abokanto-salataΚάποιες είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά κρατώντας τον καρκίνο όσο γίνεται μακριά κι άλλες έχουν τα καλά λιπαρά που χρειάζεται η καρδιά.

Αυτές είναι οι τροφές που μπορούν να συμβάλλουν στο να γεμίσει η τούρτα σας με πολλά κεράκια.

Οι έξυπνες επιλογές στη ζωή και στην καριέρα ωχριούν, αν δεν συνοδεύονται και από έξυπνες επιλογές στη διατροφή και την υγεία, που θα μας εξασφαλίσουν πολλά ακόμη χρόνια ζωής. Αν βρίσκεστε σε εκείνο το σημείο που θέλετε να ξεκινήσετε από την αρχή με υγιεινή διατροφή, να πάρετε τον έλεγχο στο θέμα φαγητού, να γεμίσετε ενέργεια, αλλά και να προστατέψετε τον εαυτό σας από παθήσεις όπως ο καρκίνος και τα καρδιακά προβλήματα, οι παρακάτω τροφές δεν πρέπει να λείπουν ποτέ από την κουζίνα σας.

Αβοκάντο
Τα λιπαρά τους φαίνεται να δρουν αποτρεπτικά για πολλούς, στην πραγματικότητα, όμως, λόγω αυτών δρουν ευεργετικά στη χοληστερίνη και στην υγεία της καρδιάς. Οι έρευνες, μάλιστα, έχουν δείξει πως αν αντικαταστήσουμε μόλις το 5% των θερμίδων που λαμβάνουμε καθημερινά από κορεσμένα λιπαρά (όπως βούτυρο, τυρί κ.λπ.) με μονοακόρεστα λιπαρά (όπως αυτά που βρίσκουμε στα αβοκάντο, μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνοεμφράγματος περισσότερο από 1/3. Εκτός αυτού, τα αβοκάντο είναι πλούσια σε βήτα σιτοστερόλη, μια φυτική στερόλη που μπλοκάρει την απορρόφηση της χοληστερόλης από το φαγητό, αλλά και στο αντιοξειδωτικό γλουταθειόνη που έχει αντικαρκινική δράση.

Φασόλια
Κάνουν καλό στην καρδιά, χάρη στις διαλυτές τους φυτικές ίνες, οι οποίες απορροφούν τη χοληστερόλη, έτσι ώστε ο οργανισμός να την αποβάλλει, πριν «κολλήσει» στα τοιχώματα των αρτηριών. Σύμφωνα με έρευνες, η διατροφή που είναι πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες μπορεί να μειώσει τη χοληστερίνη μέχρι και 10-15%, ενώ εν προκειμένω, οι φυτικές ίνες συνδυάζονται και με πρωτεΐνη ωφελώντας το σάκχαρο στο αίμα. Ακόμη, το μαγνήσιό τους βοηθά στη χαλάρωση των αρτηριών, δίνοντας περισσότερο χώρο στο αίμα για να περάσει, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση. Τέλος, πρόσφατη μελέτη κατέταξε τα φασόλια ανάμεσα στις πιο αντιοξειδωτικές τροφές.

Μύρτιλα
Οι αντιοξειδωτικές χρωστικές που δίνουν στα μύρτιλα το μπλε χρώμα τους είναι τα φλαβονοειδή που ονομάζονται ανθοκυανίνες και μας προφυλάσσουν από παθήσεις της καρδιάς, καρκίνο, απώλεια μνήμης και όρασης που σχετίζονται με την ηλικία. Όπως και τα κράνα, έτσι και τα μύρτιλα  βοηθούν στην προστασία από λοιμώξεις του ουροποιητικού, χάρη στα αντιοξειδωτικά που εμποδίζουν τα βακτήρια να «κολλάνε» στα τοιχώματα της κύστης. Συν τοις άλλοις, οι φυτικές ίνες στα μύρτιλα τα καθιστούν ιδανικά για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Αν και δεν βρίσκονται ανάμεσα στα κλασικά φρούτα της φρουτιέρας μας, όλα δείχνουν ότι πρέπει να τα αναζητήσουμε και να τα βάλουμε στην καθημερινότητά μας.

Μπρόκολο
Ξεπεράστε για λίγο τα παιδικά σας τραύματα και σκεφτείτε ότι το μπρόκολο είναι η νούμερο 1 τροφή κατά του καρκίνου, λόγω των θειούχων ενώσεών του, οι οποίες δίνουν σήμα στα γονίδια για την παραγωγή ενζύμων που αποτοξινώνουν, ενώ οι ειδικοί τονίζουν ότι το μπρόκολο στη διατροφή μπορεί να μειώσει ακόμη και στο μισό τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των πνευμόνων, του στήθους, του στομάχου και του εντέρου. Ακόμη, ησουλφοραφάνη του φαίνεται πως σκοτώνει τα βακτήρια που μπορεί να προκαλέσουν έλκη και ταυτόχρονα, το πράσινο αυτό λαχανικό παρέχει στον οργανισμό ασβέστιο και κάλιο, κάνοντας καλό στην αρτηριακή πίεση και τα κόκαλα. Τέλος, η πλούσια περιεκτικότητά του σεβιταμίνη C και βήτα-καροτίνη προστατεύει τα μάτια από τον καταρράκτη και τα εγκεφαλικά κύτταρα από την επίθεση των ελευθέρων ριζών που «κλέβουν» τη μνήμη. Το μόνο αρνητικό; H περίεργη μυρωδιά του όταν μαγειρεύεται.

Λιναρόσπορος
Μια κουταλιά της σούπας λιναρόσπορου πασπαλισμένου πάνω στα δημητριακά ή το γιαούρτι, μας παρέχει περίπου 2,3 γραμμάρια φυτικών ινών, δηλαδή περισσότερες από τα ίδια τα δημητριακά. Το δυνατό χαρτί του λιναρόσπορου, όμως, είναι οι λιγνάνες, οι οποίες λειτουργούν ως αδύναμα οιστρογόνα, μειώνοντας τη δράση των κανονικών οιστρογόνων και συμβάλλοντας στη μείωση της πιθανότητας ανάπτυξης καρκίνου που συνδέεται με τις ορμόνες, όπως π.χ. καρκίνου του μαστού. Ως εξαιρετική πηγή άλφα-λινολενικού οξέος (ALA), είδος ω-3 λιπαρών οξέων, αραιώνει το αίμα, κάνοντάς το λιγότερο κολλώδες και μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εμφράγματος, ενώ οι μικροί αυτοί σπόροι ρίχνουν και τη χοληστερίνη. Στα οφέλη τους, προσθέστε και τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους, οι οποίες βοηθούν σε περιπτώσεις άσθματος, ακμής κ.λπ.

Σολομός
Τα λιπαρά του σολομού είναι κάτι σαν… υγρός χρυσός για τα αιμοφόρα αγγεία σας. Περίπου 2 μερίδες σολομού την εβδομάδα μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις κατά 17% και τον κίνδυνο εμφράγματος κατά 27%. Τα οφέλη του, όμως, παρ’ όλο που είναι σημαντικά για την καρδιά, δεν σταματούν εκεί. Σουηδική μελέτη έχει δείξει ότι όσοι καταναλώνουν τακτικά σολομό σε μέτριες ποσότητες μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη κατά 1/3, ενώ παίζει σημαντικό ρόλο και στην κατάθλιψη. Σύμφωνα με τους ερευνητές, όσοι παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα ωμέγα-3 στο αίμα, έχουν 53% μικρότερη πιθανότητα να αναφέρουν περιστατικά ήπιας ή μέτριας κατάθλιψης.

Σκόρδο
Μπορεί να μην είναι σύμμαχός σας στις κοινωνικές σας σχέσεις, αφού δημιουργεί άσχημη αναπνοή, η αλήθεια είναι, όμως, ότι στο σκόρδο αποδίδονται ίσως τα περισσότερα οφέλη από οποιαδήποτε άλλη τροφή. Έχει αντιβακτηριακές, αντιμυκητιακές και αντιιικές ιδιότητεςκαι δρα ακόμη και σε βακτήρια που αντιστέκονται σε αντιβιοτικά. Οι περισσότερες ιδιότητές του προκύπτουν από τις θειούχες ενώσεις του, που δρουν ως αντιοξειδωτικά, παρέχοντάς μας καρδιαγγειακά οφέλη. Κι ενώ μπορεί να μειώνει λίγο τη χοληστερίνη, συμβάλλει στην αραίωση του αίματος, μειώνοντας τον κίνδυνο δημιουργίας θρόμβων, εμφράγματος και εγκεφαλικού. Περίπου 6 σκελίδες σκόρδο την εβδομάδα ελαττώνουν, επίσης, τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου, του στομάχου και του προστάτη στο μισό και γενικά συμβάλλει στην καταστροφή των καρκινικών κυττάρων. Μήπως, τελικά, το τίμημα της κακής αναπνοής είναι μικρό μπροστά στα οφέλη του;

clickatlife

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.