Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Γ. Κασαπίδης: «Αδικαιολόγητη καθυστέρηση της πληρωμής της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο στους Έλληνες παραγωγούς»

6 Νοεμβρίου, 2015 by Χρήστος Μίμης

GIORGOS KASAPIDHSΤην άμεση καταβολή στους παραγωγούς της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο, η οποία εκκρεμεί ακόμη και από το 2013, ζητά με ερώτησή του προς τα συναρμόδια υπουργεία ο βουλευτής Κοζάνης κ. Γ. Κασαπίδης.

Την ώρα που δρομολογείται νομοθετικά η εξίσωση του αγροτικού πετρελαίου με αυτό της κίνησης, η συγκεκριμένη επιστροφή αποτελεί ανάσα ρευστότητας στην οικονομική ασφυξία που βιώνουν οι Έλληνες παραγωγοί.

Παρακάτω ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς

Τον Υπουργό Οικονομικών

Κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο

Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Κ. Ευάγγελο Αποστόλου

Θέμα: «Αδικαιολόγητη καθυστέρηση της πληρωμής της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο στους Έλληνες παραγωγούς»


Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με το άρθρο 51 του Σχεδίου Νόμου «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο…….και άλλες διατάξεις», το οποίο φέρατε στη Βουλή προς ψήφιση ως προαπαιτούμενο, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης, που χρησιμοποιούν οι αγρότες για τις παραγωγικές τους δραστηριότητες, τριπλασιάζεται, από τα 66 ευρώ στα 200 ευρώ το χιλιόλιτρο, για την περίοδο 1.10.2015 έως 30.9.2016, ενώ από 1η Δεκεμβρίου 2016, καταργείται πλήρως και εξισώνεται µε εκείνον του πετρελαίου, που χρησιμοποιούν όλοι οι υπόλοιποι ιδιώτες κι επαγγελματίες.

Την ίδια στιγμή, μία μεγάλη μερίδα αγροτών περιμένει επί μακρόν να πληρωθεί την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου, αφού εκκρεμούν, σύμφωνα με πληροφορίες των αγροτικών συλλόγων, περίπου 30 εκατ. ευρώ από την τελευταία δόση του 2013, άλλα 108 εκατ. ευρώ για το 2014 και ένα ποσό της τάξης των 80 εκατ. ευρώ για το 2015.

Με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη επιστροφή φόρου αποτελεί ανάσα ρευστότητας στην απόλυτη οικονομική ασφυξία, που βιώνουν και οι Έλληνες παραγωγοί, αγρότες και κτηνοτρόφοι

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ

 

  1. ​Π​​οιος​ είναι ο αριθμός των δικαιούχων αγροτών ​κατ’ έτος, ​που παραμένουν απλήρωτοι ​την τριετία 2013 – 2015;
  2. Πόσο είναι το ποσό που τους οφείλεται;
  3. Πότε προβλέπεται να πληρωθούν επιτέλους;

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

This entry was posted on Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου, 2015 at 18:11 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply