max99

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση ενημέρωσης των βουλευτών του

ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, την προσεχή Δευτέρα στις 18:00 ο Γιώργος Κατρούγκαλος θα ενημερώσει σύσσωμη την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για τις διατάξεις του νομοσχεδίου. Σημαντικό επίσης, είναι το γεγονός ότι ο αρμόδιος υπουργός θα έχει μόλις επιστρέψει από το διήμερο ταξίδι του στο Βερολίνο, όπου και θα έχει κρίσιμες συναντήσεις και επαφές με στόχο να υπερασπιστεί τις ελληνικές θέσεις.

Το απόγευμα μάλιστα ο κ.Κατρούγκαλος μετέβη εκ νέου εσπευσμένα στο Μέγαρο Μαξίμου για ενημέρωση προς 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο και τις διατάξεις του.

Το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να ενισχύσει το δυναμικό της ΚΟ με όσο πιο ισχυρά επιχειρήματα γίνεται, προκειμένου οι βουλευτές να μπορούν να ανταποκριθούν από δω και στο εξής στις εμφανίσεις τους στα τηλεοπτικά πλατό και όχι μόνο. Δίχως λοιπόν να αφήσουν να χαθεί ούτε λεπτό, η πρώτη «ομάδα» από περίπου 20 βουλευτές ενημερώθηκε την Πέμπτη για τα όσα περιλαμβάνει το σχέδιο της ελληνικής πλευράς και δεν αποκλείεται να υπάρξει και συνέχεια.

Κάνει πίσω η κυβέρνηση για τα μπλοκάκια

Διευκρινίσεις σε σχέση με το ζήτημα των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, και ιδιαίτερα για όσους αμείβονται με «μπλοκάκι», έδωσε με ανακοίνωσή του ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος. Συγκεκριμένα, ο υπουργός τονίζει ότι η εφαρμογή ομοίων κανόνων για όλους και στο θέμα των εισφορών, αποτελεί μία από τις βασικές αρχές του νομοσχεδίου με βάση τις αρχές της ισονομίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Διευκρινίσεις για τα μπλοκάκια

«Ισονομία, όμως, δεν σημαίνει αδιαφορία ως προς τις πραγματικές συνθήκες εργασίας. Το προσχέδιο του υπουργείου προβλέπει, στο άρθρο 52 παρ. 2 εδ. γ, ότι εξομοιώνονται με τους μισθωτούς “και άλλα πρόσωπα ασφαλιστέα λόγω ιδιότητας, για το εισόδημα που προέρχεται από τη διαρκή σχέση παροχής υπηρεσιών, ανεξαρτήτως του χρόνου υπαγωγής στην κοινωνική ασφάλιση”», τονίζει ο κ. Κατρούγκαλος, προσθέτοντας ότι «για τα “μπλοκάκια” θα μελετηθεί περαιτέρω ο ιδανικός τρόπος συνυπολογισμού των εισφορών στα έξοδα, όπως και των άλλων ελεύθερων επαγγελματιών, και θα υπάρξουν ειδικές προβλέψεις για τους νέους επιστήμονες, ούτως ώστε να υπάρξει η μικρότερη δυνατή επιβάρυνσή τους, χωρίς να θιγεί ο κανόνας της ισονομίας ως προς τις εισφορές».

Ειδικότερα για το θέμα των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών αποφασίστηκε στη συνάντηση που έγινε στο Μαξίμου με τους προέδρους των τεσσάρων εργοδοτικών φορέων αποφασίστηκε  η σύσταση ομάδας εργασίας με εκπρόσωπους όλων των εμπλεκομένων που θα επεξεργαστούν την πρόταση της κυβέρνησης και θα προτείνουν αλλαγές που θα μειώνουν τις επιβαρύνσεις που σήμερα προβλέπονται.

Σκέψεις για όπισθεν ολοταχώς στα μπλοκάκια

Μετά τον πανικό που προκάλεσε στους ελεύθερους επαγγελματίες η πρόσθεση για αύξηση των εισφορών στα μπλοκάκια, τώρα η κυβέρνηση φαίνεται πως κάνει πίσω. Ετσι μετά της αντιδράσεις η κυβέρνηση φαίνεται να είναι έτοιμη να κάνει όπισθεν ολοταχώς. Ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα κοινωνικών ασφαλίσεων, Α. Πετρόπουλος μιλώντας στον ΑΝΤ1 ανέφερε πως σκοπός «δεν είναι να κάνουμε μια μεταρρύθμιση όπου οι ασφαλισμένοι μας θα γίνονται οφειλέτες στο σύστημα αλλά να φτιάξουμε ένα σύστημα που θα είναι φιλικό προς τους ασφαλισμένους. Είναι κάτι που ζητούσαν οι ίδιοι οι φορείς, να είναι συνδεδεμένη η εισφορά με το εισόδημα. Διαπιστώνεται ότι υπάρχουν κάποια θέματα σχετικά με υψηλότερα εισοδήματα. Ιδίως αυτά των εργαζόμενων με μπλοκάκι, σκοπός μας είναι να μην φαίνονται όπως οι υπόλοιποι που εισπράττουν εισοδήματα διότι και αυτοί είναι με εισφορές που καταβάλλουν οι παρέχοντες την εργασία σε εργοδότες»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.