toyrkiaΤο Ισλαμικό Κράτος κατηγόρησε ευθέως ο Αχμέτ Νταβούτογλου, για την βομβιστική επίθεση στο

κέντρο της Κωνσταντινούπολης, που κόστισε τη ζωή 10 ανθρώπων, οι περισσότεροι Γερμανοί, ενώ ακόμη 15 τραυματίστηκαν σοβαρά.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι το ISIS κρύβεται πίσω από την επίθεση αυτοκτονίας, προσθέτοντας ότι η Αγκυρα είναι αποφασισμένη να πολεμήσει την τρομοκρατική οργάνωση μέχρι τη στιγμή που δεν θα αποτελούν πλέον απειλή για τη χώρα ή τον κόσμο. «Καταλήξαμε ότι ο δράστης είναι ξένος υπήκοος, μέλος του Ισλαμικού Κράτος», είπε ακόμη ο Νταβούτογλου.

Στο μεταξύ, συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για την ταυτότητα του βομβιστή αυτοκτονίας. Οι τουρκικές αρχές έκαναν λόγο για 28χρονο με καταγωγή από τη Συρία, κάτι το οποίο δήλωσε και ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ομως, το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Dogan αναφέρει ότι ο βομβιστής αναγνωρίστηκε και πρόκειται για τον Νταμπίλ Φαντί, γεννημένο στη Σαουδική Αραβία.

Το χρονικό της επίθεσης

Η έκρηξη σημειώθηκε λίγα λεπτά τις 10 (τοπική ώρα), στην περιοχή Σουλτάν Αχμέτ, κοντά στο Μπλε Τζαμί και την Αγία Σοφία, ένα σημείο το οποίο επισκέφτονται καθημερινά πολλοί τουρίστες. Αμέσως έγινε αντιληπτό πως επρόκειτο για τρομοκρατική επίθεση, καθώς αυτόπτες μάρτυρες μιλούσαν για έναν άνδρα ζωσμένο με εκρηκτικά, τον οποίο είδαν να ανατινάζεται.

Οι νεκροί είναι όλοι ξένοι πολίτες, από τους οποίους οι 9 είναι Γερμανοί, γεγονός για το οποίο ενημέρωσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου την Ανγκελα Μέρκελ. «Η διεθνής τρομοκρατία δείχνει για μία ακόμη φορά το βάναυσο και απάνθρωπο πρόσωπό της», δήλωσε η Καγκελάριος, μετά από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο πρωθυπουργό.

Ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στην Κωνσταντινούπολη. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον τουρκικό λαό, θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και ευχές για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες».

Δεν υπάρχει καμία πληροφορία για Έλληνες μεταξύ των θυμάτων ή των τραυματιών από την πολύνεκρη έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη, αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter το υπουργείο Εξωτερικών.

«Το Γενικό μας Προξενείο βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τοπικές αρχές και επιτόπου στο σημείο της έκρηξης», αναφέρει και καταλήγει: «Απερίφραστη η καταδίκη της πολύνεκρης έκρηξης. Αμέριστη η συμπαράστασή μας στην Τουρκία και στις οικογένειες των θυμάτων».

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.