Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Νέο Ασφαλιστικό: Σύνταξη 360 ευρώ, μειώσεις και νέα όρια ηλικίας

15 Οκτωβρίου, 2015 by Σταματίνα

syntakseis-porisma-708

Το οριστικό πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για το ασφαλιστικό παραδόθηκε χθες στον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο και φέρνει μεγάλες ανατροπές.

Η επιτροπή σοφών προτείνει εθνική σύνταξη με βάση το εισόδημα και αναλογική με βάση τις εισφορές. Παράλληλα σημειώνεται:

– Βασική σύνταξη 360 ευρώ για όσους βρίσκονται στα όρια της φτώχειας και θα χορηγείται στα 67
– Μειωμένο ποσοστό αναπλήρωσης
– Επανυπολογισμό των συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ

Ποιοι θα δικαιούνται τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ
Η βασική σύνταξη των 360 ευρώ θα χορηγείται στα 67 έτη, ωστόσο θα τη δικαιούνται όσοι είναι στα όρια της φτώχειας, αφού θα χορηγείται με βάση εισοδηματικά κριτήρια. Οι υπόλοιποι θα δικαιούνται μόνο το ποσό που συγκέντρωσαν από τις εισφορές. Mε βάση τους σχεδιασμούς και τα συμπεράσματα της επιτροπής σοφών, στο μέλλον η αναλογική και η εθνική σύνταξη δεν θα υπερβαίνουν το 55% του μέσου όρου των αποδοχών όλου του εργασιακού βίου των ασφαλισμένων. Το τελικό ποσό της σύνταξης δεν θα είναι σταθερό, αλλά θα κυμαίνεται ανάλογα με το προσδόκιμο ζωής και το ποσοστό αναπροσαρμογής των συντάξεων.

Από ποιο ποσό ξεκινούν οι περικοπές 
Οι μειώσεις των συντάξεων θα υπολογίζονται με βάση την αρχική σύνταξη, πριν τις πρώτες μειώσεις το 2009. Οπως γράφει και ο «Ελεύθερος Τύπος», αυτό σημαίνει πως το όριο δεν μπαίνει στα 1.000 ευρώ, αλλά στα 700. Οι περικοπές θα ξεκινούν από το 3% και θα φτάνουν ως και το 7%.

Από 6 μήνες έως 17 χρόνια η αύξηση των ορίων ηλικίας 
Από 6 μήνες έως 17 χρόνια (σε ακραίες περιπτώσεις) αυξάνονται έως το 2022 τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για χιλιάδες ασφαλισμένους που μέχρι πριν από την ψήφιση του 3ου μνημονίου μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν με πλήρη ή μειωμένη σύνταξη, νωρίτερα από τα 67 έτη.

Η «Καθημερινή» φέρνει στο φως της δημοσιότητας τους πίνακες που περιλαμβάνει η υπουργική απόφαση και προβλέπουν αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης από έξι μήνες έως 17 χρόνια.

Στη στήλη «Ηλικία» των δύο πινάκων εμφανίζεται η ηλικία θεμελίωσης πλήρους ή μειωμένης σύνταξης πριν το τρίτο Μνημόνιο και στη στήλη «Ηλικία συνταξιοδότησης» το νέο -κατά περίπτωση- όριο ηλικίας μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021.

Για παράδειγμα, ασφαλισμένος που το 2018, βάσει του πίνακα 1, θα μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί στα 56, πλέον θα συνταξιοδοτηθεί στα 59.

iefimerida

This entry was posted on Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου, 2015 at 17:22 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply