ormones-kai-sumptomataΚάποιες αλλαγές στην καθημερινή λειτουργία του οργανισμού ενδέχεται να υποκρύπτουν ανισορροπία στο πολύτιμο ορμονικό σύστημα και καλό είναι να τις αναγνωρίσουμε εγκαίρως για να τις αποκαταστήσουμε με τη συνδρομή του γιατρού.

Οι ορμονικές διαταραχές μπορεί να προκαλέσουν μια σειρά από ανεπιθύμητα συμπτώματα, σωματικά όπως το φούσκωμα και συναισθηματικά όπως ο εκνευρισμός. Η χημική αυτή ανισορροπία μπορεί να οφείλεται στην περίοδο (πριν ή μετά) ή την εμμηνόπαυση, ωστόσο, υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις που υποβόσκουν προβλήματα υγείας. Σε κάθε περίπτωση, τα παρακάτω συμπτώματα ενδέχεται να συνδέονται με ορμονικά προβλήματα και σίγουρα χρήζουν της προσοχής μας.

Διαταραχές κύκλου
Η καθυστέρηση, η πρόωρη έλευση της περιόδου ή και η παράλειψή της για κάποιο διάστημα μπορεί να σημαίνει πως ο οργανισμός βιώνει μια ορμονική ανισορροπία. Αν είμαστε άνω των 40, οι διαταραχές μπορεί να σχετίζονται με την επικείμενη εμμηνόπαυση. Άλλη αιτία ενδέχεται να είναι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και η επίσκεψη στον γιατρό είναι απαραίτητη.

Διαταραχές ύπνου
Αν ο ύπνος δεν είναι απερίσπαστος, δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε ενδέχεται η αιτία να ακούει στο όνομα προγεστερόνη, την ορμόνη που μας βοηθά να χαλαρώσουμε και να κοιμηθούμε ήρεμα και αδιάλειπτα. Οι ορμονικές διαταραχές μπορεί επίσης να προκαλούν εφίδρωση στη διάρκεια του ύπνου αλλά και εξάψεις με αποτέλεσμα επίσης ανήσυχο ύπνο.

Ακμή
Μια σχετική έξαρση της ακμής πριν ή μετά την περίοδο θεωρείται αναμενόμενη και φυσιολογική, όμως αν το πρόβλημα δεν αποκαθίσταται τις υπόλοιπες ημέρες του μήνα, ενδέχεται να αντιμετωπίζουμε ορμονικά προβλήματα. Η υπερβολική έκκριση της «αρσενικής» ορμόνης στον οργανισμό μπορεί να προκαλέσει υπερβολική λιπαρότητα στο δέρμα, αλλά και το τριχωτό της κεφαλής με αποτέλεσμα την ακμή.

Δυσκολίες στη μνήμη
Οι διαταραχές των οιστρογόνων και της προγεστερόνης μπορεί να προκαλέσουν δυσκολίες στη μνήμη και μια αίσθηση θολούρας στο μυαλό. Κάποιοι ειδικοί ισχυρίζονται πως αλλαγές στη συγκεκριμένες ορμόνες ενδέχεται να κρύβονται πίσω από τη δυσκολία μας να θυμηθούμε αφού επηρεάζουν του νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου και τη λειτουργία τους. Η ελλιπής προσοχή και  τα προβλήματα στη μνήμη είναι κοινά συμπτώματα της περιόδου πριν και κατά την εμμηνόπαυση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν συνδέονται και με προβλήματα του θυροειδούς εξ ου και είναι απαραίτητη η επίσκεψη στον γιατρό.

Στομαχικές διαταραχές
Οι ορμονική ανισορροπία μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στη φυσιολογική λειτουργία του πεπτικού συστήματος και να οδηγήσει στην εμφάνιση διάρροιας, στομαχικού άλγους, φουσκώματος και ναυτίας. Μάλιστα αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι εντονότερα το διάστημα πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Συνεχής κούραση
Το αίσθημα της κούρασης που δεν εξηγείται από τις καθημερινές μας συνήθειες, μπορεί να υποκρύπτει ορμονικά προβλήματα. Η αυξημένη προγεστερόνη προκαλεί υπνηλία ενώ η αποσυντονισμένη λειτουργία του θυροειδούς αδένα επίσης μπορεί να μας δημιουργεί το αίσθημα ατονίας. Μια απλή εξέταση αίματος θα μας δώσει τις πολύτιμες απαντήσεις.

Αλλαγές στη διάθεση και κατάθλιψη
Τα ορμονικά σκαμπανεβάσματα μπορεί να προκαλέσουν πτώση της διάθεσης και μελαγχολία. Τα οιστρογόνα επηρεάζουν τις ουσίες του εγκεφάλου εκείνες που συνδέονται με τη διάθεση (σεροτονίνη, ντοπαμίνη κ.ά.).

Διαταραχές στην όρεξη
Όταν οι ορμόνες στον οργανισμό λειτουργούν με λάθος τρόπο, μπορεί να είμαστε επιρρεπής στην λήψη ή την απώλεια βάρους με ανεξέλεγκτες συχνά συνέπειες, για αυτό καλό είναι αν παρατηρήσουμε αλλαγές στην όρεξή μας που μας προβληματίσουν, να απευθυνθούμε στον γιατρό για να μας κατευθύνει προς τις απαραίτητες για το ιστορικό μας εξετάσεις.

Πονοκέφαλοι
Τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων μπορεί να συνδέονται με την εμφάνιση πονοκεφάλων ειδικά πριν ή μετά την περίοδο. Αν μάλιστα οι πονοκέφαλοι εμφανίζονται συστηματικά στις ίδιες φάσεις του κύκλου, οι πιθανότητες να βρίσκεται εκεί η εξήγηση, είναι μεγάλες.

Ξηρότητα κόλπου
Η συγκεκριμένη κατάσταση δεν είναι αφύσικη αν συμβαίνει σποραδικά. Η συχνή εμφάνισή της όμως, ειδικά αν συνδυάζεται με ερεθισμό στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, ενδέχεται να συνδέεται με τα χαμηλά οιστρογόνα του οργανισμού, τις ορμόνες δηλαδή που ευθύνονται για την υγρασία στον κόλπο.

Μειωμένη λίμπιντο
Αν τα επίπεδα της τεστοστερόνης είναι χαμηλά, η σεξουαλική επιθυμία είναι μειωμένη. Η συγκεκριμένη ορμόνη είναι «ανδρική» ωστόσο υπάρχει και στις γυναίκες και συνδέεται άμεσα με την ερωτική επιθυμία. Για μια υγιή σεξουαλική ζωή λοιπόν, η ρύθμισή της με τη βοήθεια του γιατρού είναι απαραίτητη.

clickatlife

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.