Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Παραγράφονται χιλιάδες ανοικτές υποθέσεις φορολογίας ακινήτων

24 Οκτωβρίου, 2015 by Χρήστος Μίμης

ακινηταΣτο αρχείο μπαίνουν στις 31 Δεκεμβρίου χιλιάδες φάκελοι ανέλεγκτων υποθέσεων φορολογίας κεφαλαίου, με κίνδυνο να χαθούν εκατομμύρια ευρώ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Το πρόβλημα οφείλεται στην έλλειψη προσωπικού και πάνω από όλα στην ελλιπή μηχανογράφηση, που καθιστούν αδύνατο τον έλεγχο όλων των υποθέσεων, οι οποίες εν έτει 2015 βρίσκονται στοιβαγμένες στα ντουλάπια των εφοριών και όχι σε ηλεκτρονικά αρχεία!

Είναι ενδεικτικό του όγκου των υποθέσεων που πρέπει να ελεγχθούν, ότι ενώ με εγκύκλιο του 2013- τότε ξεκίνησε το ξεσκαρτάρισμα των εκκρεμών φακέλων εν όψει παραγραφής- είχαν ανατεθεί 3 υποθέσεις ανά υπάλληλο, με νέα εγκύκλιο αυξάνεται άρον άρον ο αριθμός των υποθέσεων στις 5, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν κατά το δυνατόν οι περιπτώσεις παραγραφής σημαντικών υποθέσεων.

Την ευθύνη της επιλογής των υποθέσεων, που πρέπει να ελεγχθούν, έχουν οι Προϊστάμενοι των εφοριών, με βάση τα εξής κριτήρια:

  • Υποθέσεις φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων με προσωρινή αξία ακινήτου άνω των 80.000 ευρώ
  • Υποθέσεις φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων για τις οποίες χορηγήθηκε απαλλαγή Α’ κατοικίας με κριτήριο το ύψος της αξίας του ακινήτου
  • Υποθέσεις φορολογίας κληρονομιών – δωρεών – γονικών παροχών , στις οποίες περιλαμβάνονται κινητές αξίες, μετοχές, μερίδια, μερίδες και γενικά επιχειρήσεις (μη εισηγμένες σε χρηματιστήριο), η αξία των οποίων δεν προσδιορίστηκε
  • Υποθέσεις φορολογίας μεγάλης ακίνητης περιουσίας εφόσον στην υποβληθείσα δήλωση έχουν αναγραφεί ενυπόθηκα χρέη από δάνεια ή ο φορολογούμενος επικαλείται την απαλλαγή της περίπτωσης δια του άρθρου 23 του ν.2459/1997.
  • Υποθέσεις ενιαίου τέλους ακινήτων, εφόσον στην υποβληθείσα δήλωση περιλαμβάνονται ειδικά κτίσματα και δεν έχουν αναγραφεί στοιχεία οικοπέδου ή αγροτεμαχίου.
  • Υποθέσεις ειδικού φόρου επί των ακινήτων του ν.3091/2002, ως προς τα δικαιολογητικά απαλλαγής.

Διευκρινίζεται ότι οι υπόλοιπες υποθέσεις φορολογίας κεφαλαίου, οι οποίες παραγράφονται στις 31 Δεκεμβρίου και οι οποίες δεν θα χρεωθούν προς έλεγχο, είτε γιατί δεν πληρούν τα κριτήρια είτε γιατί υπερβαίνουν τον αριθμό των 5 υποθέσεων ανά ελεγκτή, θα αρχειοθετηθούν (ως παραγεγραμμένες) χωρίς όμως να θεωρηθούν ή σφραγισθούν ως περαιωθείσες, κάτι που συμβαίνει σε κάποιες εφορίες κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων και οδηγιών.

iefimerida

This entry was posted on Σάββατο, 24 Οκτωβρίου, 2015 at 08:32 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply