syriza.21.11.708

«Παγωμένη», έως ανύπαρκτη, είναι πια η παρέμβαση των «53». Μια τάση που γεννήθηκε τον Ιούνιο του 2014 από ένα τμήμα της Αριστερής Ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ και από στελέχη της ΑΝΑΣΑ.

Αρχική τους φιλοδοξία, ήταν η κίνηση να λειτουργήσει ως εσωκομματικό «μαξιλάρι» για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά καιρούς, βοήθησαν με τη συμβολή τους, κατευνάζοντας τα… εσωκομματικά πάθη, αλλά δεν ήταν και λίγες οι φορές που αμφισβήτησαν στρατηγικές επιλογές του Αλέξη Τσίπρα.

Το μνημόνιο έφερε… τα πάνω κάτω

Οι «κακές παρέες», μέρους της ηγετικής ομάδας, με τα κομμάτια της μνημονιακής κεντροαριστεράς, όσο και τα ανοίγματα στον πατριωτικό χώρο, τότε, ήταν δύο θέματα για τα οποία άσκησαν κριτική, επιμένοντας στη διαφύλαξη των ιδεολογικών χαρακτηριστικών της ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Ενάμιση χρόνο μετά, τίποτα δεν είναι ίδιο: Μεσολάβησαν δύο εκλογικές αναμετρήσεις, ένα δημοψήφισμα, αλλά και η υπογραφή ενός ακόμα Μνημονίου… δια χειρός Τσίπρα. Η αποχώρηση του Παναγιώτη Λαφαζάνη και στελεχών της « Αριστερής Πλατφόρμας», το «αντίο» του Τάσου Κορωνάκη από τη θέση του γραμματέα αλλά και από το κόμμα και τέλος η πολύ πρόσφατη παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα του Γαβριήλ Σακελλαρίδη -ο κ. Σακελλαρίδης το πιθανότερο θα παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Σκόρπισαν» στην κυβέρνηση

Σήμερα, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, όπως ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος , ή ο υπουργός ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας αλλά και ο βουλευτής Χριστόφορος Παπαδόπουλος, δεν έχουν στενές σχέσεις με την τάση, παρότι παραμένουν σ’ αυτήν!

Ο υπουργός οικονομικών είναι «φορτωμένος» με τα ανοικτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης. «Εξαφανισμένοι», όμως, είναι και οι υπόλοιποι, ενώ σημειώνεται ότι το πρώτο διάστημα μετείχε στην τάση και αναπληρώτρια υπουργός Θεανώ Φωτίου. Σήμερα η κ. Φωτίου δεν μετέχει στο παραμικρό από τις εργασίες της τάσης.

Μακράν αποστασιοποιημένος, κυρίως λόγω φόρτου εργασίας και ο πρώην διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Θοδωρής Μιχόπουλος. Ο ίδιος έχει επαναδραστηριοποιηθεί στο Μαξίμου -αυτή τη φορά ως επικεφαλής στρατηγικού σχεδιασμού.  Οι καλά γνωρίζοντες λένε πως πολύ συχνά  είναι ο άνθρωπος πίσω από «ειδικές αποστολές» του ίδιου του Πρωθυπουργού.

Η ανθρωπογεωγραφία σε Βουλή και κόμμα

Πέρα από τους υπουργούς, την ανθρωπογεωγραφία των «53» συμπληρώνουν βουλευτές και στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας.

Από τους βουλευτές είναι οι: Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Χρήστος Καραγιαννίδης, Βασιλική Κατριβάνου, Μάκης Μπαλαούρας, Ανέττα Καββαδία και Ελένη Σταματάκη. Τη θέση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη πήρε ο Χριστόφορος Βερναδάκης, στέλεχος που θεωρείται «προεδρικός».

Η  κ. Χριστοδουλοπούλου έχει αναλάβει καθήκοντα γ’ αντιπροέδρου της Βουλής. Ο  Χριστόφορος Παπαδόπουλος εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στην αναμέτρηση του Σεπτεμβρίου και ασχολείται με τα του Κοινοβουλίου, ενώ ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης με το «καλημέρα» της νέας κυβερνητικής περιόδου είχε αποστασιοποιηθεί  απ’ όλους κι από όλα. Αποκορύφωμα, ήταν η παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα.

Με τους «53» ενεπλάκη και ο νέος γραμματέας της Βουλής (και πρώην διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ), Κώστας Αθανασίου.

Στην Πολιτική Γραμματεία, τους «53» εκπροσωπούν οι Χάρης Γολέμης, Πάνος Λάμπρου, Μιχάλης Υδραίος, Μανώλης Σαρρής και η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ  Ράνια Σβίγκου.

«Γιάφκες»

Τα στελέχη της τάσης μπορεί να μην συνεδριάζουν τακτικά. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι έχουν διαλυθεί. Δεν συνηθίζουν να κατεβαίνουν «μπετόν» και οι διαφωνίες τους αποτελούν βασικό συστατικό της τάσης τους. Οι δε συναντήσεις τους γίνονται κυρίως στα γραφεία της εφημερίδας «Εποχή», στην Κουμουνδούρου ή σπανιότερα σε κάποιο σπίτι.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.