ompamaΣτην Τουρκία έφτασε νωρίς το πρωί της Κυριακής ο Μπαράκ Ομπάμα, που θα έχει συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν πριν από την σύσκεψη των ηγετών της G20, η οποία γίνεται στη σκιά της τρομοκρατίας.

Οι αιματηρές επιθέσεις στο Παρίσι έδωσαν ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα στις συζητήσεις στην Τουρκία, καθώς έχει ενταθεί η ανησυχία για τα χτυπήματα που μπορούν να καταφέρουν οι τζιχαντιστές στη Δύση. Η κρίση στη Συρία, όπου είναι η βάση του Ισλαμικού Κράτους, ήταν ήδη ψηλά στην ατζέντα της G20, στην Αττάλεια, που απέχει μερικά χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Συρία.

Ο Φρανσουά Ολάντ ήδη κατηγόρησε ανοιχτά το Ισλαμικό Κράτος για την ενορχήστρωση των επιθέσεων που κόστισαν τη ζωή 129 ανθρώπων, πριν η τρομοκρατική οργάνωση αναλάβει την ευθύνη, αργότερα το Σάββατο.

Τα μέτρα ασφαλείας θα είναι ιδιαίτερα αυστηρά στην Τουρκία, στις διήμερες συζητήσεις των ηγετών, ενώ το πρόγραμμα του Ομπάμα που περιλαμβάνει επίσης «στάσεις» στις Φιλιππίνες και τη Μαλαισία δεν αναμένεται να επηρεαστεί από τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Αλλωστε, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ακόμη στα πλάνα του την επίσκεψη στο Παρίσι σε δύο εβδομάδες, για τη σύνοδο για το κλίμα.

Η πρώτη συνάντηση του Ομπάμα στην Αττάλεια θα είναι με τον Ταγίπ Ερντογάν, οι σχέσεις του οποίου με τον Λευκό Οίκο έχουν γίνει ιδιαίτερα τεταμένες. Η μεταξύ τους συνάντηση ανακοινώθηκε μόλις λίγο πριν από την αναχώρηση του Αμερικανού προέδρου από την Ουάσιγκτον, κάτι που υπογραμμίζει τις «ιδιαίτερες τεταμένες σχέσεις» μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας σύμφωνα με την Χέδερ Κόνλεϊ, ειδική επί ευρωπαϊκών θεμάτων στο Κέντρο Στρατηγικής και Διεθνών Σπουδών, ένα αμερικανικό think tank.

Παρότι Ερντογάν και Ομπάμα έχουν κοινή επιθυμία την πτώση του Ασαντ από την εξουσία στη Συρία, οι δύο ηγέτες διαφωνούν στην τακτική που πρέπει να ακολουθηθεί για να επιτευχθεί αυτό. Ο Ερντογάν επιθυμεί στρατιωτική δράση όχι μόνο ενάντια του Ισλαμικού Κράτος, όπως κάνουν οι ΗΠΑ, αλλά και κατά του Ασαντ. Οι ΗΠΑ από την άλλη ενοχλούνται από την απροθυμία του Ερντογάν να ακολουθήσει την καμπάνια ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, αν και η Τουρκία τελικά αποφάσισε να αρχίσει τον βομβαρδισμό των τζιχαντιστών το καλοκαίρι, ενώ επέτρεψε στις ΗΠΑ να ξεκινήσουν τις δικές τους αεροπορικές επιθέσεις από βάσεις- κλειδιά στη χώρα.

Οι σχέσεις του Ομπάμα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ακόμη πιο τεταμένες βέβαια. Οι δύο ηγέτες δεν θα έχουν κάποια επίσημη συνάντηση στην Τουρκία, αλλά όπως ανέφεραν αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, θα έχουν άφθονο χρόνο να μιλήσουν στο περιθώριο της σύσκεψης των G20.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.