Οι ήρωες πεσόντες του έπους του ΄40 περιμένουν.

GIORGOS KASAPIDHSΤο θέμα της υλοποίησης της συμφωνίας Ελλάδος – Αλβανίας για την αναζήτηση, εκταφή, ταυτοποίηση και ενταφιασμό των «άταφων» πεσόντων Ελλήνων στρατιωτικών κατά το έπος του 1940 στο Αλβανικό μέτωπο, επαναφέρει με επίκαιρη ερώτησή του ο βουλευτής Κοζάνης κ. Γιώργος Κασαπίδης.

Παρά τις εδώ επανειλημμένες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις από μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου, όπως επισημαίνει ο κ. Κασαπίδης και τις ανάλογες παρεμβάσεις της Ελληνικής Πολιτείας προς την Αλβανική πλευρά, ουδεμία εξέλιξη υπήρξε, με ευθύνη της γείτονας χώρας.

Δεδομένου ότι μια πράξη ύψιστης ηθικής, όπως ο ενταφιασμός των 7.976 πεσόντων Ελλήνων μαχητών, που συνάδει με πανάρχαιες και θεμελιώδεις αρχές του έθνους μας, παραμένει ανεκπλήρωτη, ο βουλευτής Κοζάνης θέτει εκ νέου το θέμα στα αρμόδια Υπουργεία (Εξωτερικών και Άμυνας) ως προς την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισης της εθνικής μας αυτής εκκρεμότητας.

Ακολουθεί το κείμενο της ερωτήσεως:

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Π.Ε. ΚΟΖΑΝΗΣ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς: Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο

Εξωτερικών κ. Νικόλαο Κοτζιά 

 ΘΕΜΑ: «Άταφοι» παραμένουν οι πεσόντες του 1940  στη Β. Ήπειρο

Ανοιχτή παραμένει η εθνική εκκρεμότητα των 7976 «άταφων» πεσόντων στη Β. Ήπειρο κατά το έπος του 1940. Επί 75 χρόνια, διάσπαρτα οστά βρίσκονται στα πεδία των μαχών και σε ομαδικούς τάφους.

Μετά από επίπονους αγώνες, το εθνικό αυτό χρέος φάνηκε να δρομολογείται με τη σχετική συμφωνία στις 09/02/09 μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας για την αναζήτηση, ταυτοποίηση και ενταφιασμό των Ελλήνων πεσόντων στρατιωτικών. Για το σκοπό αυτό συστάθηκε μικτή επιτροπή Ελλάδας και Αλβανίας η οποία συνεδρίασε μόνο μια φορά έως σήμερα και καμία από τις αποφάσεις που ελήφθησαν δεν έχει υλοποιηθεί.

Παρά τις επανειλημμένες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις από μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας και ακολούθως τις σχετικές επισημάνσεις της Ελληνικής Πολιτείας προς την αλβανική πλευρά, ουδεμία προοπτική φαίνεται να διαγράφεται για το άμεσο μέλλον.

Επειδή ο σεβασμός στους νεκρούς αποτελεί κοινό χαρακτηριστικό όλων των λαών και των πολιτισμών, ιδίως των Ελλήνων,

Επειδή στενεύουν τα χρονικά περιθώρια άντλησης πληροφοριών από  υπερήλικες Βορειοηπειρώτες για τους προσωρινούς τάφους των πεσόντων,

Επειδή για τη διατήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας απαιτείται τήρηση των κανόνων διεθνούς δικαίου και εφαρμογή των δεσμεύσεων που κάθε μέλος αναλαμβάνει, ιδιαίτερα τώρα που η γειτονική χώρα επιδιώκει την ένταξή της στην Ε.Ε. και επιζητά την Ελληνική βοήθεια,

Επειδή πρόσφατα συναντήθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Αλβανό ομόλογό του στο περιθώριο συνεδρίασης του ΟΗΕ,

Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:

  1. Γιατί δεν υλοποιήθηκε καμία από τις αποφάσεις που ελήφθησαν από τη μικτή ελληνοαλβανική επιτροπή;
  2. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε ώστε να τεθεί εκ νέου και πιο αποτελεσματικά το ζήτημα της δημιουργίας στρατιωτικού κοιμητηρίου στην Κορυτσά;

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.