foroiΠρος άμεση εφαρμογή οδεύει το πρώτο βαρύ φορολογικό πακέτο μέτρων, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να τονίζει σήμερα μιλώντας στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο ότι η γρήγορη υλοποίηση των συμφωνηθέντων είναι άμεση προτεραιότητα, παραδεχόμενος πως οι δυσκολίες τώρα αρχίζουν.

Ζήτημα λίγων ημερών χαρακτηρίζεται η απόφαση με την οποία όσοι έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων θα δουν τα επιτόκιά τους να αυξάνονται και τις δόσεις τους να ψαλιδίζονται, ανάλογα με το εισόδημά τους.

Προ των πυλών είναι η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ για τα πρώτα νησιά του Αιγαίου, ενώ η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα εφαρμοστεί τελικά ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά σχολεία και στα φροντιστήρια.

Ο Οκτώβριος φέρνει επίσης:

  • Την κατάργηση του αφορολόγητου των 12.000 ευρώ για τις αγροτικές επιδοτήσεις
  • Την εφαρμογή του αυξημένου Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο
  • Τη μείωση κατά 50% στο κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης.

Επίσης, πιο αυστηρές γίνονται οι διαδικασίες κατασχέσεων για τους οφειλέτες: Αυτομάτως σε καταθέσεις για όσους χρωστάνε πάνω από 70.000 ευρώ και από τα χαμηλότερα επίπεδα των 1.250 ευρώ για μισθούς-συντάξεις.

Στο μικροσκόπιο των δανειστών θα μπει η μετακίνηση 500 ελεγκτών και 3.500 υποθέσεων στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων από το ΣΔΟΕ, καθώς και οι πιο αυστηρές ποινικές κυρώσεις για τη φοροδιαφυγή που πρέπει να φέρει η κυβέρνηση.

Τη… δεκάδα των αλλαγών που έρχονται τις επόμενες ημέρες στο φορολογικό συμπληρώνει το Περιουσιολόγιο και ο νόμος για τα αδήλωτα εισοδήματα που βρίσκονται εντός ή εκτός Ελλάδας

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο είναι έτοιμο για σκληρό παζάρι με τους δανειστές, με στόχο να πάνε πιο πίσω οι ανατροπές στις φορολογικές κλίμακες, με το επιχείρημα ότι τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά για τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεις.

Ακόμα και η υλοποίηση “ευαίσθητων” μέτρων του Οκτωβρίου, εκτιμάται ότι δίνει τη δυνατότητα βελτιώσεων έως την πραγματική εφαρμογή τους:

  • Η αύξηση του φόρου εισοδήματος των αγροτών στο 20% από 13% θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2016 και όχι τα φετινά
  • Η αύξηση του φόρου εισοδήματος από ενοίκια, πιθανώς θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2016, αφού στο Μνημόνιο δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα
  • Η ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς στην κλίμακα προβλέπεται από το μνημόνιο να γίνει εντός του 2016, όχι όμως ρητά από τον Ιανουάριο.

ημερησία, Mega

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.