krania 9Πραγματοποιήθηκε και φέτος, τρίτη συνεχόμενη χρονιά, στην Κρανιά Γρεβενών, το 3ο Διαβαλκανικό Φιλολογικό Συνέδριο, με θέμα την (Ελληνική και Βαλκανική) Ποίηση της δεκαετίας του 1940-1950.

Η επιστημονική και οργανωτική εποπτεία του συνεδρίου ανήκουν στον Καθηγητή της Νεοελληνικής Φιλολογίας του Παν/μιου Ιωαννίνων κ. Γιάννη Μότσιο. Οι συνεδρίες πραγματοποιήθηκαν στο νεόδμητο Δημοτικό Σχολείο της Κρανιάς, αρχιτεκτονικό στολίδι και χώρο πολιτισμού, όπου στεγάζεται και η νέα βιβλιοθήκη του χωριού.

Η τελευταία συνεδρία της Κυριακής, 6/09//2015 πραγματοποιήθηκε στο χώρο του ξενοδοχείου Pindos Resort, που φιλοξένησε και φέτος τους συνέδρους.

Το συνέδριο στήριξαν οικονομικά: η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, το Παν/μιο Ιωαννίνων αλλά και ιδιώτες με οικονομικές προσφορές (Νίκος Μότσιος, Παναγιώτης Μάνιος, και δύο ανώνυμες προσφορές από ποιητή και ποιήτρια).

Οι Καθηγητές του Παν/μιου Ιωαννίνων Απόστολος Μπενάτσης και Γεωργία Λαδογιάννη και η Εκπαιδευτικός-Μουσικός Καλλιόπη Μπεκιάρη αποτελούσαν τα μέλη της οργανωτικής Επιτροπής, ενώ η κ. Σοφία Πολυδώρου ήταν η Γραμματέας του Συνεδρίου. Το συνέδριο πλαισιώθηκε από την εκπληκτική φωνή του Κώστα Γιαλίνη, που απήγγειλε ποίηση (Ιουλία Αγοράστη, Άννα Δερέκα, Έστα Τσιγκάνου, Παναγιώτης Γεωργουδής και Ανδρέας Αθ. Λάζαρης), ενώ υπήρξε και συναυλία με γνωστά τραγούδια (μελοποιημένη ποίηση: Ρίτσος, Αναγνωστάκης, Σικελιανός, Βρεττάκος κ.α) κιθάρα και βιολί από το Νίκο Ματθαίου και την κόρη του Δέσποινα. Χαιρετισμούς απηύθυναν: ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Γρεβενών Κανναβός Κώστας, ο Σίμος Ζαγκανίκας, Διευθυντής Κεντρικής Δημόσιας Βιβλιοθήκης Γρεβενών και ο Θανάσης Γκιζέλης, πρόεδρος του Δ.Δ. Κρανιάς.

Στο επιστημονικό πεδίο ακούστηκαν σημαντικές ανακοινώσεις, που ανέλυσαν επιμέρους θέματα της γνωστικής περιοχής του Συνεδρίου, εν πολλοίς διευρύνοντας, ανανεώνοντας αλλά και αντιπροτείνοντας νέα στοιχεία, ουσιαστικά για την επιστημονική έρευνα. Ομιλητές ήταν οι: Γεωργία Λαδογιάννη, Απόστολος Αθανασάκης, Ελένη Σιωμοπούλου, Απόστολος Μπενάτσης, Κώστας Σαχινίδης, Καλλιόπη Μπεκιάρη, Θανάσης Κούγκουλος, Ανδρέας Αθ. Λάζαρης, Βασιλική Χατζηκυριάκου, Πάνος Γεωργουδής, Γιάννης Μότσιος. Διαβάστηκαν οι ανακοινώσεις των : Δημήτρη Κόκορη και Κώστα Κονταξή.

Ουσιαστική υπήρξε η συμμετοχή των βαλκάνιων ομιλητών. Από την Αλβανία οι: Νίκος Κατσαλίδας και Γιάννη Μάλλιο. Από τη Ρουμανία ο Valeriu Mardare. Από τη Βουλγαρία ο Σπαρτάκ Παρτσαλέφσκι. Φωτίστηκαν και αναδείχτηκαν ουσιαστικές πλευρές των σχέσεων της βαλκανικής ποίησης την περίοδο της Κατοχής και της Αντίστασης, αποδεικνύοντας την ανάγκη περαιτέρω έρευνας των διακειμενικών και διαπολιτισμικών στοιχείων της ελληνικής και των άλλων βαλκανικών λογοτεχνιών.

Θερμές ευχαριστίες στο Γιάννη Τιουκάλια από τη Σιάτιστα, για την προσφορά του κρασιού, και στον Μπάμπη και τη Σοφία, ιδιοκτήτες του Pindos Resort, που απέδειξαν ότι ο επαγγελματισμός και η φιλία μπορούν να συνυπάρχουν. Η ομορφιά της φύσης και οι γαστριμαργικές απολαύσεις των δύο φίλων μάς συνόδευσαν για Τρίτη χρονιά. Τους ευχαριστούμε.
Δείτε εικόνες: (Κάντε κλικ παρακάτω για μεγέθυνση)

krania 1

krania 2

krania 3

galinhs

krania 5

krania 6

krania 7

krania 4

krania 8

dereka

lazaris motsios

krania 9
Λάζαρης Αθ. Ανδρέας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.