584502905F37935F49BBE2A229158C3C

Το ενδεχόμενο της μεταβίβασης του 100% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ (διαχειριστής μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας) από τη ΔΕΗ στο Δημόσιο επανήλθε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές.

Η συνάντηση εκπροσώπων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τους θεσμούς, ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 8 το βράδυ χωρίς συμφωνία, ωστόσο νέα συνάντηση αναμένεται να γίνει αύριο το απόγευμα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έγιναν γνωστές, η ελληνική πλευρά επεσήμανε πως το κοινοτικό δίκαιο δεν επιβάλλει την ιδιωτικοποίηση του Διαχειριστή και ότι η μόνη συζήτηση που γίνεται αφορά τον διαχωρισμό του από τη μητρική εταιρία (ΔΕΗ) ως μέτρο που θα οδηγήσει σε ισοδύναμα αποτελέσματα για τον ανταγωνισμό, όπως προβλέπει άλλωστε η υφιστάμενη συμφωνία με τους θεσμούς.

Τονίστηκε ακόμη, ότι υπό το καθεστώς της δημόσιας ιδιοκτησίας, προχώρησε όλα τα προηγούμενα χρόνια η ανάπτυξη των δικτύων και ότι η χρηματοδότηση των νέων επενδύσεων που προγραμματίζονται, μπορεί να εξασφαλισθεί με δημόσιο έλεγχο της εταιρίας. Κάτι που προκύπτει και από τις συμφωνίες χρηματοδότησης που υπεγράφησαν πρόσφατα με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της μορφής αποζημίωσης της ΔΕΗ για την απόσχιση των δικτύων μεταφοράς, ενώ παραμένει επίσης η διαφωνία ως προς το μάνατζμεντ της νέας εταιρίας, με την ελληνική πλευρά να επιμένει στη διατήρησή του υπό δημόσιο έλεγχο.

Παρά τις διαφωνίες που κατεγράφησαν, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και εξέφρασαν την ελπίδα να υπάρξει συμφωνία εντός των προσεχών ημερών.

Αργά ο βράδυ ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γ.Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών, για το αγκάθι που αφορά τη διαχείριση των κόκκινων δανείων. Οι δανειστές φέρεται να διεκδικούν τη δημιουργία πρόσφορου εδάφους για την είσοδο στην αγορά των λεγόμενων distress funds.

Επίσης με τους εκπροσώπους των δανειστών συναντήθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορος Βερναρδάκης.

in

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.