12192937_1050168535016283_115056157_oΤην Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών επισκέφτηκε χθες, ανήμερα της εθνικής εορτής, ο Αναπληρωτής Υπουργός περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης μετά από πρόσκληση του Αντιπεριφερειάρχη Γρεβενών Ευάγγελου Σημανδράκου.

Η συνάντηση των δύο ανδρών δεν έγινε όπως συνήθως στα γραφεία της περιφέρειας, αλλά στο φυσικό περιβάλλον, αρμοδιότητας του κ. Υπουργού, στο χωριό της Κρανιάς, στην όμορφη Πίνδο.

Αρχικά έγινε ξενάγηση του Υπουργού στον Εθνικό Δρυμό της «Βάλια Κάλντα», όπου ο Αντιπεριφερειάρχης είχε την ευκαιρία να τον ενημερώσει αναλυτικά για τα προβλήματα που σχετίζονται με το όντως πλούσιο φυσικό περιβάλλον των Γρεβενών, τις προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων και των αναπτυξιακών  στόχων, καθώς και τις πρωτοβουλίες της περιφέρειας προς αυτή τη κατεύθυνση.

12179009_10154248046422004_252235752_nΣτη συνέχεια ακολούθησε σύσκεψη φορέων με τον υπουργό, παρουσία του βουλευτή Γρεβενών κ. Μπγιάλα, τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Καναβό, τους δημάρχους κ. Δασταμάνη και κ. Καραστέργιο τους περιφερειακούς συμβούλους των Γρεβενών κ. Γιαννόπουλο, κ. Δασκαλόπουλο, κ. Θεοδώρου, και με τη παρουσία όλων των φορέων που σχετίζονται με τα θέματα αρμοδιότητας του Υπουργού. Συγκεκριμένα συμμετείχαν: Ο πρόεδρος και στελέχη του Φορέα διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πίνδου, εκπρόσωποι των δασικών συνεταιρισμών, οι μανιταρόφιλοι Ελλάδος, ο πρόεδρος του φορέα διαχείρισης του Χιονοδρομικού κέντρου , ο πρόεδρος του κυνηγετικού συλλόγου Γρεβενών και υπηρεσιακοί παράγοντες των δασικών υπηρεσιών και υπηρεσιών περιβάλλοντος.

12181850_10154248043302004_1003494362_nΤη συζήτηση συντόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Σημανδράκος, ο οποίος στην τοποθέτησή του έθεσε όλα τα ζητήματα που απασχολούν τη περιφέρεια, σχετίζονται με το φυσικό περιβάλλον και ζητούν άμεση αντιμετώπιση. Η διαχείριση των δασών και η αξιοποίηση του παραγόμενου ξύλου είναι το πρώτο και σημαντικότερο θέμα που έχει να κάνει με την απασχόληση των κατοίκων, την οικονομία και τη κάλυψη των αναγκών των κατοίκων σε φτηνό καύσιμο ξύλο.

Τόνισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι τα προηγούμενα χρόνια, 1000 και πλέον άτομα απασχολούνταν στις δασικές υπηρεσίες και στην εκτέλεση δασοτεχνικών έργων. Έδωσε έμφαση σε ένα νέο διαχειριστικό σχέδιο αξιοποίησης του δασικού πλούτου, ως μέσο αειφόρου διαχείρισης, για την ανακούφιση των τοπικών κοινωνιών από τις συνέπειες της κρίσης.

Την αξιοποίηση των αυτοφυών μανιταριών, θέμα για το οποίο έκανε εκτενή ενημέρωση, εκ μέρους των μανιταρόφιλων Ελλάδος, ο κ. Κωνσταντινίδης.

Την εύρυθμη λειτουργία των δασικών συνεταιρισμών σε συνδυασμό με την εξεύρεση απασχόλησης για τους κατοίκους των ορεινών οικισμών.

Ενημέρωση σχετικά με τη λειτουργία, την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων  τα προβλήματα και την αναπτυξιακή διάσταση του Χιονοδρομικού Κέντρου Βασιλίτσας, που υποστήριξε και ο πρόεδρος του φορέα διαχείρισης κ. Μάκης Καραγιάννης.

Και τέλος τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή με την ανεξέλεγκτη αύξηση των αγριόχοιρων και κατ’ επέκταση με τις ζημιές που προκαλούν στις γεωργικές καλλιέργειες.

Για όλα αυτά τα θέματα ο κ. Σημανδράκος επέδωσε στον Υπουργό γραπτές εισηγήσεις, απαιτώντας την άμεση αντιμετώπισή τους όσο το δυνατόν συντομότερα.

12179919_1050001348366335_21670517_nΣτο κλείσιμο της σύσκεψης ο Υπουργός αφού τοποθετήθηκε στα ζητήματα που τέθηκαν, τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία ενός ισχυρού δημοσίου τομέα (αναφερόμενος κυρίως στις δασικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες περιβάλλοντος), με στόχο τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας (απασχόληση δασεργατών, βιομηχανίες ξύλου), την επαναδιατύπωση – σύνδεση της σχέσης δάσους και δασικής παραγωγής, ώστε να αντιστραφεί το κλίμα ανεργίας και ερημοποίησης -φτωχοποίησης της περιοχής μας.

Αναφέρθηκε στην  αξιοποίηση του νέου ΣΕΣ και του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης, με την ένταξη έργων και δράσεων στη Βόρεια Πίνδο, με άξονα το δάσος και τα παραγώμενα προϊόντα.

Επιπλέον ο Υπουργός δεσμεύτηκε:

Πρώτον, για ανανέωση της συνάντησης στο υπουργείο, με τον Αντιπεριφερειάρχη παρουσία και υπηρεσιακών παραγόντων των αντίστοιχων υπηρεσιών του υπουργείου.

Δεύτερον, για τον προγραμματισμό το συντομότερο δυνατό επίσκεψης εργασίας συνολικά στη Δυτική Μακεδονία, του ιδίου αλλά και διευθυντών των υπηρεσιών του για θέματα της αρμοδιότητάς του.

Με εκτίμηση

Ο Αντιπεριφερειάρχης

Ευάγγελος Σημανδράκος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.