toyrkia 22Αναγνωρίστηκαν οι δυο βομβιστές αυτοκτονίας που διέπραξαν την πιο θανατηφόρα τρομοκρατική επίθεση που έχει δει ποτέ η Τουρκία, στις 10 Οκτωβρίου, στην Άγκυρα.

Ο ένας από τους δύο αναγνωρίστηκε ως ο Yunus Emre Alagöz. Πρόκειται για μαχητή του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε από την επαρχία Αντιγιαμάν στην νοτιοανατολική Τουρκία, ο αδερφός του οποίου ήταν ο βομβιστής αυτοκτονίας που έσπειρε τον θάνατο στις 20 Ιουλίου στο Σουρούτς σκοτώνοντας 33 άτομα.

Ο δεύτερος βομβιστής του μακελειού στην Άγκυρα που κόστισε την ζωή σε 97 τουλάχιστον άτομα, είναι ο  Ömer Deniz Dündar το όνομα του οποίου, σύμφωνα με δημοσιεύματα, υπήρχε ήδη στη λίστα με τους 21 πιθανούς βομβιστές αυτοκτονίας που είχαν στη διάθεσή τους οι αρχές της Τουρκίας.

Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο πατέρας του δεύτερου βομβιστή, ο γιος του είχε μεταβεί στη Συρία το 2013 και επέστρεψε στην Τουρκία έναν χρόνο αργότερα, για να επιστρέψει ξανά στη Συρία 8 μήνες μετά.

Σύμφωνα με τον πατέρα του βομβιστή, του οποίου τα τοπικά Μέσα έχουν στη διάθεσή τους μόνο τα αρχικά του ονόματός του (Μ.D.), ο ίδιος είχε προειδοποιήσει την αστυνομία για τον γιο του καθώς ανησυχούσε ότι θα προχωρούσε σε παράνομες πράξεις.

«Συμπλήρωσα ένα έγγραφο παραπόνων κατά του γιου μου. Είπα “βάλτε τον φυλακή”, αλλά τον άφησαν ελεύθερο μετά την ανάκριση. Οχτώ μήνες αργότερα, πήγε πίσω στην Συρία», είπε μιλώντας σε Μέσα ο πατέρας του δράστη τονίζοντας ότι δεν ενημερώθηκε από τις αρχές ότι ο γιος του είναι ένας από τους βομβιστές αυτοκτονίας.

Όπως αναφέρει πάντως η Hurriyet, οι δύο βομβιστές έφτασαν στην Άγκυρα από την νοτιοανατολική επαρχία του Γκαζιαντέπ με διαφορετικά οχήματα και με την βοήθεια ενός οδηγού ο οποίος κρατείται μαζί με τους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε στις 12 Οκτώβρη ότι η Τουρκία είχε μια λίστα των υπόπτων που θα μπορούσαν να διενεργήσουν βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας, παρά το γεγονός ότι προκάλεσε δυσπιστία αφού είπε ότι η χώρα «βρίσκεται υπό σύμφωνα με το κράτος δικαίου, η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να έχει υπό κράτηση κανένα πιθανό βομβιστή αυτοκτονίας μέχρι αυτός να αυτοεκραγεί.

Οι δύο βομβιστες αυτοκτονίας στη λίστα με τους υπόπτους

Από την πλευρά του ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος είπε στις 13 Οκτωβρίου ότι η κυβέρνηση φέρει στις πλάτες της την ευθύνη του μακελειού, ενώ υπενθυμίζοντας τα σχόλια του Νταβούτογλου ότι οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν μία λίστα με ύποπτους βομβιστές αυτοκτονία, διερωτήθηκε αν οι δράστες της διπλής επίθεσης ήταν σε αυτή.

Σύμφωνα με την Hurriyet, στη λίστα με πιθανούς βομβιστές αυτοκτονίας που έκανε τον γύρο του διαδικτύου πριν ταυτοποιηθούν οι δύο ύποπτοι, και ο Alagöz και ο  Dündar περιλαμβάνονταν στην λίστα.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.