ΤΣΙΠΡΑΣΜε δύο Προεδρικά Διατάγματα που φέρουν την υπογραφή του Πρωθυπουργού, γίνεται πράξη το «σπάσιμο» κορυφαίων υπουργείων, αφού,

όπως έκρινε ο Αλέξης Τσίπρας, η ενοποίησή τους και η δημιουργία υπερυπουργείων, δεν λειτούργησε ως έπρεπε.

Μεταξύ άλλων «σπάνε» το Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, το Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, ενώ άλλα υπουργεία μετονομάζονται.

Παράλληλα ανακατατάξεις γίνονται και σε Γενικές Γραμματείες.

Αναλυτικά:

  1. Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (από Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων)
  2. Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Το Ναυτιλίας και Αιγαίου είχε μεταφερθεί στο υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού
  3. Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού. Μετονομάστηκε από υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού
  4. Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Στην προηγούμενη κυβέρνηση είχε συγχωνευθεί με τα υπουργεία Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Τουρισμού και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και το υπερυπουργείο έφερε το όνομα Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, ανασυνιστάται σε υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
  5. Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Εκεί είχαν συγχωνευθεί τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, όπως και με τη Γενική Γραμματεία  Βιομηχανίας του πρώην υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και το υπερυπουργείο ονομάζονταν Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Γενικές γραμματείες

  • Η γενική γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς της οποίας προΐσταται σήμερα ο Γιώργος Βασιλειάδης, μαζί με φορείς, μεταφέρεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης. υπουργός αρμόδιος για θέματα της Γενικής Γραμματείας Καταπολέμησης της Διαφθοράς νοείται πλέον ο υπουργός Δικαιοσύνης.
  • Η Γενική Γραμματείας Βιομηχανίας του πρώην υπουργείου Ανάπτυξης και ανασυγκρότησης που είχε μεταφερθεί στο πρώην υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μεταφέρεται στο υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού. Όπου αναφέρεται υπουργός αρμόδιος για θέματα Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, σύμφωνα με το σχετικό διάταγμα, νοείται πλέον ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού

«Πέρασαν» τα διατάγματα από το ΣτΕ

«Πέρασαν» τα δύο προεδρικά διατάγματα που κατατέθηκαν το πρωί και έφεραν την υπογραφή του Αλέξη Τσίπρα για τις αλλαγές στα υπουργεία της νέας κυβέρνησης.

Το ΣτΕ σε σχηματισμό Ολομέλειας με δύο γνωμοδοτήσεις έκρινε νόμιμα τα δύο διατάγματα, κάνοντας μόνο μία παρατήρηση. Οτι στα Προεδρικά Διατάγματα πρέπει να περιληφθεί διάταξη η οποία να κάνει σαφές ότι στα νέα υπουργεία μεταφέρονται και οι εποπτευόμενοι φορείς τους.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.