Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Απίστευτο αλαλούμ με τις αποδείξεις για το αφορολόγητο – Οι πολίτες δεν ξέρουν πώς πρέπει να πληρώνουν

5 Ιανουαρίου, 2016 by Σταματίνα

newego_LARGE_t_1101_54319149_type13031Τέσσερις ημέρες μετρά ήδη το 2016 και κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει τελικά με το αφορολόγητο που θα ισχύσει για τα εισοδήματα που θα δηλωθούν στην επόμενη φορολογική δήλωση. Κανείς δηλαδή δεν γνωρίζει αν πρέπει να κρατά αποδείξεις, αν πρέπει να πληρώνει με κάρτα για να «χτίζει» το αφορολόγητο και ποιες είναι εκείνες οι δαπάνες που θα γίνονται δεκτές από την εφορία.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης δήλωσε προχθές πως ό,τι αναγράφεται στη φορολογική δήλωση ως δαπάνη, θα πρέπει να πραγματοποιείται μέσω κάρτας ή μέσω τραπέζης. Κατά τον τρόπο αυτό, θα αναγνωρίζεται ως αφορολόγητο μόνον ό,τι περνά μέσω τραπέζης ή μέσω κάρτας που θα έχει δηλωθεί ότι αφορά δαπάνες. Οι δαπάνες θα συμπεριλαμβάνουν ενοίκια, ιατρικά έξοδα, αγορά ΙΧ και δαπάνες οικογένειας. Παράλληλα, ο κ. Αλεξιάδης συμπλήρωσε ότι το χτίσιμο του αφορολόγητου θα σχετίζεται με το εισόδημα του φορολογουμένου.
Ωστόσο, δεν έχει υπάρξει καμιά νομοθετική ρύθμιση για το θέμα ενώ κανείς δεν έχει πει στους φορολογούμενους να πρέπει να δηλώσουν έναν συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό ή έναν αριθμό κάρτας με τα οποία θα κάνουν τις αγορές τους ώστε να «χτίζουν» το αφορολόγητο.
Το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων ενός νοικοκυριού αφορά σε δαπάνες που γίνονται σε σούπερ μάρκετ και βενζινάδικα, ωστόσο δεν είναι ακόμα γνωστό αν θα μετρούν οι αποδείξεις των δύο στο αφορολόγητο. Την ίδια στιγμή περίπτερα και παντοπωλεία δεν έχουν το ειδικό μηχάνημα για κάρτες, άρα θα πρέπει να υποχρεωθούν άμεσα να αποκτήσουν μηχανήματα.
Καμία διευκρίνιση δεν υπάρχει ακόμα και για το τι θα ισχύει με τα delivery και αν οι διανομείς κατ’ οίκον θα έχουν το ειδικό μηχάνημα.
Επίσης, ποιοι θα εξαιρούνται από τη διαδικασία των ηλεκτρονικών αγορών, διότι παλαιότερα ακούστηκε ότι ηλικιωμένοι από κάποια ηλικία μετά δεν θα «χτίζουν» αφορολόγητο με ηλεκτρονικές πληρωμές καθώς οι περισσότεροι δεν έχουν ούτε κάρτες, ούτε e-banking. Όμως αυτοί τι πρέπει να κάνουν;
Να κρατάνε αποδείξεις;

imerisia

This entry was posted on Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2016 at 17:13 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply