τουρκιαΜε την κατηγορία της βοήθειας σε… τρομοκράτες συνελήφθησαν δύο Τούρκοι δημοσιογράφοι, όταν δημοσίευσαν οπτικό υλικό [βίντεο] που

έδειχνε πως οι κρατικές υπηρεσίες πληροφοριών να στέλνουν όπλα στη Συρία.

Στο εν λόγω βίντεο απεικονίζονταν Τούρκοι αστυνομικοί να ανοίγουν κιβώτια που ήταν σε καρότσες φορτηγών τα οποία – σύμφωνα με την Cumhuriyet – περιείχαν όπλα και πυρομαχικά που έστελναν οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας στη Συρία, τον Ιανουάριο του 2014.

Μετά το ντοκουμέντο, ο εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης διέταξε την σύλληψη του διευθυντή της Cumhuriyet, Τζαν Νουντάρ, και του επικεφαλής του γραφείου της εφημερίδας στην Αγκυρα, Ερντέμ Γκιουλ, σύμφωνα με το CNN Turk.

Μάλιστα, πηγές από την Αγκυρα αναφέρουν ότι οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν και άλλες κατηγορίες, όπως συμμετοχή σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση και δημοσίευση υλικού κατά παράβαση της κρατικής ασφάλειας.

«Μας κατηγορούν για “κατασκοπεία”. Ο πρόεδρος (Ερντογάν) είπε ότι οι ενέργειες μας συνιστούν “προδοσία”. Δεν είμαστε προδότες, κατάσκοποι ή ήρωες. Είμαστε δημοσιογράφοι. Και αυτό που κάναμε ήταν η δημοσιογραφική δουλειά μας», τόνισε ο Ντουντάρ πριν μπει στο γραφείο του εισαγγελέα για να καταθέσει.

«Φυσικά αυτή η δίωξη θα βοηθήσει για να χυθεί φως και στα ίδια τα γεγονότα (που ανέφερε η εφημερίδα) και όχι στο πως καλύψαμε εμείς την υπόθεση», προσέθεσε.

Τότε, μετά τις έρευνες που είχε κάνει η στρατοχωροφυλακή, στις 23 Ιανουαρίου αρμόδια υπηρεσία της τελευταίας είχε συντάξει έκθεση στην οποία αναφερόταν πως τα φορτηγά περιείχαν εκρηκτική ύλη. Τον περασμένο Μάιο είχαν προφυλακιστεί πέντε στελέχη της στρατοχωροφυλακής που υπέγραφαν την εν λόγω έκθεση, καθώς και ο εισαγγελέας που είχε ζητήσει να γίνει έρευνα στα φορτηγά.

Στις 29 Μαΐου η Cumhuriyet είχε δημοσιεύσει φωτογραφίες από τα φορτηγά. Είχε μάλιστα δώσει συνέχεια στις 11 και 12 Ιουνίου με δημοσιεύματα, αλλά και με βίντεο στην ιστοσελίδα της εφημερίδας, το οποίο παρουσιαζόταν ως τεκμήριο της μεταφοράς όπλων και τζιχαντιστών από τη ΜΙΤ, σε στρατόπεδο του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία.

Η υπόθεση των φορτηγών συνδέεται άμεσα και έμμεσα, με τις εξελίξεις στη Συρία, σε μια στιγμή μάλιστα που κλιμακώνεται η ρωσοτουρκική ένταση. Η Μόσχα κατηγορεί πλέον ευθέως την ‘Αγκυρα για παροχή στήριξης προς το «Ισλαμικό κράτος». Η ακροαματική διαδικασία της δίκης των δύο δημοσιογράφων δεν μπορεί παρά να εξελιχθεί σε θέατρο συνεχώς αναπαραγωγής στοιχείων και ισχυρισμών σχετικά με την πιθανή σύνδεση του «Ισλαμικού Κράτους» με την πολιτική εξουσία στην Τουρκία.

Το όλο θέμα αφορά άμεσα τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Από την πρώτη στιγμή ο ίδιος και η κυβέρνηση έκαναν λόγο για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους Τουρκομάνους της Συρίας. Ακολούθησαν όμως οι αποκαλύψεις της Cumhuriyet. Ο δικηγόρος του Ερντογάν ήταν αυτός που στις 2 Ιουνίου είχε καταγγείλει στην εισαγγελία της ‘Αγκυρας τον Ντουντάρ, με τη δικαιολογία ότι «δημοσιοποίησε εικόνες και πληροφορίες που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.