318D05C6988D70A0D50D8DBEF1E9B020Παράξενοι όγκοι που βρέθηκαν σε έναν ασθενή από την Κολομβία αποδείχθηκε ότι δεν αποτελούνταν από ανθρώπινα κύτταρα, αλλά από κύτταρα μιας παρασιτικής ταινίας που κανονικά αναπτύσσεται στο έντερο.

«Μείναμε έκπληκτοι από την ανακάλυψη αυτού του νέου είδους ασθένειας»δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Άτις Μίλενμπακς, παθολόγος των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), όπου εξετάστηκαν δείγματα των όγκων.

Ο ασθενής ήταν 41 ετών όταν παρουσίασε πυρετό, βήχα, απώλεια βάρους και αδυναμία το 2013. Ήταν θετικός στον ιό HIV και δεν ακολουθούσε φαρμακευτική αγωγή, αυτό όμως δεν εξηγούσε τα συμπτώματα.

Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι ο ασθενής είχε στο έντερο του μια ταινία του είδους Hymenolepis nana, καθώς και μικρούς αλλά περίεργους όγκους στους πνεύμονες και τους λεμφαδένες.

Δείγματα των όγκων εστάλησαν στα CDC όπου διαπιστώθηκε ότι τα κακοήθη κύτταρα, τα οποία είχαν διεισδύσει σε υγιείς ιστούς σαν καρκίνος, δεν ήταν ανθρώπινα. Οι γενετικές εξετάσεις έδειξαν ότι προέρχονταν από την ταινία, έφεραν όμως μεταλλάξεις που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο αν εμφανιστούν στον άνθρωπο.

«Έχουμε μια κατάσταση στην οποία ένας ξένος οργανισμός δεν αναπτύσσεται σαν οργανισμός αλλά σαν όγκος» σχολίασε στο δικτυακό τόπο του Nature ο Πίτερ Όλσον, παρασιτολόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, ο οποίος συμμετείχε στη διερεύνηση της υπόθεσης.

Ελάχιστα παρόμοια περιστατικά έχουν αναφερθεί στην ιατρική βιβλιογραφία, επισημαίνει.

Παρουσιάζοντας την περίπτωση του κολομβιανού ασθενή στο New England Journal of Medicine, οι ερευνητές προτείνουν την εξήγηση ότι το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενή άφησε προνύμφες της ταινίας να περάσουν από το στομάχι στο λεμφικό σύστημα.

Το φαινόμενο είναι σίγουρα σπάνιο, οι γιατροί όμως δεν αποκλείουν να υπάρχουν πολλά περιστατικά στα οποία δεν γίνεται σωστή διάγνωση.

Το Hymenolepis nana εξάλλου είναι η πιο κοινή ταινία στον άνθρωπο, προσβάλλοντας γύρω στα 75 εκατομμύρια άτομα κάθε χρόνο, κυρίως σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Τα CDC καλούν τώρα τους γιατρούς «να λαμβάνουν υπόψη την πιθανότητα παρόμοιων ασθενειών, ειδικά σε ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα που παρουσιάζουν όγκους».

Ο κολομβιανός ασθενής τελικά πέθανε τον Μάιο του 2013 από νεφρική ανεπάρκεια.

in

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.