τουρκιαΙσχυρή έκρηξη σημειώθηκε στις 10:20 (τοπική ώρα) στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, στο

Σουλτάν Αχμέτ, ένα από τα πιο τουριστικά σημεία της πόλης. Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν τρομοκρατική ενέργεια

Πρόκειται για ένα άκρως πολυσύχναστο σημείο της Κωνσταντινούπολης κοντά στο Μπλε Τζαμί και την Αγία Σοφία που εκείνη την ώρα έσφυζε από κόσμο.

Οι μέχρι τώρα πληροφορίες κάνουν λόγο για 10 νεκρούς και 15 τραυματίες, με το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk να μεταδίδει ότι Γερμανοί και νορβηγοί τουρίστες περιλαμβάνονται μεταξύ των τραυματιών

Δεδομένου ότι έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο η έκρηξη να οφείλεται σε λόγο όπως διαρροή αερίου, και με αυτόπτη μάρτυρα να αναφέρει στη Χουριέτ ότι είδε μέσα στο πλήθος των τουριστών βομβιστή αυτοκτονίας, όλα δείχνουν ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση.

Λίγα λεπτά μετά την έκρηξη η περιοχή αποκλείστηκε από δυνάμεις της αστυνομίας, ενώ οι πρώτες εικόνες από το σημείο της έκρηξης είναι πραγματικά σοκαριστικές με διαμελισμένα πτώματα και βαριά τραυματισμένους ανθρώπους.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες: Δεν ξέραμε ποιοι ήταν ζωντανοί και ποιοι ήταν νεκροί
Ο Erdem Koroglu που εργάζεται σε γραφείο κοντά στο σημείο της έκρηξης μιλώντας στο NTV είπε πως με την έκρηξη είδε αρκετούς ανθρώπους πεσμένους στο έδαφος. «Ηταν δύσκολο να καταλάβεις ποιοι ήταν ζωντανοί και ποιοι ήταν νεκροί. Τα κτίρια σείστηκαν από την έκρηξη».

Μία γυναίκα που εργάζεται και εκείνη στην περιοχή είπε στο Reuters πως η έκρηξη ήταν πάρα πολύ ισχυρή. «Σοκαριστήκαμε. Τρέξαμε έξω και είδαμε στο δρόμο διαμελισμένα πτώματα».

Τρομοκρατική ενέργεια “υποψιάζονται” οι τουρκικές αρχές

Οι τουρκικές αρχές υποψιάζονται ότι η ισχυρή έκρηξη στην ιστορική πλατεία Σουλτάναχμετ, στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, δίπλα στην Αγία Σοφία και το Μπλε Τζαμί, είναι τρομοκρατικής προέλευσης, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αξιωματούχος της τουρκικής κυβέρνησης.

“Υποψιαζόμαστε τρομοκρατική ενέργεια”, δήλωσε ο αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται επιβεβαιώνοντας τις περιγραφε΄ς αυτοπτών μαρτύρων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, διεξάγονται έρευνες για την εκρηκτική ύλη και για τους υπευθύνους.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης έχουν μεταδώσει εδώ και ώρα πληροφορίες ότι πρόκειται για βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας.

Εξωτερικών: Καμία πληροφορία για Έλληνες μεταξύ των θυμάτων στην Κωνσταντινούπολη

Δεν υπάρχει καμία πληροφορία για Έλληνες μεταξύ των θυμάτων ή των τραυματιών από την πολύνεκρη έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη, αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter το υπουργείο Εξωτερικών.

«Το Γενικό μας Προξενείο βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τοπικές αρχές και επιτόπου στο σημείο της έκρηξης», αναφέρει και καταλήγει: «Απερίφραστη η καταδίκη της πολύνεκρης έκρηξης. Αμέριστη η συμπαράστασή μας στην Τουρκία και στις οικογένειες των θυμάτων».

Η τουρκική κυβέρνηση απαγόρευσε τη μετάδοση πληροφοριών

Οπως μεταδίδει ο Guardian, η τουρκική κυβέρνηση απαγόρευσε δημοσιεύσεις πληροφοριών για την έκρηξη στο Σουλτάν Αχμέτ, προκαλώντας την οργή των τουρκικών Μέσων Ενημέρωσης.

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου συγκαλεί έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας.

H πρώτη φωτογραφία από τη στιγμή της έκρηξης:

Οι πρώτες οι εικόνες που αντίκρισαν οι αστυνομικοί μόλις έφτασαν στο σημείο της έκρηξης. Διαμελισμένα σώματα και νεκροί άνθρωποι.

 

Πυργκαγιά σε ξενοδοχείο

Σχεδόν ταυτόχρονα ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά σε ξενοδοχείο στα νοτιανατολικά της Κωνσταντινούπολης και όπως μεταδίδει ο τουρκικός Τύπος, υπάρχουν αρκετοί εγκλωβισμένοι.

Σύμφωνα με όσα έγραψε στο Twitter ο δήμαρχος του Μαλπτέπε (περιοχή που ανήκει στην Κωνσταντινούπολη και στην οποία βρίσκεται το εν λόγω ξενοδοχείο), 20 άτομα διασώθηκαν από το ξενοδοχείο, ενώ ένα άτομο βρίσκεται στην ταράτσα του κτιρίου. Σε νεότερη ενημέρωσή του έγραψε ότι ακόμα 4 άτομα εγκατέλειψαν το ξενοδοχείο και ότι η φωτιά είναι έτοιμη να σβήσει.

Σε τελευταία ενημέρωσή της η Daily Sabah αναφέρει ότι σύμφωνα με τον δήμαρχο της περιοχής όλοι όσοι βρίσκονταν μέσα στο ξενοδοχείο έχουν διασωθεί και δεν υπάρχει καμία απώλεια.



iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.