isis.18.11.708

Οι διαφωνίες ανάμεσα στις διαφορετικές ομάδες των ξένων μαχητών θα μπορούσαν να υπονομεύσουν το Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με αποστάτη της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Ο Αμπού Καλέντ, όπως είναι το ψευδώνυμό του, έδωσε συνέντευξη στην Daily Beast, στην Κωνσταντινούπολη, μιλώντας εκτενώς για αυτή την «αχίλλειο πτέρνα» των τζιχαντιστών.

Το Ισλαμικό Κράτος βασίζεται σε ξένους μαχητές, σύμφωνα με τα όσα είπε. Οι ηγέτες του ISIS ακόμη φοβούνται ότι οι συγκεκριμένοι μπορεί να μην είναι απόλυτα πιστοί και ανησυχούν ότι μπορεί να υπάρχει διάσπαση στις τάξεις της οργάνωσης, με βάση τις εθνικότητες.

Εως τώρα, οι ξένοι μαχητές οργανώνονταν σε τάγματα με βάση την καταγωγή τους, προκειμένου να είναι πιο εύκολη η επικοινωνία, αλλά και ο έλεγχος. Αυτή η τακτική όμως σταμάτησε να εφαρμόζεται, μετά από τη διάλυση μίας ταξιαρχίας 750 μελών από τη Λιβύη, γνωστή ως αλ-Μπατάρ, οι οποίοι κρίθηκε ότι δεν ήταν επαρκώς πιστοί στη συνολική ιεραρχία του Ισλαμικού Κράτους.

Το ISIS διαπίστωσε ότι οι άνδρες της ταξιαρχίας ήταν πιο αφοσιωμένοι στον εμίρη τους από ότι στην οργάνωση. Οπότε, η αλ-Μπατάρ διαλύθηκε. Αυτή η δυσπιστία για τους ξένους μαχητές οδήγησε πλέον το Ισλαμικό Κράτος να δημιουργεί τάγματα με μέλη διαφορετικής προέλευσης, ακόμη κι αν κάποιοι από αυτούς δεν μιλούν αραβικά.

Ο Αμπού Καλέντ δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι της οργάνωσης στη Ράκα απέρριψαν το αίτημά του για σχηματισμό ενός γαλλόφωνου τάγματος, ακριβώς εξαιτίας της προηγούμενης εμπειρίας που είχαν με τους Λίβυους.

Τα όσα λέει ο Καλέντ συνάδουν και με προηγούμενες αναφορές ότι αποτυχίες στο πεδίο της μάχης έχουν αποκαλύψει «ρωγμές» στο εσωτερικό του Ισλαμικού Κράτους. Για παράδειγμα, Τσετσένοι και Ουζμπέκοι μαχητές συγκρούστηκαν όταν το ISIS απέτυχε να καταλάβει την στρατηγικής σημασίας πόλη Κομπάνι τον Ιανουάριο, με την μία πλευρά να κατηγορεί την άλλη για την αποτυχία της πολιορκίας, σύμφωνα με την Telegraph. Δύο υψηλόβαθμα μέλη της οργάνωσης σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της «εμφύλιας» μάχης.

Επίσης, έχουν αναφερθεί εντάσεις που εκδηλώνονται ανάμεσα στους ξένους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και τους ντόπιους Σύρους. Διαμάχες που υπονομεύουν το βασικό στοιχείο της προπαγάνδας της οργάνωσης, για την ενότητα των μουσουλμάνων εντός του «χαλιφάτου» της.

Πιο ευνοημένοι οι ξένοι μαχητές

Επίσης, οι ξένοι εντός της οργάνωσης μπορεί να κερδίζουν και διπλάσια αμοιβή από τους ντόπιους, ενώ έχουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στις πόλεις που είναι υπό τον έλεγχο του ISIS και σπάνια μεταφέρονται στην πρώτη γραμμή, σε σύγκριση με τους Σύρους ή τους Ιρακινούς μαχητές, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

«Ουσιαστικά, βλέπουμε την αποτυχία του κεντρικού δόγματος στην ιδεολογία του ISIS, που είναι η ενοποίηση ανθρώπων διαφορετικής καταγωγής υπό το χαλιφάτο του», λέει η Λίνα Καντίμπ, διευθύντρια του Carnegie Middle East Center, στη Βηρυττό. «Αυτό τους κάνει λιγότερο αποτελεσματικούς στη διακυβέρνηση αλλά και λιγότερο αποτελεσματικούς στις στρατιωτικές επιχειρήσεις», είχε πει σε συνέντευξή της στην Washington Post.

Ο πιο ευνοϊκός τρόπος μεταχείρισης των ξένων μαχητών έχει δημιουργήσει δυσαρέσκεια εντός του Ισλαμικού Κράτους, καθώς οι Σύροι θεωρούν ότι αναλαμβάνουν μεγαλύτερους κινδύνους για την οργάνωση. Αυτή η ανισότητα έχει προκαλέσει και βία μεταξύ των ομάδων εντός του Ισλαμικού Κράτους. Ξένοι και Σύροι μαχητές ενεπλάκησαν σε ανταλλαγή πυροβολισμών στην πόλη Αμπού Καμάλ, στα ιρανικά σύνορα, μετά από εντολή να πάνε οι Σύροι στην πρώτη γραμμή στο Ιράκ, τον Μάρτιο.

Οταν προκύπτουν διαμάχες εντός του ISIS, κλιμακώνονται γρήγορα και συχνά βίαια, λέει ο Αμπού Καλέντ. Περιέγραψε μάλιστα τα ακραία μέτρα που πήρε ένας ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους στη Ράκα, για να προστατευτεί από τους τζιχαντιστές που είχε υπό τον έλεγχό του, σε ένα από αυτά τα περιστατικά.

«Υπήρχαν 5-6 Τσετσένοι, έξαλλοι με κάτι, οπότε πήγαν να δουν τον εμίρη της Ράκα. Εκείνος φοβόταν τόσο πολύ, που διέταξε το Ισλαμικό Κράτος να αναπτύξει ελεύθερους σκοπευτές στις οροφές των κτιρίων. Πίστευε ότι οι Τσετσένοι θα έκαναν επίθεση. Οι σκοπευτές έμειναν στη θέση τους για δύο ώρες», διηγήθηκε.

Οι αποτυχίες του ISIS στη Συρία και το Ιράκ, όπως και η αποτυχία να αποκτήσει περισσότερο έδαφος είναι πιθανό να ενισχύσει περισσότερο τις εντάσεις μεταξύ των διαφορετικών ομάδων που μάχονται υπό την «ομπρέλα» της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Τα γαλλικά αεροσκάφη σφυροκοπούν θέσεις στη Ράκα, ο συριακός στρατός έσπασε τη διάρκεια ενός έτους πολιορκία στην αεροπορική βάση έξω από το Χαλέπι και οι κουρδικές δυνάμεις που έχουν τη στήριξη των ΗΠΑ ανακατέλαβαν την Σινζάρ στο Ιράκ, κόβοντας το δρόμο για τις προμήθειες των μαχητών, που εκτείνεται ανάμεσα στο Ιράκ και τη Συρία.

Τέτοιες απώλειες μπορεί τελικά να ενισχύσουν τη δυσαρέσκεια εντός της οργάνωσης. Ομως, σημειώνει το Business Insider, στο εγγύς μέλλον μπορεί το Ισλαμικό Κράτος να συνεχίσει να σχεδιάζει μεγάλες επιθέσεις σε όλο τον κόσμο, σε μία προσπάθεια να αποσπάσει την προσοχή των υποστηρικτών της από τις αποτυχίες εντός των συνόρων του «χαλιφάτου».

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.