ΦΠΑ

Ενδεχομένως και εντός της ημέρας αναμένεται η κυβέρνηση να ανακοινώσει τα ισοδύναμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, όπως ενημέρωσε χθες τη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, κατά την εισήγηση των τροπολογιών που κατέθεσε στο πολυνομοσχέδιο για το δεύτερο “πακέτο” προαπαιτουμένων που αργότερα ψηφίστηκε στην ολομέλεια.

Φαίνεται πως έχουν προκύψει δυσκολίες στην εξεύρεση των ισοδυνάμων καθώς ενώ μέχρι χθες το βράδυ ήταν γνωστό ότι η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να αυξήσει κατά 5 λεπτά την τιμή της στήλης στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ ώστε να έχει τα αναμενόμενα έσοδα (500 εκατ. ανά έτος), οι εκπρόσωποι των δανειστών εξέφρασαν επιφυλάξεις για το μέτρο.

Εκτός από τις εκτιμήσεις της αγοράς ότι τα πραγματικά έσοδα δεν θα ήταν ούτε τα μισά, στη σύμβαση που έχει υπογράψει το δημόσιο με τον ΟΠΑΠ υπάρχει πρόβλεψη για σταθερό ποσοστό φορολόγησης κάτι που απαγορεύει την αύξηση του φόρου.

Πολύ έντονη διαβούλευση φαίνεται όμως ότι διεξάγεται και για το θέμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, με την κυβέρνηση να δείχνει ότι υποχωρεί ως προς το όριο της αντικειμενικής αξίας της περιουσίας πάνω από την οποία ο δανειολήπτης θα χάνει την προστασία και συζητά όριο κάτω από τις 200.000 ευρώ, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για 180.000 ευρώ, ίσως και χαμηλότερο.

Με τη νέα πρόταση, η κυβέρνηση εκτιμά ότι καλύπτεται το 60% των δανειοληπτών. “Κλειδί” φαίνεται ότι θα είναι το εισοδηματικό όριο πάνω από το οποίο δεν θα ισχύει η προστασία από τους πλειστηριασμούς και το οποίο αναμένεται να πέσει κάτω από τα 35.000 ευρώ.

Κατά πληροφορίες, θα επαναληφθεί σήμερα η τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών για το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας καθώς στη χθεσινή διαβούλευση δεν ελήφθη απόφαση.

Δεν αποκλείεται μάλιστα να υπάρξει και τρίτη τηλεδιάσκεψη το βράδυ με τη συμμετοχή των κ. Τσακαλώτου και Σταθάκη.

megatv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.