβαίνουν στο δρόμο, αλλά τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες.

«Αυτή η κυβέρνηση δεν θα χαϊδέψει τους φοροφυγάδες. Δεν θα βάλουμε στο ίδιο τσουβάλι τους μικρούς και μεσαίους δικηγόρους, μηχανικούς και γιατρούς, τους ανασφάλιστους νέους ή αυτούς με τα μπλοκάκια με τους ιδιοκτήτες των μεγάλων δικηγορικών και κατασκευαστικών εταιρειών και των ιατρικών και διαγνωστικών κέντρων που διαδηλώνουν με τις γραβάτες. Στόχος μας η δίκαια αναδιανομή του πλούτου» είπε.

Τάβαλε και με τους αγρότες!

Επίσης έκανε άνοιγμα προς τους αγρότες, αφήνοντας, όμως και αιχμές για ορισμένους που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις.

«Είμαστε έτοιμοι και ήδη προχωράμε στις αναγκαίες διορθώσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες, εμπόρους και επιστήμονες, μέσα από εξαντλητικό διάλογο μαζί τους» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις αντιδράσεις των τελευταίων ημερών.

Εξήγησε, πάντως, ότι «Αυτή η κυβέρνηση δεν θα χαϊδέψει τους φοροφυγάδες. Δεν θα βάλουμε στο ίδιο τσουβάλι τους μικρούς και μεσαίους δικηγόρους, μηχανικούς και γιατρούς, τους ανασφάλιστους νέους ή αυτούς με τα μπλοκάκια με τους ιδιοκτήτες των μεγάλων δικηγορικών και κατασκευαστικών εταιρειών και των ιατρικών και διαγνωστικών κέντρων που διαδηλώνουν με τις γραβάτες. Στόχος μας η δίκαια αναδιανομή του πλούτου».

Εξαντλητικός διάλογος με τους αγρότες αλλά…

Ο πρωθυπουργός αφιέρωσε σημαντικό κομμάτι της ομιλίας του και στους αγρότες υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνησή του θα κάνει εξαντλητικό διάλογο μαζί τους τηρώντας «στάση κοινωνικής δικαιοσύνης».

Μίλησε για έντιμο διάλογο, ενώ άφησε αιχμές για αγροτοσυνδικαλιστές «που ήταν με το “Ναι” στο δημοψήφισμα να εμφανίζονται βασιλικότερες του βασιλέως», ενώ ονομάτισε τα στελέχη της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Κάλεσε τους αγρότες να μην πιστεύουν δημοσιεύματα για το φορολογικό ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι στα προαπαιτούμενα για την πρώτη αξιολόγηση.

Εξήγησε ότι με τις «αναγκαίες αλλαγές που επέρχονται, σε ότι αφορά τις συντάξεις των αγροτών, με την Εθνική σύνταξη σχεδόν διπλασιάζονται οι συντάξεις του μεγαλύτερου μέρους του αγροτικού κόσμου».

«Σε κάθε περίπτωση όμως και σε αυτό το ζήτημα είμαστε ανοιχτοί να ακούσουμε προτάσεις και να βρούμε λύσεις» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κάνοντας εκ νέου άνοιγμα στους αγρότες, ενόψει και της συνάντησης μαζί τους τις επόμενες ημέρες.

«Ξέρω πολύ καλά ότι στις κινητοποιήσεις των αγροτών υπάρχουν αγρότες που παίρνουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε ενισχύσεις και αγρότες που αυτά που παίρνουν είναι λιγότερα από τα έξοδά τους. Αυτούς θέλουμε να προστατεύσουμε» τόνισε με νόημα ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός, πάντως, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε προτάσεις και διάλογο, αλλά πρέπει να υπάρξει μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό και αυτό «το γνωρίζουν όλοι».

Τα συνθήματα του Αλέξη Τσίπρα

Η ομιλία του πρωθυπουργού για τον ένα χρόνο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε με μεγάλη καθυστέρηση, αφού ήταν προγραμματισμένο να αρχίσει στις 18.30 και τελικά ο πρωθυπουργός ανέβηκε στο βήμα στις 20.00.
Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για μια μέρα «γιορτινή και ιστορική» που δίνει μήνυμα «αισιοδοξίας και μάχης»

Ο αγώνας για την αλλαγή δεν είναι θεωρίες σε βιβλία, αλλά καθημερινή πράξη, τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην αποψινή του ομιλία στην κεντρική εκδήλωση στο Τάε Κβο Ντο,

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι στη διάρκεια του περασμένου χρόνου, «αναμετρηθήκαμε με την Ιστορία και αναλάβαμε ιστορικές ευθύνες για την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια αριστερά».

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μάχη εναντίον της ολιγαρχίας και της διαπλοκής και υπογράμμισε ότι «δεν θα γίνουμε όμηροι ούτε των εκβιαστών ούτε των οργανωμένων συμφερόντων».

Αναφέρθηκε στις παγίδες που στήθηκαν στη χώρα και τόνισε ότι «τις αποφύγαμε χάρις στη στήριξη του λαού που μας έδωσε τη νίκη σε τρεις εκλογικές μάχες σε λιγότερο από ένα χρόνο».

«Αυτοί που μας οδήγησαν ως εδώ, και παραδόθηκαν αμαχητί στις ορέξεις των δανειστών, πρέπει να δώσουν απαντήσεις» είπε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο Τάε Κβο Ντο.

Έκανε λόγο για προσπάθεια επανασυσπείρωσης αυτών των δυνάμεων με στόχο να γυρίσει η χώρα πίσω, στην εποχή της «ανομίας και της αυθαιρεσίας της ολιγαρχίας και των καναλαρχών».

Επίθεση κατά Μητσοτάκη: Τα βόρεια προάστια τον έκαναν αρχηγό 
“Αυτοί που λεηλάτησαν και κατέστρεψαν τη χώρα στα χρόνια της ανάπτυξης και παραδόθηκαν αμαχητί στις ορέξεις των δανειστών, πρέπει να δώσουν απαντήσεις. Ξανασυσπειρώνονται, παίζουν τα ρέστα τους για να μας γυρίσουν πίσω. Προσπαθούν να μετατρέψουν την πρώτη αξιολόγηση σε εργαλείο εκβιασμού. Κρύβονται πίσω από το ΔΝΤ σε θέματα όπως το Ασφαλιστικό. Δεν γίνεται να είσαι και με τις κινητοποιήσεις και με το ΔΝΤ. Κύριε Μητσοτάκη, δεν γίνεται να είστε και με τα μπλοκα και με το Ταμείο! Να μας πουν ποια είναι η πρόταση τους για το Ασφαλιστικό και η αντιπρότασή τους για τους αγρότες”
“Ο κύριος Μητσοτάκης έγινε αρχηγός γιατί στηρίχτηκε από τα βόρεια προάστια. Αυτή είναι η διαφορά μας. Η διαφορά της ιδεολογίας μας”
“Πιστεύει κανείς ότι η ΝΔ, του νεοφιλελεύθερου κυρίου Μητσοτάκη θα έδινε μάχη για τα “κόκκινα” δάνεια, την προστασία της πρώτης κατοικίας, για τον ΑΔΜΗΕ; Η ιδεολογία τους είναι αυτά που πιστεύουν οι δανειστές και το ΔΝΤ. Γι αυτό δεν θα έδιναν ποτέ αυτές τις μάχες”.

“Η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, μία μάχη που θα δώσουμε το προσεχές διάστημα. Ποια θα ήταν σήμερα η κατάσταση αν Σαμαράς, Γεωργιάδης και οι παρέες τους είχαν παραμείνει στην εξουσία. Για ποια κοινωνία και ποια ισότητα θα μιλούσαμε; Λένε πολλοί ότι δεν έχει σημασία ποιος θα εφαρμόσει τη συμφωνία. Αλήθεια; Θα έδινε μάχη η Νέα Δημορκατία να προστατέψει τις συντάξεις των συνταξιούχων που έχουν δει μείωση 40% τα τελευταία 4 χρόνια;”
“Λένε ότι η συμφωνία που φέραμε είναι ό,τι χειρότερο έχει υπογραφεί. Πρέπει να μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας”, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας αναφορά στη μείωση του κατώτερου μισθού, αλλά και στις περικοπές των συντάξεων, από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
“Τώρα μας κουνούν το δάχτυλο. Λεηλάτησαν τα ταμεία και ζητούν τα ρέστα. Ο λαός δεν τρώει κουτόχορτο. Στο σπίτι του κρεμασμένου καλό είναι να μην μιλάνε για σχοινί”, είπε.

 Επίθεση κατά Σαμαρά
Ο λαός δεν έχει μνήμη χρυσόψαρου. Θυμόμαστε τις δεσμεύεις που είχε πάρει ο Σαμαράς, για πρωτογενή πλεονάσματα 3%. Ήταν δεσμευμένος να πάρει 20 δισ. επιπλέον μέτρα για το 2015,  16  και 17. Χωρίς καμία δέσμευση για το χρέος, αφιού ο ίδιος έλεγε πως το χρέος μας είναι βιώσιμο. Είναι τουλάχιστον θράσος να μιλάνε για τη δικη μας διαπραγμάτευση όταν αυτοί εξαφάνισαν ελληνικό πλούτο πάνω από 50 δισ. μέσα σε τέσσερα χρόνια
“Ακόμα και τώρα ορισμένοι αμετανόητοι προσπαθούν να ξαναγράψουν την Ιστορία. Προσπαθούν να στήσουν σενάρια εκτροπής και μηχανεύονται την πτώση μιας κυβέρνησης που εκλέχθηκε πριν από τρεις μήνες. Θα διαψευστούν ξανά. Τους το λέμε, για να το χωνέψουν. Όσο κι αν λυσσομανούν η κυβέρνηση θα τα καταφέρει με το λαό όρθιο. Ας μην βιάζονται ορισμένοι να δημιουργούν κλίμα, θα κουραστούν για πολλά χρόνια να κάθονται στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Θα καούν από το ζέσταμα, κάνοντας αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ.

Το δίπολο Αριστερά-Δεξιά 
Τα διλήμματα, ένα χρόνο μετά, είναι πιο καθαρά από ποτέ.

Απο τη μία είναι η Δεξιά, που στηρίζεται από την ακροδεξιά του κυρίου Σαμαρά, από την άλλη η Αριστερά.

Θέλουμε να δικαιώσουμε τις προσδοκίες τις πλειοψηφίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι και δεν θα γίνει μία φωτοβολίδα της Ιστορίας. Είναι η παράταξη που εκπροσωπεί τον κόσμο της εργασίας. Υπερασπιζόμαστε τους ανθρώπους του μόχθου και της δουλειάς. Η Αριστερά δίνει μάχες, με δύναμη τον κόσμο των λαϊκών στρωμάτων.

 Για τους διορισμούς και τα ρουσφέτια του ΣΥΡΙΖΑ
“Η Αριστερά έχει έρθει για τα δύσκολα. Για να βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά. Να τελειώνουμε με παθογένειες ετών. Λένε κάποιοι ότι είμαστε όλοι ίδιοι. Ότι ήρθαν για να βολέψουμε τους δικούς μας ανθρώπους. Κανιβαλίζουν ανθρώπους με ανιδιοτελή προσφορά, που αγωνίστηκαν, και αυτό δεν θα το επιτρέψουμε.

Η πρώτη πράξη της κυβέρνησης ήταν η μείωση των μετακλητών υπαλλήλων.

Μιλούν αυτοί για διορισμούς, ρουσφέτια και οικογενειοκρατία; Αν έχουν αυτοί πολιτικό καθοδηγητή τον κίτρινο Τύπο, δικαίωμά τους.

Αλλο πράγμα είναι οι έμπιστοι συνεργάτες κι άλλο πράγμα οι διοικητικοί υπάλληλοι και αυτό που λέμε δημόσια διοίκηση, όπου επί χρόνια επικρατούσε ο κομματισμός”.

 

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.