ΨΩΜΙΤο μόνο που χρειάζεστε είναι λίγο χθεσινό ψωμί και όρεξη για να κάνετε… θαύματα. Εμείς σας δίνουμε τις ιδέες.Πλέον, όλο και περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν πως η σπατάλη φαγητού είναι κάτι που πρέπει να αποφεύγεται, όχι μόνο για οικονομικούς λόγους, αλλά και γιατί η εποχή που ζούμε δεν το επιτρέπει από ηθικής άποψης. Κι επειδή το ψωμί συμβαίνει συχνά να περισσεύει και να μπαγιατεύει σε κάθε σπίτι, δείτε πώς να το αξιοποιήσετε αντί να το πετάξετε στα σκουπίδια.

Πάρτε το τρίμμα του
Το τριμμένο ψωμί είναι ένα υλικό που ποτέ δεν ξέρετε πότε θα σας χρειαστεί και γι’ αυτό πρέπει να υπάρχει πάντα στην κουζίνα σας, για παν ενδεχόμενο (πανάρισμα, ψητά κατσαρόλας, μακαρόνια, κέικ, τσιζκέικ κ.ο.κ.). Αν έχετε μπαγιάτικο ψωμί είναι πολύ εύκολο να το φτιάξετε, ψήνοντάς το στους 70 βαθμούς στο φούρνο ή στην τοστιέρα. Αφού ξεραθεί, βάλτε το στο μπλέντερ και χτυπήστε το. Αν χρειαστεί, μπορείτε να το αποξηράνετε περισσότερο βάζοντάς το κι άλλο στο φούρνο, ενώ μπορείτε να του προσθέσετε βότανα και αλάτι, φτιάχνοντας ένα αρωματικό μείγμα για διάφορα πιάτα ή καστανή ζάχαρη, κανέλα, κακάο και νιφάδες καρύδας, για να το πασπαλίσετε σε γλυκά.

Προσθέστε το στη γαλλική κρεμμυδόσουπα
Ως γνωστόν, η γαλλική συνταγή της κρεμμυδόσουπας επιβάλλει κρουτόν με τυρί σαν τελείωμα στη σούπα, το οποίο μουλιάζει σε αυτή και της δίνει τραγανή γεύση. Τι καλύτερο, λοιπόν, από μια μικρή φέτα μπαγιάτικου ψωμιού, στο οποίο θα προσθέσετε τυρί και ποτέ κανείς δεν θα καταλάβει πόσων ημερών είναι, μέσα στη νοστιμιά της σούπας. Κάντε κλικ εδώ για να δείτε πώς θα φτιάξετε την τέλεια κρεμμυδόσουπα.

Φτιάξτε μπιφτέκια
Ίσως η πιο κοινή χρήση του μπαγιάτικου ψωμιού, το οποίο βοηθάει να αποκτήσει συνοχή το μείγμα και να μη διαλυθεί κατά το πλάσιμο και το ψήσιμο των μπιφτεκιών. Μουλιάστε το μπαγιάτικο ψωμί σας σε νερό (θα χρειαστείτε μια μεγάλη φέτα ψωμιού ανά μισό κιλό κιμά) και αναμείξτε το με τον κιμά σας, τρίβοντάς το, με ψιλοκομμένο κρεμμύδι, αβγό, καρότο, πιπεριά και ό,τι άλλο χρησιμοποιείτε για να φτιάξετε μπιφτέκια.

Αναζωογονήστε το
Κι όμως! Μπορείτε να δώσετε ξανά ζωή και φρεσκάδα στο μπαγιάτικο ψωμί σας με ένα απλό τρικ: Βάλτε το μπαγιάτικο ψωμί σε καθαρή χαρτοσακούλα, τσακίζοντας την άκρη της για να κλείσει. Μουσκέψτε ελαφρώς τη χαρτοσακούλα ομοιόμορφα, με κρύο νερό. Η επιφάνεια του ψωμιού μπορεί να βραχεί λίγο, αλλά αποφύγετε να μουσκέψει και το εσωτερικό του. Ζεστάνετε το ψωμί στη σακούλα στο φούρνο, μέχρι το ψωμί να μαλακώσει και να ζεσταθεί. Αν η σακούλα ξεραθεί πριν ετοιμαστεί το ψωμί, μουσκέψτε τη λίγο ακόμα. Για μικρές φέτες θα χρειαστείτε περίπου 5 λεπτά, ενώ για μισό κιλό ψωμί, περίπου 20 λεπτά.

Χρησιμοποιήστε το σε μπρουσκέτες
Φτιάξτε στη στιγμή το πεντανόστιμο αυτό ιταλικό σνακ, χρησιμοποιώντας φέτες μπαγιάτικου ψωμιού, το οποίο θα φρυγανίσετε, για να του προσθέσετε στη συνέχεια ό,τι σας αρέσει, από ελαιόλαδο, ντομάτα και βασιλικό, μέχρι… τριμμένο μπιφτέκι. Το μπαγιάτικο ψωμί σας, λόγω του ότι θα είναι ψημένο, δεν θα αφήνει καμία άσχημη αίσθηση, απεναντίας θα δίνει έξτρα τραγανή υφή. Κάντε κλικ εδώ για να μάθετε τα μυστικά της τέλειας μπρουσκέτας.

Αξιοποιήστε το σε γαλλικό τοστ
Το γαλλικό τοστ ουσιαστικά «ικετεύει» για λίγο μπαγιάτικο ψωμί και αν σας περισσεύει, πρέπει να το δοκιμάσετε. Πώς θα το φτιάξετε; Χτυπήστε 2 αβγά μαζί με 60 γραμμάρια γάλα, 1 κουτ. του γλυκού ζάχαρη και μισό κουτ. του γλυκού βανίλια σε ένα μπολ και μέσα στο μείγμα βουτήξτε 6 φέτες ψωμιού, μέχρι να μουλιάσουν. Έπειτα, ζεστάνετε λίγο λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι και προσθέστε τις φέτες ψωμιού, αφήνοντάς τες μέχρι να πάρουν χρώμα, για περίπου 1 λεπτό στην κάθε πλευρά. Έτοιμο!

clickatlife

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.