Η Βιβλιοθήκη, μαζί με τους εθελοντές και  φίλους της κατέθεσε, πανηγυρικά, τον απολογισμό έργου και συμμετοχής για το 2015

dhkeb 1Μια πρωτότυπη, συμμετοχική, απολογιστική εκδήλωση, που

στον έβδομο χρόνο της, παίρνει το διαβατήριο της παγιωμένης εσωθεσμικής αναφοράς για την Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη των Γρεβενών!..

          Με την παρουσία πολλών φίλων της, σ’ ένα κλίμα ευφορίας,  στις 8 το βράδυ, το Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016, έγινε ο Απολογισμός έργου της Βιβλιοθήκης.

Την εκδήλωση χαιρέτησε Ο Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου Μπαζάκας Φώτιος, ο οποίος τόνισε επιγραμματικά το ρόλο και τη σπουδαιότητα των παρεμβάσεων των Βιβλιοθηκών στην κοινωνία και πρόσθεσε ότι θα προσπαθήσει να  συμβάλλει ακόμη περισσότερο στην ουσιαστικοποίηση των παρεμβάσεων, ώστε να διευρυνθούν οι δρόμοι που οδηγούν στη Βιβλιοθήκη των Γρεβενών, για μεγαλύτερη ακόμη συμμετοχή και περισσότερη αποτελεσματικότητα!….

Τον απολογισμό έκανε ο Διευθυντής της Βιβλιοθήκης Ζαγκανίκας Σίμος.

          Η Βιβλιοθήκη, το 2015 διαχειρίστηκε μέσα από τον Τακτικό της Προϋπολογισμό 7.515,00 € ποσό που δεν ήταν αρκετό να καλύψει ούτε το ήμισυ των ανελαστικών δαπανών της (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΛΤΑ, είδη καθαριότητας, γραφική ύλη κτλ)!… Έτσι προσέφυγε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), που το ύψος του ανήλθε στο ύψος των 11.716,95 €, από το οποίο επιδιόρθωσε, στεγανοποίησε, ασβέστωσε και αποκατέστησε το κτίριο του ισογείου όπως και αντικατέστησε τον κεντρικό server και συντήρησε, επισκεύασε το ηλεκτρονικό της δίκτυο και τους συνδεδεμένους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Με την συμμετοχή των εθελοντών διοργανώθηκαν 73 εκδηλώσεις– παρεμβάσεις πολιτιστικού περιεχομένου.

Οι σημαντικότερες ήταν:

  1. Η φιλοξενία της Όπερας της Βαλίτσας σε συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
  2. Το αφιέρωμα στον ποιητή Τάσο Λειβαδίτη που επιμελήθηκε η Αντωνιάδου Αθανασία
  3. Το αφιέρωμα στον ποιητή Δημήτρη Χριστοδούλου που επιμελήθηκε ο Σίμος Ζαγκανίκας
  4. Η Εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου με ομιλητή τον Αγάπιο Γαβριηλίδη.
  5.  Η παρουσίαση του βιβλίου «Μια συγνώμη για το τέλος»  της συγγραφέα των best sellers Λένας Μαντά σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο «Ασυναγώνιστο» .
  6. Οι βιβλιοπαρουσιάσεις  πέντε Γρεβενιωτών συγγραφέων

 της Μαρίας Κόντζογλου «Τα Παλιά Ασήμια»

  1.       του Γιώργου Τσάρου «Διπλωμένες ψυχές
  2.        της Αθηνάς Χατζησυμεωνίδου «Αργυρώ μπερδέματα»
  3.       του Ζήση Κόκκινου «Πράξη Δευτέρα, Σόζης ο Εξωγήινος»
  4.        των Χρήστου και Στέλιου Παπαλαμπρόπουλου «Ο Κούκος απ’ τα Γρεβενά».
  5.  Η διοργάνωση με επιτυχία για έβδομη χρονιά της εκδήλωσης «Τα βιβλία διανυχτερεύουν και μας κρατούν συντροφιά».
  6.  Η διοργάνωση 35 εκδηλώσεων της καλοκαιρινής εκστρατείας  «Εδώ δεν είναι Βιβλιοθήκη…»  από την Λίτσα Ταρλατζή και πλήθος εθελοντών.
  7. Η διοργάνωση βραδιάς Κλασικής Μουσικής με τον Γιώργο Καραγιάννη.
  8.  Η διοργάνωση έκθεση φωτογραφίας, για την προβολή των Γρεβενών, με τον διάσημο φωτογράφο Φώτη Καζάζη σε συνεργασία  με την Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών και τον αντιπεριφερειάρχη Σημανδράκο    Ευάγγελο
  9.  Η διοργάνωση εκδήλωσης ψυχιατρικού ενδιαφέροντος με τον Κώστα Γκουτζαμάνη και τον Αλέξη Κωστάλα.
  10.  Η Διοργάνωση τρίμηνης επιμόρφωσης στην Πληροφορική με τη Δήμητρα Μπαζούκη.
  11.  Η διοργάνωση εκδηλώσεων διατροφής και υγείας, ήτοι, των εαρινών και των φθινοπωρινών «Διατροφοζουζουνισμάτων» με την Σοφία Μπάμπου.  
  12.  Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου με τη Μάνια Καψή.
  13.  «Ενημέρωση για τη διάσωση και διάδοση των παραδοσιακών σπόρων». σε συνεργασία με την Οργάνωση «Το Πελίτι».
  14. Διοργανώθηκαν τριήμερες  επετειακές εκδηλώσεις, αφιερωμένες στην Διεθνή Ημέρα Μουσείων που ορίστηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων σε συνεργασία με την    Εφορεία Αρχαιοτήτων Γρεβενών και το ΤΕΙ Γρεβενών.
  15. Διοργανώθηκε εκδήλωση, στο πρόγραμμα «Συλλέγω εμπειρίες»  με τη δασκάλα του χορού, Ράμμου Μαρία, «Γνωριμία με το χορό»
  16.  Η Διοργάνωση τριών βραδιών  «Θερινού Σινεμά»
  17.   «Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς στα Γρεβενά» «Κράτος και Φιλότης, Βία και Ανεκτικότητα στην Αρχαία Ελληνική Γραμματεία σε συνεργασία με την    Εφορεία Αρχαιοτήτων Γρεβενών.
  18. Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας στα Γρεβενά! Αφήγηση παραμυθιών στις γειτονιές της πόλης από τη Βιβλιοθήκη σε συνεργασία με το Δήμο Γρεβενών
  19. ΗΜΕΡΙΔΑ «Οι Διαταραχές του Λόγου στην Παιδική Ηλικία»  με τις: Αγνή Σιόβα,  Χριστίνα Καραγιάννη, Φανή Κολονίτσιου.

Αναγνώσθηκαν τα ονόματα όλων των εθελοντών, που για το 2015 ανέρχονται στους 92 και για τους οποίους ο Διευθυντής τόνισε, ότι χωρίς τη συμμετοχή τους δεν θα ήταν κατορθωτό αυτό το τόσο πλούσιο έργο!

Εξέφρασε τις ευχαριστίες του, στους χορηγούς Κόκκινο Κωνσταντίνο μηχανικό- εργολάβο για την κάλυψη των ηχητικών της εκδήλωσης «Τα βιβλία διανυχτερεύουν …» και Τσακνάκη Ιωάννη μηχανικό- εργολάβο για την κάλυψη των εξόδων της εκτύπωσης των αφισών των εκδηλώσεων.
dhkeb 2
Στην Βιβλιοθήκη, με ευθύνη της Βιβλιοθήκης λειτούργησαν: 1) το Θεατρικό εργαστήρι «Οι Άστεγοι» που ανέβασαν μια καταπληκτική παράσταση. 2) η Παιδική Χορωδία με την Άρτεμη Βέρα 3) Η Λέσχη Κινηματογράφου με τους Ευθύμη Παπαθεοδώρου και Στέλιο Παπαλαμπρόπουλο 4) η Χειροτεχνική και εικαστική ομάδα γυναικών με την φροντίδα της Βασιλικής Ευταξία και Χαράς Καραλιόλιου.

Ιδιαίτερη υπόμνηση έκανε για  την αγαστή συνεργασία με τους συναδέλφους του και τους εργαζόμενους στη Βιβλιοθήκη: Χασπερίδη Σταύρο, Ταρλατζή Θεολογία, Κοπάνου Γεωργία, Ασλανίδου Νέλη, οι οποίοι σήκωσαν και το μεγαλύτερο βάρος του έργου. Οι αποσπασμένοι: η δασκάλα Καφτεράνη Κατερίνα  και ο μηχανικός- καθηγητής Σφέτκος Απόστολος επίσης συνέβαλαν καθοριστικά στην υλοποίηση του προγράμματος. Οι  φοιτητές που έκαναν την πρακτική τους στη Βιβλιοθήκη Δήμητρα Μπαζούκη και Νίκος Πασαγιάννης όπως και η εργαζόμενη στα πεντάμηνα του Δήμου Γρεβενών Θάλεια Θεοδώρου επιμεριστήκαν εποχικές ευθύνες από το συντελούμενο έργο.

Ήταν μια αλησμόνητη βραδιά με λόγο, με τραγούδι, με μουσική, με Γρεβενιώτικο κρασί, με εδέσματα (που έφεραν στην εκδήλωση οι φίλοι και  οι φίλες της Βιβλιοθήκης), που θα μείνει στο αρμάρι της μνήμης της  Βιβλιοθήκης!…

Ζαγκανίκας Σίμος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.