daneia - katoikiaΕπισφαλής θεωρείται η παράταση που δόθηκε με εγκύκλιο μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου για όσους θέλουν να

υπαχθούν στον νόμο Κατσέλη ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα της λήξης των προθεσμιών.

Σύμφωνα με το Έθνος, ο νόμος επιβάλλει την κατάθεση όλων των δικαιολογητικών, αλλιώς η αίτηση του δανειολήπτη κινδυνεύει να απορριφθεί ως απαράδεκτη.

Επιπλέον, δικαστές και δικηγόροι προειδοποιούν για τον κίνδυνο νέου, ακόμα μεγαλύτερου «εμφράγματος» στους χαμηλότερους βαθμούς και λόγω των αλλαγών που έγιναν -υπό την πίεση των εταίρων- στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (Κ.Πολ.Δ.) για το «πάγωμα» του οποίου δίνεται αγώνας το διάστημα αυτό.

Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι με το νέο νομοθετικό καθεστώς (ν. 4346/15) εξακολουθεί να υπάρχει προστασία αποτελεσματική και για την πρώτη κατοικία, καθησυχάζοντας παράλληλα όσους προσέτρεξαν στα ειρηνοδικεία πριν από την αλλαγή του χρόνου ότι μπορούσαν καταθέτοντας μια απλή αίτηση να φέρουν αργότερα (μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου) τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, καθώς υπήρξαν έντονες διαμαρτυρίες ότι οι τράπεζες καθυστερούσαν τη χορήγησή τους.

Ωστόσο, δικαστικοί και δικηγορικοί κύκλοι υπογραμμίζουν ότι το νομοθετικό πλαίσιο έχει γίνει σημαντικά αυστηρότερο και οδηγεί σε μείωση της έως τώρα παρεχόμενης προστασίας, αφού πολλοί δεν θα πληρούν τις προβλεπόμενες νέες προϋποθέσεις (αξία ακινήτων, μηνιαίο διαθέσιμο εισόδημα κ.λπ.), ενώ επισφαλή θεωρούν και την έμμεση παράταση που δόθηκε μέσω ερμηνευτικής εγκυκλίου για την προσκόμιση των δικαιολογητικών μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.

Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι η εγκύκλιος ίσως αποδειχθεί ότι δεν αρκούσε για να ξεπεραστεί το πρόβλημα της λήξης των σχετικών προθεσμιών (με το τέλος του 2015), αφού ο νόμος επιβάλλει την κατάθεση (επί ποινή απαραδέκτου) όλων των στοιχείων και δικαιολογητικών που καθιστούν ορισμένη και σαφή την αίτηση προκειμένου να γίνει δεκτή, αλλιώς κινδυνεύει να απορριφθεί ως απαράδεκτη.

tribune

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.