trofes-konserbaΣτην αντίπερα όχθη των τροφών που θέλουν προσοχή για να τις διατηρήσουμε και διαρκούν λίγες ημέρες, υπάρχουν και αυτές που τις αγοράζουμε και μπορούμε να τις… ξεχάσουμε στο ντουλάπι για καιρό.

Είτε είστε από τους προνοητικούς που μαζεύουν τρόφιμα στα ντουλάπια τους για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, είτε θέλετε να έχετε στην κουζίνα σας τροφές που διαρκούν πολύ και δεν χρειάζεται να αγχώνεστε για τη συντήρησή τους, τα παρακάτω τρόφιμα είναι ιδανικά.

Τροφές σε κονσέρβα
Οι κονσέρβες είναι μια από τις πρώτες τροφές που μας έρχεται πάντα στο μυαλό σε τέτοιες περιπτώσεις, καθώς μπορεί να έχει μέχρι και 5 χρόνια ζωής. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να τις αγοράσετε και να τις ξεχάσετε στο ντουλάπι σας για πολύ καιρό, μέχρι την επόμενη φορά που θα πεινάσετε, αλλά δεν έχετε καμία όρεξη να μαγειρέψετε. Υπάρχουν και κονσέρβες με διάρκεια ζωής και 10 χρόνια ή και ακόμα περισσότερο, ανάλογα με τη μέθοδο συσκευασίας και τα συντηρητικά. Όπως και να ’χει, όμως, το συντηρημένο τρόφιμο, χωρίς να σημαίνει ότι είναι ανθυγιεινό, έχει λιγότερα θρεπτικά συστατικά από το αντίστοιχο φρέσκο.

Άσπρο ρύζι
Ερευνητές βρήκαν ότι το άσπρο ρύζι διατηρεί το διατροφικό του περιεχόμενο και τη γεύση του για 30 χρόνια, όταν αποθηκεύεται σε δοχεία χωρίς οξυγόνο και θερμοκρασίες κάτω των 4 βαθμών Κελσίου. Το καστανό ρύζι, από την άλλη, διαρκεί το πολύ μέχρι 6 μήνες, λόγω των φυσικών ελαίων που βρίσκονται στο πίτουρο.

Μέλι
Το μέλι είναι ίσως η μοναδική τροφή που κρατά πραγματικά για πάντα, χάρη στη μαγική του χημεία και την εργασία των μελισσών. Το νέκταρ των λουλουδιών αναμειγνύεται με τα ένζυμα των μελισσών, αλλάζοντας τη σύνθεσή του, αφού διαλύεται σε απλά σάκχαρα τα οποία εναποθέτουν οι μέλισσες στην κερήθρα. Η δράση ανεμιστήρα που δημιουργούν τα φτερά τους και τα ένζυμα από το στομάχι τους δημιουργούν ένα υγρό που έχει πολύ υψηλή οξύτητα και χαμηλή υγρασία –περιβάλλον εντελώς αφιλόξενο για ανάπτυξη βακτηρίων. Η επεξεργασία του μελιού προσθέτει ακόμη περισσότερα χρόνια στη ζωή του και αν σφραγιστεί σωστά, η υγρασία δεν απορροφάται και το μέλι παραμένει το ίδιο σε υφή και γεύση για πάντα. Το παλιότερο βάζο με μέλι στον κόσμο, μάλιστα, πιστεύεται ότι είναι 5,5 χιλιάδων χρόνων.

Αλάτι
Δεδομένου ότι το χλωριούχο νάτριο είναι ένα μέταλλο που παίρνουμε από τη γη, η ιδιότητά του να έχει μεγάλη διάρκεια δεν προκαλεί έκπληξη. Έχει χρησιμοποιηθεί ανά τους αιώνες σαν «εργαλείο» για τη διατήρηση άλλων τροφών, λόγω του ότι αφαιρεί την υγρασία, η αλήθεια είναι, όμως, ότι δεν μπορεί να διατηρηθεί για πάντα στο ντουλάπι. Ο λόγος είναι η προσθήκη του ιωδίου, το οποίο μειώνει το χρόνο ζωής του και μπορεί να κρατήσει μέχρι περίπου 5 χρόνια.

Σάλτσα σόγιας
Παρ’ όλο που η διάρκεια ζωής μιας τέτοιας σάλτσας εξαρτάται από τον τύπο και το είδος των πρόσθετων που χρησιμοποιεί η κάθε μάρκα, αν δεν ανοιχτεί μπορεί να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ακόμη, όμως, κι αν την ανοίξετε, μπορεί να κρατήσει μια θέση στο ψυγείο σας για 2-3 χρόνια, χάρη στα αλμυρά της καρυκεύματα.

Ζάχαρη
Ο τρόπος αποθήκευσης της ζάχαρης είναι αυτός που καθορίζει αν θα τη διατηρήσετε για πάντα ή όχι. Η ζάχαρη άχνη και η κρυσταλλική ζάχαρη συντηρούνται καλύτερα σε αεροστεγή δοχεία, έτσι ώστε να μένει εκτός η υγρασία. Οι κατασκευαστές λένε, μάλιστα, ότι η σκληρή καστανή ζάχαρη, μπορεί να καταναλωθεί ακόμη κι όταν έχει μαλακώσει.

Φασόλια
Ερευνητές του Brigham Young University βρήκαν ότι μετά από 30 χρόνια, η συνολική ποιότητα των φασολιών pinto μπορεί να μειώθηκε, αλλά όλα τα δείγματα φασολιών κρίθηκαν κατάλληλα για κατανάλωση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης από τουλάχιστον το 80% των καταναλωτών. Ακόμη, το πόσο εύπεπτη ήταν η πρωτεΐνη τους βρέθηκε να παραμένει σταθερό με το πέρασμα των χρόνων.

Γάλα σε σκόνη
Η γεύση μπορεί να μην είναι και τόσο καλή, αλλά ένας από τους λόγους ύπαρξης του γάλακτος σε σκόνη είναι ότι διαρκεί περισσότερο, συν του ότι είναι πιο εύχρηστο στις μεταφορές και την αποθήκευση από το φρέσκο.

Αποξηραμένο κρέας
Αγαπημένη τροφή όλων των εξερευνητών εκεί έξω που αναζητούν μια πηγή πρωτεΐνης που διαρκεί πολύ, το pemmican ανακαλύφθηκε από τους ιθαγενείς της Αμερικής, αλλά και τους Εσκιμώους. Οι αυθεντικές συνταγές του κρέατος αυτού, συμπεριλαμβάνουν αποξηραμένο κρέας από μεγάλα ελάφια ή βουβάλια, το οποίο μετατρέπεται σε σκόνη και αναμειγνύεται με μούρα και λίπος. Το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να καταναλωθεί ωμό, σε ζωμό ή τηγανητόανάλογα με τα γούστα.

clickatlife

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.