Με τη Διαδικασία της Επιχειρηματικής Ανακάλυψης στο Πλαίσιο της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης της Περιφέρειας
proionta_aftodioikisi
Σας  προσκαλούμε  στη  Θεματική  Ημερίδα  Εργασίας,  για  την  εξειδίκευση  των  δράσεων  του  τομέα  της Αγροδιατροφής, με τη διαδικασία της Επιχειρηματικής Ανακάλυψης, που θα πραγματοποιηθεί στο Ξενοδοχείο «Ιβερίς» στη Σιάτιστα, το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015.

Την ημερίδα εργασίας διοργανώνει η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας  Δυτικής Μακεδονίας,  στο πλαίσιο  της Προπαρασκευαστικής  Δράσης, για την εφαρμογή  της Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3), που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Κατά  τη  διάρκεια  της  ημερίδας,   οι  συμμετέχοντες   θα  έχουν  την  ευκαιρία  να  ενημερωθούν   και  να συνεισφέρουν ενεργά στη διαδικασία της επιχειρηματικής ανακάλυψης, για τις ακόλουθες κατηγορίες:

  1. Έρευνα – καινοτομία & νέες τεχνολογίες στον πρωτογενή τομέα και στη μεταποίηση τροφίμων
  1. Δικτύωση – Νέες Αγορές – Συνέργειες – Προώθηση

Στόχο  της  ημερίδας  εργασίας  αποτελεί  η  καταγραφή  των  προτάσεων  και  ιδεών  σε  θέματα  έρευνας  – καινοτομίας και νέων τεχνολογιών που αφορούν στη βελτίωση και ενίσχυση του τομέα της αγροδιατροφής, τα οποία   θα  αποτελέσουν  και το αντικείμενο  των πρώτων  προσκλήσεων  του  ΕΠ  ΠΔΜ 2014-2020 για  την ενίσχυση των δράσεων με δικαιούχους  τις επιχειρήσεις,  τα ερευνητικά και ακαδημαϊκά  κέντρα, στο πλαίσιο της εφαρμογής της στρατηγικής της Περιφέρειας για την έξυπνη εξειδίκευση (RIS3).

Με μέριμνα των ερευνητικών και συλλογικών επιχειρηματικών φορέων,  παρακαλούμε να ενημερωθούν και να  συμμετέχουν  εκπρόσωποι  από  επιχειρηματικές  υποδομές   και  δομές,  επιχειρηματικά  συνεργαζόμενα σχήματα (clusters), ομάδες παραγωγών και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται  στον τομέα της αγροδιατροφής.

Ιδιαίτερη έμφαση παρακαλούμε να δοθεί στη συμμετοχή παραγωγών, συνεταιρισμών, γεωπόνων, οικονομολόγων, νέων αγροτών και επαγγελματιών, νέων επιστημόνων και ομάδων επιχειρηματιών του τομέα της  αγροδιατροφής,   καθώς  επίσης  και  επιχειρηματιών   που  γνωρίζουν  τις  ιδιαίτερες   ανάγκες  και  τις δυνατότητες ανάπτυξης και εξειδίκευσης της περιοχής με δράσεις έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας, που θα  συμβάλλουν  στη δημιουργία  δυναμικών  επιχειρήσεων,  συμμαχιών  επιχειρήσεων  και άλλων επιχειρηματικών σχημάτων με βιώσιμες θέσεις απασχόλησης.

Πληροφορίες σχετικά με τη θεματική ημερίδα εργασίας βρίσκονται στην ιστοσελίδα της Ειδικής Υπηρεσίας του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (ΕΥΔ ΕΠ/ΠΔΜ) http://www.pepdym.gr, στην ενότητα «5η Προγραμματική Περίοδος» και υποενότητα «Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3)».

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

Ξενοδοχείο «Ιβερίς»  – Σιάτιστα

Πρόγραμμα Ημερίδας

Μέρος 1: Έναρξη / Εισαγωγή

09:30 – 10:00 Προσέλευση – Εγγραφές
 

10:00 -10:15

 

Χαιρετισμός

Θεόδωρος Καρυπίδης,

Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας

 

10:15 – 10:30

 

Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης για την ΠΔΜ: Επιχειρηματική ανακάλυψη

Χαράλαμπος Κιουρτσίδης, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΠΕΠ Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ)
 

10:30 – 10:45

 

Η Στρατηγική της έξυπνης εξειδίκευσης και το αγροδιατροφικό σύμπλεγμα:

Εθνική και περιφερειακές πολιτικές

Παναγιώτης Χατζηνικολάου, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Υποστήριξης Δράσεων Έρευνας & Καινοτομίας,

Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας

(ΓΓΕΤ)

 

10:45 – 11:00

 

Αγροδιατροφή  στη Δυτική Μακεδονία:

Η εικόνα του τομέα και η σύνδεση παραγωγών &

επιχειρήσεων με την Έρευνα & την Καινοτομία

Κωνσταντίνος Καραμάρκος,

Τεχνικός Σύμβουλος – Εξωτερικός Συνεργάτης της ΕΥΔ ΕΠ της ΠΔΜ

σε θέματα RIS3

Μέρος 2: Έρευνα,  Καινοτομία, Τεχνολογική Ανάπτυξη & Εξωστρέφεια στην

Αγροδιατροφή

 

 

 

11:00 –11.15

 

 

H αξιοποίηση της ελληνικής αρωματικής βιοποικιλότητας μέσω της έρευνας και της ανάπτυξης καινοτόμων προϊόντων

Αικατερίνη Γρηγοριάδου,

Γεωπόνος – Βιοτεχνολόγος,

Σύμβουλος Έρευνας Αγροτικών Επιχειρήσεων, Πρόεδρος Ένωσης Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών Ελλάδας

 

11:15 –11.45

 

Η συμβολή της Έρευνας & Καινοτομίας στην ανάπτυξη της Δενδροκομίας στη Δυτική Μακεδονία

Αθανάσιος Μολασιώτης, Επίκουρος καθηγητής, Εργαστήριο Δενδροκομίας, Τμήμα Γεωπονίας, ΑΠΘ
Έρευνα & Καινοτομία στην υπηρεσία της

Δενδροκομίας:

Η ώρα της εφαρμογής στην πράξη

Ευάγγελος Γκλαβάκης, Φυτωριούχος – Γεωπόνος Φυτώρια Γκλαβάκη
 

11.45 –12.00

Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών προϊόντων: Ιχνηλασιμότητα, πιστοποιήσεις & προώθηση Γεώργιος Πεχλιβανίδης,

Γεωπόνος, Σύμβουλος Συστημάτων Ποιότητας

NOVACERT ΕΠΕ

 

 

 

12:00 –12.15

 

 

Προϊόντα προστιθέμενης αξίας από υποπροϊόντα γαλακτομικών και τυροκόμισης

Δημήτριος Κουρέτας,

Καθηγητής Φυσιολογίας Τοξικολογίας, Τμήμα Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

 

 

 

 

12:15 –12.30

 

 

 

Συστήματα και Σήματα Ποιότητας:

Ο Ρόλος τους στον Αγροδιατροφικό Τομέα

Αχιλλέας Κοντογεώργος, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών και συνεργάτης ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας

Ευστράτιος Λοΐζου,

Καθηγητής Κατεύθυνσης Αγροτικής

Οικονομίας, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας

 

 

12:30 – 12:45

Cluster δημιουργικών υπηρεσιών και οι λύσεις που προσφέρουν στον αγροδιατροφικό τομέα: Η περίπτωση της Agro Design Πάνος Ρεμούνδος,

Συντονιστής

Agro Design Cluster

 

 

12:45 – 13:00

 

 

Συμβολαιακή Γεωργία και Χρηματοδοτήσεις

Ευάγγελος Μπέλλος,

Assistant Manager

Ανάπτυξης εργασιών αγροτικού τομέα

Β. Ελλάδος Τράπεζας Πειραιώς

 

 

13:00 – 13:15

 

Τρόφιμα & στοιχεία εξαγωγών –

Οι συνθήκες σήμερα στις Ευρωπαϊκές αγορές και στις αγορές των τρίτων χωρών

Θωμάς Βασσάρας,

Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ)

Μέρος 3: Καλές Πρακτικές του Αγροδιατροφικού τομέα στη Δυτική Μακεδονία

 

13:15 – 13:30

 

Γαστρονομικές περιπλανήσεις και ο πολιτισμός των γεύσεων

Γρηγόρης Μαυρίδης,

Στέλεχος του Τμήματος Σχεδιασμού & Διαχείρισης Προγραμμάτων, Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας – ΑΝΚΟ ΑΕ

 

13.30 –13.45

 

Πρώτα βήματα και μελλοντικά σχέδια μιας start- up επιχείρησης στον αγροδιατροφικό τομέα

Μανώλης Βασιλειάδης, Rizes Greek Delicatessen
 

13:45 –15:00

 

Γεύμα

Μέρος 4: Παράλληλες Συνεδρίες (Θεματικά Στρογγυλά Τραπέζια)

  1. Αρωματικά – Φαρμακευτικά Φυτά & Προϊόντα

–     Aξιοποίηση διοξειδίου του άνθρακα (CO2)

στον πρωτογενή τομέα. Η περίπτωση της ανθοκομικής παραγωγής – Ε. Καρλόπουλος – ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ

–     Η εμπειρία του προγράμματος ΔΕΝΟΠ – Γ.

Πεκρίδης – ΤΕΙ ΔΜ

  1. Δενδροκαλλιέργειες

Κυριάκος Ιωαννίδης, Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος ΕΣΠΑ

Ηλίας Μουρατίδης, Προϊστάμενος Μον. Α1 ΕΥΔ ΕΠ Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

Κωνσταντίνος Καναβός, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης

Καραντίνος Χρήστος Προϊστάμενος Μονάδας Β’ ΕΥΔ ΕΠ Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

15:00 – 18:00

  1. Τρόφιμα

–      Η εμπειρία από τις υπηρεσίες υποστήριξης που παρέχει το δίκτυο Enterprise Europe Network στους τομείς της δικτύωσης & των εξαγωγών των επιχειρήσεων τροφίμων – Λ. Παπατέρπου – ΑΝΚΟ ΑΕ

Θέματα Παράλληλων Συνεδριών

         Έρευνα, Καινοτομία, Τεχνολογικές Εξελίξεις

         Νέα προϊόντα

         Επεξεργασία παραπροϊόντων

         Δικτύωση – συνεργασίες επιχειρήσεων

         Εξαγωγές

         Σύνδεση με Αγροτουρισμό

          Απασχόληση και κατάρτιση

Αμαλία Κούσκουρα Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας & Εμπορίου

Χαράλαμπος Κιουρτσίδης, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΕΠ Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

 

Μέρος 5: Συμπεράσματα – Επόμενα Βήματα

18:00                Συμπεράσματα – Επόμενα Βήματα         ΕΥΔ ΕΠ Περιφέρειας  Δυτικής

Μακεδονίας

ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ  ΔΥΤΙΚΗΣ  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονία

Θεόδωρος Ι. Καρυπίδης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.