ΑΙΦΕΛΤα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν πλέον έναν από τους πιο γρήγορους τρόπους για να ενημερωθεί ο κόσμος. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι όσα κυκλοφορούν σε αυτά ισχύουν.

Μετά από τις επιθέσεις στο Παρίσι, το Twitter, το Facebook και το Instagram «πλημμύρισαν» από αναρτήσεις. Αποδείχθηκε όμως ότι πολλές από αυτές δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα.

Υπήρξαν σοβαρά ζητήματα, όπως για παράδειγμα η πληροφορία ότι το μεσημέρι του Σαββάτου ότι έπεφταν πυροβολισμοί σε περιοχή του Παρισιού όπου γινόταν καταδίωξη εμπλεκομένων στο μακελειό. Κάτι που τελικά δεν ίσχυε, καθώς απλά επρόκειτο για πυροτεχνήματα σε γάμο.

Παρόλα αυτά, ο κόσμος είχε τρομάξει ξανά, με αποτέλεσμα η γαλλική αστυνομία να στραφεί στο Twitter και να ζητήσει από τους χρήστες να μην διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις που προκαλούν πανικό.

Υπήρχαν βέβαια και πιο ανώδυνα ψεύδη που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο σχετικά με τις επιθέσεις στο Παρίσι. Το NBC παρουσίασε κάποια από αυτά.

1. Η φωτογραφία με το σύνθημα «Δεν φοβάμαι» είναι από τον Ιανουάριο. Δεν επρόκειτο για συγκέντρωση μετά από το νέο τρομοκρατικό χτύπημα, αλλά για εκείνη που είχε γίνει μετά από την επίθεση στο Charlie Hebdo, τον Ιανουάριο.

2. Στην περίπτωση του συγκεκριμένου Καναδού, το ψέμα δεν ήταν εντελώς ανώδυνο. Μία selfie που είχε βγάλει στο σπίτι του, κρατώντας ένα iPad κυκλοφόρησε σε όλο το διαδίκτυο, όταν κάποιος την «πείραξε» με το photoshop, προσθέτοντάς του ένα γιλέκο με εκρηκτικά και ένα Κοράνι, ενώ τον παρουσίασε ως έναν από τους τρομοκράτες πίσω από τις επιθέσεις.

3. Σκοτάδι στον πύργο του Αιφελ

Μετά από τα γεγονότα στο Παρίσι, έγιναν χιλιάδες αναρτήσεις στα social media για τα φώτα του πύργου του Αιφελ που έσβησαν για να τιμηθεί η μνήμη των θυμάτων. Τα ΜΜΕ από όλο τον κόσμο δημοσίευσαν την είδηση. Ομως, όπως προκύπτει, καθημερινά τα φώτα στο μνημείο σβήνουν στη 1 τα ξημερώματα, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του πύργου του Αιφελ.

4. Αυτό δεν είναι το Bataclan

Αυτή είναι μία από τις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν δείχνοντας, υποτίθεται, το συγκρότημα Eagles of Death Metal, από την παράσταση της μοιραίας νύχτας. Ομως, πρόκειται για εικόνα από συναυλία του συγκροτήματος στο Δουβλίνο, τρεις ημέρες πριν από την επίθεση.

5. Ο Ντόναλντ Τραμπ και η οπλοκατοχή

Αν και πολλές φορές έχει προκαλέσει κατακραυγή με τις αναρτήσεις του στο Twitter, αυτή τη φορά ήταν «αθώος». Το tweet στο οποίο είχε γράψει «Δεν είναι ενδιαφέρον ότι η τραγωδία στο Παρίσι έγινε σε μία από τις χώρες με το σκληρότερο έλεγχο οπλοκατοχής στον κόσμο;» δεν έγινε μετά από το αιματοκύλισμα της 13ης Νοεμβρίου. «Οι προσευχές μου είναι για τα θύματα και τους ομήρους στις απαίσιες επιθέσεις στο Παρίσι. Ο Θεός μαζί σας», ήταν το πραγματικό σχόλιο του Τραμπ για τα γεγονότα. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι την ανάρτηση που προκάλεσε τώρα σάλο, την είχε κάνει τον Ιανουάριο, μετά από την επίθεση στο Charlie Hebdo.

6. Η γαλλική σημαία στο Empire State Building

Οι φωτογραφίες του Empire State Building, που ήταν φωτισμένο σε μπλε, κόκκινο και λευκό χρώμα- εκείνα της γαλλικής σημαίας- συμπεριλήφθηκαν σε εκείνες πολλών κτιρίων στον κόσμο που «διακοσμήθηκαν» με αυτό τον τρόπο. Μόνο που οι συγκεκριμένες φωτογραφίες ήταν από την Ημέρα των Βετεράνων, στις 11 Νοεμβρίου. Αντί για τον «τρικολόρ» φωτισμό, στην πραγματικότητα στο Empire State Building έσβησαν τα φώτα την Παρασκευή, τιμώντας τα θύματα του Παρισιού.

7. Η πορεία συμπαράστασης στη Γερμανία

Αυτή δεν ήταν μία από τις εκδηλώσεις συμπαράστασης για τις επιθέσεις στο Παρίσι. Μάλιστα, πρόκειται για φωτογραφία από πορεία του αντι-μεταναστευτικού PEGIDA.

8. Δεν είναι ο Bansky πίσω από αυτό

Το «πειραγμένο» σήμα ειρήνης, με τον πύργο του Αιφελ σε αυτό, που κατέκλυσε τα social media μετά από τις επιθέσεις, δεν είναι δημιουργία του Bansky όπως κυκλοφόρησε. Πρόκειται για σκίτσο του Ζαν Ζιλιέν, ενός Γάλλου γραφίστα. Το μπέρδεμα έγινε όταν ένας λογαριασμός θαυμαστών του Bansky στο Twitter δημοσίευσε το σκίτσο.

 iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.