Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Τέλη κυκλοφορίας: Τι σημαίνουν οι «μικρές διαφοροποιήσεις» Αλεξιάδη

12 Οκτωβρίου, 2015 by Σταματίνα

newego_LARGE_t_1101_54578209_type12713Τις νέες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη για τα τέλη κυκλοφορίας, οι οποίες προκάλεσαν σύγχυση στο κοινό σχετικά με τις αλλαγές που ίσως έρχονται από φέτος, αποκωδικοποίησε το Mega.

«Στα τέλη κυκλοφορίας είναι δεδομένο το ότι κάνουμε και θα έχουμε πολύ μικρές διαφοροποιήσεις, αλλά δεν είμαστε έτοιμοι να το πούμε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξιάδης, ενώ δεν απομένει ούτε ένας μήνας για την ανάρτηση στο Τaxisnet των σχετικών ειδοποιητηρίων προς τους ιδιοκτήτες οχημάτων.

Αυτό που εκτιμάται ότι μπορεί να γίνει, όπως ανέφερε το κανάλι στο κεντρικό του δελτίο την Παρασκευή, είναι μια αύξηση Τελών για νέα Ι.Χ. (μετά από 2010) με υψηλότερες εκπομπές ρύπων και μια λελογισμένη μείωση για παλαιότερα Ι.Χ. (πριν 2010) με μικρομεσαία κυβικά εκατοστά.

Η αφετηρία του προβληματισμού είναι ότι για παράδειγμα ένα νέο 3λιτρο τζιπ με εκπομπές 189 γραμ./χλμ έχει Τέλη 482 ευρώ, ενώ ένα αντίστοιχο παλαιότερο μοντέλο 880 ευρώ.

Όσον αφορά στα παλαιότερα Ι.Χ.από 1.072 ως 1.739 κ.ε., τα Τέλη τους κυμαίνονται από 135 ως 265 ευρώ, που θεωρούνται κατά περίπτωση υπερβολικά.

Οι αποσπασματικές κινήσεις στο πολύπλοκο θέμα των Τελών Κυκλοφορίας κρύβουν, πάντως, παγίδες, όπως το να ανοίξει “τρύπα” στον προϋπολογισμό εάν γίνουν μειώσεις χωρίς σαφή προσανατολισμό στα οχήματα μικρομεσαίου κυβισμού, που αποτελούν την πλειοψηφία του στόλου που κυκλοφορεί.

Επιπλέον, εάν δεν αντιμετωπιστεί συνολικά το θέμα των επιβαρύνσεων στην αγορά και χρήση των αυτοκινήτων, εκτιμάται ότι θα υπάρξει γκρίνια για “πριμοδότηση” των “μαντράδων” που έχουν απούλητα χιλιάδες οχήματα, ενώ το υπουργείο Οικονομικών θα πέσει και στη δίνη των καταγγελιών για εισπρακτικό αιφνιδιασμό, όσων αγόρασαν αυτοκίνητα την περίοδο της κρίσης.

Οι όποιες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο κι αφού ζυγιστούν τα υπέρ και τα κατά, με την έλλειψη χρόνου πάντως να μην αφήνει πολλά περιθώρια συζητήσεων, καθώς τα ειδοποιητήρια για το 2016 θα πρέπει να έχουν εκδοθεί την 1η Νοεμβρίου. Το σίγουρο είναι ότι την επόμενη χρονιά αναμένονται ριζικές αλλαγές.

ethnos

This entry was posted on Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου, 2015 at 07:22 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply