EF4BBC21C5B16F2F7F69AA74A76EF2F9

Σε κατηγορηματική διάψευση των δημοσιευμάτων που κάνουν λόγο για επιβολή αναδρομικού φόρου στα εισοδήματα του 2015 προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης. «Αναδρομική αύξηση δεν υπάρχει ούτε στον σχεδιασμό, ούτε οπουδήποτε αλλού στο μυαλό μας», τόνισε στον ραδιοσταθμό real.

Το μόνο που σχεδιάζεται είναι δυο τρεις μικρές αλλαγές οργανωτικού χαρακτήρα, δεν πρόκειται να γίνουν αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας και στο αφορολόγητο ποσό εισοδήματος, τόνισε από το πρωί το υπουργείο Οικονομικών.

«Είναι ψέματα» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών «αυτά που λένε ότι αυξάνουμε τους φόρους για τα φετινά εισοδήματα, βάζουμε αναδρομικούς φόρους, έρχονται νέοι φόροι και μια σειρά από αναδημοσιεύσεις τέτοιες που καταλαβαίνω πολιτικά γιατί γίνονται, αλλά είναι ψέματα».

«Το τι πρόκειται να κάνουμε σε θέματα φορολογίας είναι αποτυπωμένο στο “πενηνταράκι” που λέγαμε στο χωριό, στο 4336, την περίφημη συμφωνία. Δεν έχουμε στα μανίκια κρυφούς άσους να βγάλουμε και όπως είπα με σαφήνεια το Σάββατο, για το 2015 θα έχουμε πολύ μικρές αλλαγές στη φορολογική μας δήλωση, έρχονται τις επόμενες μέρες στη Βουλή» πρόσθεσε ο κ. Αλεξιάδης.

Στο ερώτημα αν στα εισοδήματα του 2015 θα αυξηθούν οι συντελεστές, απάντησε:

«Δεν σχεδιάζει καμία υπηρεσία στο υπουργείο Οικονομικών, αυτή τη στιγμή, κάτι τέτοιο… Αυτό που σχεδιάζουμε είναι μικρές αλλαγές στα θέματα των φορολογικών δηλώσεων, γιατί πρέπει να κλείσουν αυτές οι αλλαγές άμεσα και να προετοιμαστούν οι φορολογικές δηλώσεις νωρίς».

Όπως σημείωσε, «αναδρομική αύξηση δεν υπάρχει ούτε στον σχεδιασμό, ούτε οπουδήποτε αλλού στο μυαλό μας. Ευτυχώς, η χώρα στα θέματα τα φορολογικά έχει οδικό χάρτη. Υπάρχει η συμφωνία 4336 που μπορεί ο καθένας να έχει την πολιτική του συμφωνία – διαφωνία, αλλά περιγράφει με σαφήνεια τι είναι να γίνει και μάλιστα χρονικά πότε θα γίνει. Δεν υπάρχει έξω από τη συμφωνία ούτε ένας πόντος διαφορετικό μέτρο».

Γιατί όμως φούντωσαν οι φήμες;

Αφορμή για την επανεμφάνιση των σεναρίων περί αναδρομικών επιβαρύνσεων στα εισοδήματα του 2015 αποτέλεσε η αναφορά του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη ότι θα υπάρξουν μικρές αλλαγές στη φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα του 2015, σε ημερίδα για τον Προϋπολογισμό του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, όπως αυτή αποτυπώθηκε σε δελτίο Τύπου του Επιμελητηρίου.

Στην ημερίδα αυτή ο κ. Αλεξιάδης περιέγραψε τη φορολογική πολιτική για το 2016, προαναγγέλλοντας την κατάθεση τις επόμενες ημέρες του νομοσχεδίου για την εθελοντική δήλωση μαύρου χρήματος από καταθέσεις, και του νόμου για το περιουσιολόγιο.

Όπως είπε ο κ. Αλεξιάδης μετά το περιουσιολόγιο, που θα γίνει μέσα στο Δεκέμβριο, «θα υπάρξουν μικρές αλλαγές στη φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα του 2015. «Θέλουμε να τελειώσουμε νωρίς με τις φορολογικές δηλώσεις, για να πάμε μετά στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ», εξήγησε.

Προφανώς η αναφορά αυτή ήταν αρκετή για να φουντώσουν οι φήμες παρά το γεγονός ότι ο κ. Αλεξιάδης διευκρίνισε στην ίδια ομιλία ότι οι παρεμβάσεις για τις ευρύτερες αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος σε φυσικά και νομικά πρόσωπα θα γίνουν τον Φεβρουάριο.

Έτσι από το πρωί δημοσιεύματα έκαναν λόγο για πληροφορίες περί: μικρών αυξήσεων στους συντελεστές φορολόγησης των υψηλών εισοδηματικών τάξεων, αύξηση της φορολογίας για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν εισοδήματα από ενοίκια, επιβαρύνσεις για αγρότες.

Πάντως, πρέπει να αναφερθεί ότι τα παραπάνω σενάρια βασίζονται σε θέματα που το υπουργείο Οικονομικών συντηρεί ακόμη σε εκκρεμότητα χωρίς να έχει ανακοινώσει τις σχετικές αποφάσεις-νόμους, ενώ έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό για το 2016 πρόσθετα έσοδα από αυτές τις κατηγορίες.

Το μόνο θετικό που προέβλεπαν οι «πληροφορίες» ήταν η θέσπιση μικρού αφορολόγητου για τους ελεύθερους επαγγελματίες, που με βάση τα ισχύοντα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ εισοδήματος.

Και αυτό το τελευταίο, προς ανακούφιση των ελεύθερων επαγγελματιών, το επιβεβαιώνει πως εξετάζεται για τα εισοδήματα του 2015 και το υπουργείο Οικονομικών. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, σπεύδει να προσθέσει το ΥΠΟΙΚ, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν αφού ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.

Μείωση έως και 50% στα τέλη κυκλοφορίας

Δεν πρόκειται να έρθει κάποια έκτακτη επιβολή φόρου όσον αφορά στη φορολογία εισοδήματος, διαβεβαίωσε νωρίτερα και ο Παναγιώτης Μελαχρινός, διευθυντής του γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Αναφερόμενος στον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών για τα τέλη κυκλοφορίας, ο κ. Μελαχρινός είπε πως το υπουργείο εξετάζει σχέδιο μείωσης έως και 50% στα τέλη κυκλοφορίας, με μία ταυτόχρονη μικρή αύξηση της τιμής της βενζίνης της για 1-2 λεπτά.

Το συγκεκριμένο σχέδιο, όπως διευκρίνισε, αφορά την καταβολή των τελών για το 2017 και γι’ αυτό η κατάθεση και η ψήφισή του θα πραγματοποιηθεί μέσα στο 2016.

Ο κ. Μελαχρινός σημείωσε πως περίπου 700.000 αυτοκίνητα κυκλοφορούν χωρίς οι ιδιοκτήτες τους να έχουν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας, ενώ το 20% των οχημάτων, περίπου 800.000 αυτοκίνητα, έχουν δηλωθεί για απόσυρση.

Ερωτηθείς για το νομοσχέδιο που αφορά στην οικειοθελή δήλωση καταθέσεων που είναι στο εξωτερικό, ανέφερε πως η σχετική νομοθετική ρύθμιση θα κατατεθεί μέσα στον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο.

 

in

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.