isis-660x439Η κατάρριψη ενός ρωσικού βομβαρδιστικού αεροσκάφους από την Τουρκία υπενθυμίζει το πόσο σημαντική είναι η γεωπολιτική για τις χρηματοοικονομικές αγορές.

Οι παγκόσμιες αγορές υποχώρησαν στα μέσα αυτής της εβδομάδας, υπό τον φόβο ότι το συμβάν θα τροφοδοτήσει περαιτέρω εντάσεις μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης.

Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, που σημαίνει ότι οι ΗΠΑ είναι υποχρεωμένες να την υπερασπιστούν έναντι οποιασδήποτε εν δυνάμει στρατιωτικής απάντησης από τη Ρωσία.


Ελάχιστοι προβλέπουν ότι το συμβάν θα οδηγήσει σε πόλεμο, αλλά και μόνο το γεγονός ότι μια χώρα του ΝΑΤΟ κατέρριψε ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος ανησυχεί τους επενδυτές.

1. ISIS / ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ο ISIS αποτελεί τον μεγαλύτερο γεωπολιτικό κίνδυνο παγκοσμίως αυτή τη στιγμή.

Οι επιθέσεις στο Παρίσι, όπου σκοτώθηκαν 130 άτομα σε μια σειρά συντονισμένων, βίαιων ενεργειών σε όλη την πόλη, έδειξαν ότι η τρομοκρατική ομάδα συνιστά μια πιο εξελιγμένη απειλή σε σχέση με το τι θεωρείτο προηγουμένως.

Βέβαια, οι αγορές των ΗΠΑ δεν κάμφθηκαν από την τραγική απώλεια τόσων ανθρώπινων ζωών. Ο δείκτης S&P 500 αυξήθηκε κατά 3,3% σε εβδομαδιαίο επίπεδο.

«Η τρομοκρατία είναι κάτι τρομακτικό και σοκαριστικό, που οι αγορές όμως δέχονται με ψυχραιμία» λέει ο Εντ Γιαρντένι, πρόεδρος της εταιρείας συμβούλων Yardeni Research.

Αν όμως στο στόχαστρο των επιθέσεων μπουν κι άλλες πόλεις, τότε το φαινόμενο θα μπορούσε να απειλήσει την παγκόσμια  οικονομία και το εμπόριο, όπως κατέδειξε και ο πρόσφατος αποκλεισμός των Βρυξελλών λόγω μιας τρομοκρατικής απειλής.

 

2. ΡΩΣΙΑ

Τώρα τελευταία, μοιάζει σαν ο Ψυχρός Πόλεμος να μην τελείωσε ποτέ.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν συνεχίζει να έρχεται αντιμέτωπος με τη Δύση σε διάφορα μέτωπα, από την Ουκρανία ως τη Συρία.

Η αντίδραση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους ήταν η επιβολή σκληρών κυρώσεων που ήρθαν να προστεθούν στην αρνητική επίδραση που έχουν οι πτωτικές τιμές πετρελαίου στη ρωσική οικονομία.

Η επέμβαση της Ρωσίας στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας καθιστά ακόμα πιο πολύπλοκες τις σχέσεις με τη Δύση.

«Η Ρωσία συνιστά την κυρίαρχη γεωπολιτική πρόκληση για τις ΗΠΑ και τη Δύση. Θα είναι δύσκολο να αναχαιτιστούν οι φιλοδοξίες της» λέει ο Σέντρικ Λέιτον, πρώην στέλεχος πληροφοριών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

3. ΚΙΝΑ

Οι διεκδικήσεις του Πεκίνου στη Νότια Κινεζική Θάλασσα οδηγούν σε νέες εντάσεις.

Η διαμάχη φέρνει αντιμέτωπη την Κίνα με μια σειρά χωρών όπως οι Φιλιππίνες, η Ταϊβάν, το Βιετνάμ και άλλες που φοβούνται ότι θα χάσουν την πρόσβαση σε έναν βασικό κόμβο θαλασσίων μεταφορών και θα βρεθούν μπροστά σε τετελεσμένα λόγω της στρατιωτικοποίησης της περιοχής από την Κίνα.

Ευρύτερα, ύστερα από χρόνια εκρηκτικής ανάπτυξης, η οικονομία της Κίνας επιβραδύνει, κι αυτό απειλεί την παγκόσμια οικονομία.

 

news247

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.