syntajh - συνταξη

Σε ένα Ταμείο θα υπάγονται με το νέο ασφαλιστικό σύστημα όλοι οι εργαζόμενοι καθώς καταργούνται ΟΓΑ,

ΝΑΤ, ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ, ενώ σύμφωνα με την πρόταση της κυβέρνησης οι εισφορές θα είναι ίδιες για όλους.

Αυτό σημαίνει πως οι εισφορές για τους αγρότες θα αυξηθούν σημαντικά, ενώ αντίστοιχα θα μειωθούν για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Εάν περάσει το σχέδιο της κυβέρνησης από τους δανειστές, οι οποίοι το έλαβαν το βράδυ της Δευτέρας και μετά τη συνάντηση του Γ. Κατρούγκαλου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τότε δεν θα υπάρξει μείωση στις κύριες συντάξεις για τους παλαιούς συνταξιούχους τουλάχιστον έως τη λήξη του προγράμματος.

Με βάση τον νέο υπολογισμό των συντάξεων εάν παρατηρηθεί μείωση αυτή θα καλύπτεται από την προσωπική διαφορά, η οποία όμως θα καταργηθεί το 2018. Όπως φαίνεται όμως το “μάρμαρο” θα πληρώσουν οι νέοι συνταξιούχοι καθώς για εκείνους αναμένεται να υπάρξει μεσοσταθμική μείωση συντάξεων 15% εξαιτίας της μείωσης του ποσοστού αναπλήρωσης κάτι που αφορά σε συντάξεις από 700 – 750 ευρώ και πάνω.

Το ποσοστό αναπλήρωσης για 40 χρόνια ασφάλισης ανέρχεται στο 60%, ενώ προβλέπεται ότι οι συντάξεις θα υπολογίζονται με βάση τις εισφορές ολόκληρου του ασφαλιστικού βίου. Παράδοξη θεωρείται η διάταξη σύμφωνα με την οποία όσο μεγαλύτερο μισθό παίρνει ένας ασφαλισμένος, τόσο μικρότερη θα είναι η σύνταξη που θα πάρει καθώς το ποσοστό αναπλήρωσης είναι αντιστρόφως ανάλογο με το ύψος του μισθού.

Ενδεικτικά, εργαζόμενος με μισθό 1.000 ευρώ και 15 χρόνια ασφάλισης θα λάβει με το νέο σύστημα 500 ευρώ σύνταξη και εργαζόμενος με 2.000 ευρώ μισθό και 15 χρόνια ασφάλισης θα λάβει 700 ευρώ σύνταξη (αντί για 900 με το παλιό σύστημα).

Στα σημερινά επίπεδα θα παραμείνει για το 2016 το ΕΚΑΣ ωστόσο οι δικαιούχοι θα μειωθούν σημαντικά αφού αυστηροποιούνται τα εισοδηματικά κριτήρια, ενώ το εν λόγω επίδομα καταργείται από το 2020. Αναφορικά με τις επικουρικές, το σχέδιο της κυβέρνησης δεν προβλέπει άμεση μείωσή τους, ωστόσο αυτή προκύπτει εμμέσως μέσα από την αύξηση των εισφορών για τις επικουρικές, τόσο για τους εργοδότες (1%) όσο και για τους εργαζόμενους (0,5%).

Επιπρόσθετα, με τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος να “μετονομάζεται” σε ρήτρα βιωσιμότητας που προβλέπει αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας και αποθεματικών για την καταβολή τους, μένει να απαντηθεί τι θα συμβεί όταν αυτά… στερέψουν. Σύμφωνα πάντα με το σχέδιο της κυβέρνησης, προκύπτει:

  • Μείωση του εφάπαξ 8%-10%
  • Μείωση στα μερίσματα 25%-30%
  • Πλαφόν στις 2.200 -2.300 ευρώ για ατομική σύνταξη και
  • Πλαφόν στις 3.000 ευρώ για πολλαπλές συντάξεις.

megatv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.