Από τον γυναικολόγο- μαιευτήρα Σταύρο Καραγκούνη

karkΤο Σάββατο 17 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, στην αίθουσα της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Γρεβενών, η εκδήλωση του «ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ, ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΣΤΗΡΙΖΩ – ΕΛΠΙΖΩ» με ομιλητή τον γυναικολόγο – μαιευτήρα κύριο Σταύρο Καραγκούνη, στο πλαίσιο διεθνούς προσπάθειας, με στόχο την Πρόληψη και την Ενημέρωση για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού.

Ο καρκίνος του μαστού αφορά όλες τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Σε μια Ευρώπη που εξελίσσεται και τα ποσοστά φθίνουν, στην Ελλάδα του 2015 έχουν ανοδική τάση προφανώς λόγω της χρηματοοικονομικής κατάστασης και φθίνοντος βιοτικού επιπέδου. Αντιμέτωπες με τον καρκίνο του μαστού θα βρεθούν 1 στις 8 γυναίκες. Στους παράγοντες κινδύνου και προδιάθεσης συμπεριλαμβάνονται η μακροχρόνια έκθεση στα οιστρογόνα, οι γονιδιακές μεταλλάξεις σε όγκο-γονίδια, η μακροχρόνια έκθεση σε ακτινοβολίες κακή διατροφή και η έλλειψη άσκησης.

Το προλαμβάνει είναι καλύτερο του θεραπεύει άρα όσο νωρίτερα ανιχνευθεί ο καρκίνος του μαστού τόσο καλύτερα. Η μηνιαία αυτοεξέταση και ο ετήσιος ψηλαφητός έλεγχος σε συνδυασμό με την μαστογραφία και άλλους απεικονιστικούς ελέγχους όπως το υπερηχογράφημα και η μαγνητική τομογραφία αποτελούν την αιχμή του δόρατος της πρόληψης. Ο καρκίνος μας αφορά όλους και μία ώρα ετησίως (5 λεπτά το μήνα για αυτοεξέταση μαστών) μπορεί να σας σώσει τη ζωή.

Ο Σύλλογος ευχαριστεί θερμά τον ομιλητή κύριο Σταύρο Καραγκούνη, τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών για τη φιλοξενία, το ζαχαροπλαστείο ZOOMSERIE για το μπουφέ και όλο τον κόσμο που συμμετείχε στην εκδήλωση. Επίσης για άλλη μια φορά ο σύλλογός μας ευχαριστεί την EUROMEDICA ΥΓΕΙΑ ΓΡΕΒΕΝΩΝ για την προσφορά 40 δωρεάν μαστογραφιών σε καρκινοπαθείς και άπορες γυναίκες. Η προσφορά ισχύει για όλο τον Οκτώβρη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.