airbus_4.11.708

Στην άποψη ότι μία έκρηξη βόμβας προκάλεσε την αεροπορική τραγωδία στο Σινά συμφωνούν ΗΠΑ και Βρετανία, βλέποντας το σενάριο της τρομοκρατικής επίθεσης πίσω από τη συντριβή του Airbus των ρωσικών αερογραμμών.

Μετά από τη βρετανική κυβέρνηση, που δημοσιοποίησε αυτή την άποψη και οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες πιστεύουν ότι η τραγωδία προκλήθηκε από τοποθέτηση βόμβας στο αεροσκάφος της πτήσης 9268 της Metrojet. Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN, οι πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών θεωρούν ως πιο πιθανό σενάριο ότι το Ισλαμικό Κράτος, ή κάποιο παρακλάδι της οργάνωσης, τοποθέτησε τη βόμβα στο Airbus.

«Υπάρχει μία σίγουρη αίσθηση ότι ένας εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί στις αποσκευές, ή αλλού στο αεροπλάνο», ανέφερε ένας αξιωματούχος μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο, αλλά τόνισε ότι δεν υπάρχει ακόμη κάποιο επίσημο συμπέρασμα των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ για τα αίτια της τραγωδίας.

Η εκτίμηση αυτή διαμορφώθηκε, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, από την εξέταση των αναφορών που είχαν συγκεντρωθεί πριν από τη συντριβή του αεροσκάφους το περασμένο Σάββατο, αλλά και από τις πληροφορίες που έχουν συλλεχθεί μετά από την αεροπορική τραγωδία. Οι ΗΠΑ δεν είχαν αξιόπιστες πληροφορίες για συγκεκριμένη απειλή πριν από τη συντριβή, όμως, σύμφωνα με τον αξιωματούχο «υπήρχε αυξημένη δραστηριότητα στο Σινά, η οποία κέντρισε την προσοχή μας».

Αυτές οι πληροφορίες για τις εκτιμήσεις των αμερικανικών υπηρεσιών των ΗΠΑ έρχονται στο φως λίγες ώρες μετά από τη διατύπωση της ίδιας άποψης της βρετανικής κυβέρνησης, με το γραφείο του Ντέιβιντ Κάμερον να ανακοινώνει πως η ύπαρξη βόμβας στο αεροπλάνο είναι το πιο πιθανό σενάριο.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε η απόφαση να διακοπούν προσωρινά οι πτήσεις από τη Βρετανία προς το Σαρμ ελ Σέιχ, το αεροδρόμιο από το οποίο απογειώθηκε το Airbus ξεκινώντας το μοιραίο ταξίδι του.

Αυτή ήταν η πρώτη επίσημη δήλωση κυβέρνησης στην οποία εκτιμάται ότι μία βόμβα ή κάποιος άλλος μηχανισμός ήταν η αιτία της αεροπορικής τραγωδίας, η οποία κόστισε τη ζωή 224 ανθρώπων.

«Η έρευνα συνεχίζεται και δεν μπορούμε να πούμε κατηγορηματικά γιατί συνετρίβη το ρωσικό αεροσκάφος. Ομως, καθώς έρχονται στο φως περισσότερες πληροφορίες, μας προκαλεί ανησυχία ότι το αεροπλάνο μπορεί να έπεσε εξαιτίας εκρηκτικού μηχανισμού», ανέφερε ο εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης.

Προς το παρόν πάντως η Βρετανία δεν αλλάζει την ταξιδιωτική της οδηγία για το Σινά. Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο Κάμερον επικοινώνησε την Τρίτη με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, προκειμένου να ενημερωθεί για τα μέτρα που έχουν λάβει οι Αιγύπτιοι για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια στο αεροδρόμιο Σαρμ ελ Σέιχ, από το οποίο απογειώθηκε το ρωσικό Airbus, που συνετρίβη 23′ αργότερα στη χερσόνησο του Σινά.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.